Jaki serwer przy VPN dla ok. 50 osób?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika jac3k27, 9 Styczeń 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. jac3k27
    Offline

    jac3k27 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11n
    TS-212 802.11n
    Witam wszystkich, osobiście używam w domu TS-212. Skonfigurowałem VPN i widzę, że bardzo ładnie chodzi. W konfiguracji VPN jest jednak ograniczenie na 5, 10 lub 15 użytkowników. Teraz szukam serwerka do firmy, gdzie chciałbym, aby dostęp do serwera miało nawet 50 osób. Czy wyższe wersje też mają takie ograniczenia na ilość osób dla VPN? A jeśli tak to czy można to jakoś obejść czy tez lepiej dać sobie spokój z QNAPem?
     
  2. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    666
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    VPN ma bardzo duże wymagania sprzętowe. Na routerze z prockiem Marvell 1,8GHz, OpenVPN PPTP 128-bitów ma przepustowość 105Mb/s przy jednym użytkowniku. Czego spodziewasz się po TS-212 z prockiem Marvell 1,6GHz?
    Jeśli chcesz porządny serwer vpn, kup sobie komercyjnego OpenVPN i zainstaluj go na sprzęcie odpowiednio mocnym. Taki PC na i7 powinien obsłużyć z 20 użytkowników, ale nie wiem jaka będzie wydajność gdy wszyscy go napadną.
    U mnie na TVS-871-i7-16G jest takie samo ograniczenie.
     
  3. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jakie masz łącze do tego VPN ?? to może coś Ci się zaproponuje:)
    EDIT:
    Szukaj routera ze sprzętowym wsparciem VPN np: tp-link TL-ER6120
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. jac3k27
    Offline

    jac3k27 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11n
    TS-212 802.11n
    Dziękuję za odpowiedź. Nie oczekuję nic od TS-212. Jak napisałem, takiego używam w domu i jestem zadowolony. Do firmy szukam czegoś mocniejszego, o czym też napisałem.:) Twoje uwagi są jednak dla mnie cenne. Myślałem też o jakimś mocnym kompie i postawienie tego na linuxie. Użytkownicy zapisują i odczytują na serwerze jakieś dokumenty, pdfy itp. ale ruch nie jest jakiś wielki.
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2017, Data oryginalnego postu: 9 Styczeń 2017 ---
    Witaj, mam łącze 150 Mb/s download i 20 Mb/s upload.
     
  5. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To śmiało możesz szukać routera: TP-Link TL-ER6020.
    Używkę kupisz za 300PLN.
     
  6. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    734
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +46 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Z mojej strony moge polecić routery marki MikroTik, coś jak RB2011UAS-RM
     
  7. gabrychu
    Offline

    gabrychu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Październik 2015
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Wałbrzych
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Synology:
    DS214, DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Ostatnio kupiliśmy do firmy Mikrotika RB750Gr3 (dual core 880MHz CPU and 256MB RAM).

    Mamy też tego TP-Link TL-ER6020. Działa na nim vpn bez problemu.
     
  8. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ile userów uciągnie MikroTik bez wsparcia sprzętowego dla VPN ?
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 626
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +1 015 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie ma takie informacji, moze trzeba do wsparcia MT napisać ?
     
  10. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    734
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +46 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Kwestia poziomu licencji

    Manual:License - MikroTik Wiki

    Ale na dzień dobry masz 200 userów, mój domowy ma 4 poziom, czyli pewnie to jest taki podstawowy, w firmie wersja Rack ma poziom 5
     
  11. gabrychu
    Offline

    gabrychu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Październik 2015
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Wałbrzych
    Local Time:
    08:17
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Synology:
    DS214, DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Jedyna informacja dla RB750Gr3 to to, że IPsec Hardware encryption (~470Mbps) :)
     
  12. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    734
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +46 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    A to takie maleństwo widze :) podobne mam w domu: RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC, a u klientów w do szaf wkładam: RB2011UiAS
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę