Jaki serwer NAS do biura

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Pit3r87, 14 Luty 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    w firmie mamy biura w kilku lokalizacjach. Często musimy się wymieniać danymi, więc chcemy zainwestować w serwer.
    W miejscu gdzie będzie serwer może łącze symetryczne 300Mbits lub z innej firmy do 1000Mbits. Adres IP stały.

    Łącznie użytkowników będzie około 30 osób. Każdy użytkownik musi mieć określony poziom dostępu do danych.

    Tak jak pisałem, użytkownicy są w różnych lokalizacjach, więc pracują po za siecią, gdzie będzie stał serwer NAS.

    Dostęp do danych poprzez mapowanie dysków serwera w komputerze użytkownika.

    Użytkownik również będzie pewnie posiadał jakieś pliki na swoim komputerze. Więc musi też być opcja robienia kopi zapasowej, może nie całej zawartości dysku, ale wybranych folderów.

    Obecnie wystarczy nam dysk 1TB, ale w przyszłości może będzie trzeba dodać kolejny dysk.
    Oczywiście potrzebuję dwa dyski 1TB i bedą połączone w RAID1. Wykorzystując RAID1, powiedzmy zabezpieczam się przed awarią dysku. A co w przypadku, gdy ktoś usunie pliki? Będzie można je odzyskać? Robiona jest kopia zapasowa?


    Który model qnapa polecacie?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    publiczny ?

    Do 1024 damy rade ;)

    VPN ?

    Działa na VPNie.

    Veeam ? Netbackup ?

    To 2 czy 4 kieszenie ?
    Wolałbym bym mieć osobno dysk/i z danymi. W razie awarii systemu dane są osobno.

    Kopia ? To twój obowiązek ją mieć ! QNAp ułatwia wiele rzeczy - bo możesz robić ją na dysk USB czy na inne urządzenie w sieci.
    Jest kosz sieciowy - sa migawki na systemie plików. opcji jest wiele.

    To może QNAP TS-451A-2G + 120 GB SSD na sam system + 2x 1 TB HDD w RAID1 + UPS (chyba że jest) + 2 TB dysk USB na kopię + 8 GB RAM DDR3 LP (sprawdzone kombo).
     
  3. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak publiczny

    Myślałem o tym Qnapie, tylko nie z dodatkową pamięcią RAM :)

    A nie da się ten dysk 2TB na kopię włożyć do czwartej zatoki? i na niego robić kopię?

    Do tego zestawu jaki UPS? APC 750VA ?
     
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    867
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    2GB to takie absolutne minimum na Twoje potrzeby. Na szczęście można wrzucić własne ramy (tzn. niski koszt).
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  6. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A taki zestaw:
    Qnap TS-453A-8G
    120 GB SSD
    2xDysk 2TB Seagate IronWolf ST2000VN004
    UPS Power Walker VI 850 SHL FR
    dysk 2TB USB na kopie zapasowe

    całość około 4300zł

    czy jednak
    QNAP TS-451A-2G z dodatkową pamięcią RAM
    cenowo wyjdzię około 500zł mniej


    a jeżeli w przyszłości chciałbym podpiąć do qnapa kamerę? Dołożyłbym wtedy jeden dysk, który byłby tylko do nagrywanie obrazu z kamery.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bez różnicy :)

    co do kamery - jak najbardziej tak jak napisałeś :)
     
  8. arkadi.sea
    Offline

    arkadi.sea Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Październik 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53A 802.11g
    QNAP TS-253A też da radę, a różnicę można zainwestować w 2 dyski 4TB

    Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
     
  9. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    dwuzatokowy nas odpada, bardziej skłaniam się na serwer z miejscem na 4 dyski.



    Tak jak pisałem wcześniej w przyszłości chcę dołożyć dysk i jego wykorzystać tylko do monitoringu.



    A jeżeli dołożyłbym do tego jeszcze serwer poczty z około 50 skrzynkami pocztowymi?


    Taki QNAP TS-451A-2G z dodatkową pamięcią RAM - da radę?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    z 8GB - spoko
     
  11. arkadi.sea
    Offline

    arkadi.sea Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Październik 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53A 802.11g
    Zawsze jak dokupisz do wersji 2G ram np na olx czy aledrogo to będzie taniej niż kupowanie wersji z 8G. Zapewne smigaja tam so-dimm tylko niepamietam czy DDR2 czy DDR3

    Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    DDR3
     
  13. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Rozumiem, że stawiam server vpn na qnapie. I teraz każdy użytkownik, będzie się musiał za każdym razem łączyć z tym serverem vpn? czy będzie to szło z automatu.

    Boję się, że dla pani "krysi" będzie problem


    Druga sprawa. Jaka jest maksymalna liczba jednoczesnych połączeń obsługiwanych przez serwer VPN?
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tak i tak.

    Google umarło ! OpenVPN AutoRun and AutoConnect

    Nie wiem jaki jest układ, czasami trzeba rzucić kłodą pod nogi, żeby wszystkim było dobrze ... swoją drogą, wdrożyłem Q w paru szkołach gdzie były naprawdę zakute łby - więc da się. Najgorsze pierwsze 3 miesiące, potem z górki :)

    open VPN nie ma limitu - tylko sam procesor Cię ogranicza - szyfrowanie kosztuje.
    --- Połączono posty, 26 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 26 Luty 2018 ---
    a jak bedą oporni użyszkodnicy - to daj mi dostęp przez FileStation i grzecznie wrócą do OpenVPNa :D
     
  15. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    QNAP TS-451A z 8GB RAM na ile pozwoli jednoczesnych połączeń?

    Na pewno chciałbym jeszcze podpiąć do tego kamerę lub dwie.
    Bo własna poczta odpada, z tego co czytam na forum.
     
  16. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem - nie testowałem tego specjalnie - mam dwa site'y z 20 zdalnymi userami (sprzedawcy) i działa to dobrze - nie zrywa (jak masz dobre połączenie z komórki).

    Sales Inquiry :: NAS :: QNAP
     
  17. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co się stanie gdy będzie za duża liczba jednoczesnych połączeń?
    server padnie? użytkownik się tylko nie zaloguje?
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 873
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  19. Pit3r87
    Offline

    Pit3r87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2018
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    19:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    "Maxymalna ilość tuneli VPN wynosi 45 z czego na OpenVPN przypada 15 jednoczesnych połączeń."
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. jaki qnap do domu qnap forum

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.