Jaki Qnap do filmów w sieci domowej.

Discussion in 'Przed zakupem...' started by pawelecc, May 13, 2019.

Loading...
Tags:
  1. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Witam. Jestem posiadaczem Qnapa TS251 od około dwóch lat. Używam go tylko do pobierania torrentów i ogladania w sieci domowej PLEXA lecz widzę że mój ts251 już nie domaga i przycina filmy i obiazenie procka 100%. Jaki Qnap kupić aby za dużo nie dokładać do ogladania fimów 1080p w sieci domowej? Nie robie żadnych kopi zapasowych itp....
     
  2. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Kup Android Boxa, będzie najtaniej.
     
  3. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Wolę Qnapa
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,099
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +1,569 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bede szczery najlepiej uzywać do tego Kodi. Oglądanie po DLNA jest takie sobie :)
     
  5. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Kto bogatemu zabroni.

    Ja mam TS-253A 8GB ramu i nie narzekam, chociaż ostatnio już brakuje mi pamięci RAM. Na nim mam Kodi lokalnie z podłączeniem do bazy Plexa.
     
  6. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Oglądanie po DLNA jest takie sobie? Co to znaczy? Czy KODI tez jest serwerem? Tak jak PLEX?
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,099
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +1,569 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie. Jest klientem sieci po Samba, NFS, ...
    Zainstaluj na PC i sprawdz :) To naprawde swietnie dziala.
     
  8. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Czyli nie bede mógł oglądać przez chromecasta kodi?
     
  9. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    To znaczy ze nawet na słabym sprzęcie mozesz oglądać filmy na TV i oglądać je przez DLNA o ile Twój TV ma taką technologię.

    Kodi to program do oglądania filmów takie coś jak Plex. Tylko że lepszy.

    Najnowsz eKodi potrzebuje przynajmniej 4GB Ramu,
    --- Połączono posty, May 13, 2019, Data oryginalnego postu: May 13, 2019 ---
    Chromkasta będziesz mógł oddać sąsiadowi.

    Rozumiem że teraz masz postawiony serwer Plex na Qnapie i przez aplikację w telefonie wysyłasz zapytanie do Chromecasta by film otworzył?

    Jeśli tak to nie dziwie się że serwer ma zawsze 100% skoro zawsze jest "stremingowany".
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,099
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +1,569 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  11. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Rozumiem że teraz masz postawiony serwer Plex na Qnapie i przez aplikację w telefonie wysyłasz zapytanie do Chromecasta by film otworzył? Tak właśnie robie

    AMAZON FIRE TV STICK Z PILOTEM - ALEXA - Netflix co to? Zamiast Chromecasta? i oglądać filmy z biblioteki qnapa po DLNA przez KODI za pomocą AMAZONA?
     
  12. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    W takim razie polecam tego Qnapa:
    QNAP TVS-473-8G (4xHDD, 4x2.1-3.4GHz, 8GB, 6xUSB,4xLAN) - Dyski sieciowe NAS i macierze - Sklep komputerowy - x-kom.pl

    To zamiast Chromecasta, na Amazonie można zainstalować Kodi (chociaż słyszalem ze lubi się grzać) z Kodi.

    DLNA to inna technologia i sposób odtwarzania filmów.

    Polecam przeczytać w InternetachL
    DLNA
    Kodi
    AmazonFireStick
     
  13. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Dzięki FLOYD ale trochę drogi ten Qnap:) . Czy myślisz że KODI mniej bedzie używało CPU? i filmy w 1080P nie powinny przycinać? Jak tak to zmienię Chromecasta na Amazona.
     
  14. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tak.
    Nie.
    Tak, możesz też kupić MiBox S itp.

    Jest jeszcze możliwość że podłączysz swojego Qnapa przez HDMI do TV i zainstalujesz na Qnapie swoim Kodi 16 ponieważ wersja od 17 w górę potrzebuje 4 GB ramu, a twój sprzęt ma zapewne 2 GB.
     
  15. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Dzięki za odpowiedzi. Mam Mi boxa ale bez ''S''. Zainstaule dzisiaj KODI i zobacze jak działa. Mam 4 GB ramu. Mam TV samsung około dwóch lat ma i tam mam plexa(który nie zacina) , netflixa, hbo go itp.....Dwa telewizory u góry jak robie streming to tną przez PLEXA. Te u góry TV są starsze mają kilka lat dlatego do jednego dokupiłem Chromecasta a drugiemu Mi boxa.
     
  16. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie musi mieć "S", byle by miał możliwość zainstalowania Kodi.

    Masz w takim razie wiele możliwości i nie musisz nic kupować. Ogólnie chodzi o to żeby Qnap był tylko nośnikiem danych a resztę robiło inne urządzenie.
     
  17. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Czyli muszę tylko zmienić chromecasta na amazona abym odtwarzał mi KODI
     
  18. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie musisz, możesz.
     
  19. pawelecc
    Offline

    pawelecc System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Messages:
    146
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Tak tylko Qnap jest na dole w salonie :-( i nie mam możliwosci go podłączenia u góry do HDMI w sypialni. W sypalni mam chromecasta którego chcę zamienic na AMAZONA.
     
  20. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,331
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    8:27 AM
    Ratings:
    +120 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Mozesz kupić Amazona a możesz jakiegoś taniego Android Boxa. Ew. możesz skorzystać z DLNA za darmo jeśli TV obsługuje taką technologię.

    Swoją drogą, jak będziesz w domu i będziesz stremował film na TV przez plexa to na telefonie wybierz opcję:
    upload_2019-5-13_15-53-1.

    Wtedy nie powinno obciążać tak NAS.