Rozwiązany Jaki tani SSD do TS-231P

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika PeterMac, 1 Lipiec 2018.

Ładowanie...
Tagi:
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Chce zakupić mozliwie najtanszy dysk SSD do TS-231P
    Czy dysk o pojemności 120GB na sam system bedzie wystarczajacy ? ile mniej wiecej zamuje system swiezy po instalacji ?

    Czy ten dysk bedzie dobrym wyborem, GoodRam IRDM GEN2 120GB SATA III 2.5" (IR-SSDPR-S25A-120) w Morele.net
    Jest na kościach MLC tazke zywotność ma mysle dobrą, tylko troche gorzej ze obudowa plastikowa, ale chyba wysokich temeperatur nie bedzie uzyskiwał zbytnio.
     
  2. alt
    Offline

    alt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Lista kompatybilności - QNAP
    Można sobie nawet wyfiltrować po pojemności.
     
  3. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Tak tak zapomnialem o tym napisać sprawdzałem go na liście kompatybilnośći na stronie Qnapa i go nie znajdune, ale to zapewne z racji ze to produkt polskiego producenta.
    Jak myslisz nie bedzie raczej problemów :)? jest na kontrolerze Phison PS3111-S11, choć zapewne chodzi tu bardziej o firmware dysku czy sie dogada w pelni z firmware serwera :)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    masz adate tanio .. na pewno z Q działają :

    upload_2018-7-1_18-46-46.

    skończyłem właśnie testy .. i stawiam swojego nasa od nowa.
     
  5. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Adata 128GB SP920 na MLC w morelkach za 199zł, a tego GoodRama 120GB na MLC zamówiłem za śmieszne 119zł.
    Tej Adaty SP920 na liście kompatybilności równiez niestety nie widze u Qnapa.

    Przy okazji zapytam Ciebie, jak polecasz zrobić w przypadku jesli na talerzowcu mam juz system.
    Czy pierw wsunać SSD i postawic system, a dopiero potem wylaczyć i wstawić talerzowca do drugiej zatoki, czy mozna od razu ? Czy bedzie caly czas startował system z zatoki drugiej ?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wyłącz NASa - wsuń ssdka do 1. zatoki , talerzowca wysuń
    jak skończysz instalacje - wsuń talerzowca i w managierze dysków każ mu odzyskać/recover dysk - powinien ogarnąć.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    A czy ten system na talerzowcu pozniej nie bedzie przeszkadzał :) ? czy bedzie mozna go wywalić ? mam tam pule pamieci i jedną partycję systemową + dane, wolumin typu Thin.
    222 — Postimage.org
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak nie masz danych na których ci zależy to polecam format.
     
  9. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Aha rozumiem, to chyba zrobie format zeby byl porządek, jeszcze sie zastanawiam juz w głowie jak to skonfigurować :), bo obecnie na HDD uzywam szyfrowania calego dysku, ale chyba jak bede stawiał system na SSD to tam szyfrowania nie ustawiać ? a dopiero potem dla talerzowca ustawić juz w samym systemie.
    Zreszta na pewno nie obejdzie sie bez kombinowania :)
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie widzę sensu w szyfrowaniu systemu - powinno się tylko szyfrować swoje dane

    a czy będziesz robił to dla całego dysku czy poszczególnych katalogów to inna historia.
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    dzięki bardzo!, w sumie dla TS-231P na ARM to nawet poszczególnych katalogów sie nie da szyfrować taki paradoks :) takze pozostaje pojechać mi cały dysk.
    --- Połączono posty, 2 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 1 Lipiec 2018 ---
    Pozwolisz jeszcze sie Ciebie dopytam o jedną rzecz

    Jesli do tej pory uzywalem Puli pamieci i w niej 1 woluminu uproszczonego typu Thin na ktorym siedzial system i dane, to teraz dokladajac dysk na sam system nalezaloby zrobić dysk systemowy rowniez jako uproszczony typu Thin w tej samej Puli ?
    Czy dla samego systemu nie ma to sensu i dać go jako prosty podstawowy osobny ?
    Migawki bede musial i tak trzymac na talerzowym na końcu, bo wiadomo 120GB to tylko styknie ten dysk na system.

    Robie tez to troche pod kątem aby potem wylaczyć swapa na talerzowcu wg tego poradnika - Udzielamy pomocy - Dyski chroboczą bez przerwy

    Jeszcze cholewcia nie wiaodmo czy ten GoodRam ruszy z Qnapem :)
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    system w osobnej puli.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. Horn
    Offline

    Horn Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31+
    Ethernet:
    null
    TS-x31+ null
    Ja mam tani dysk od chiczyka (aliexpres) działa bez problemu.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    No to fajnie, to mnie troche uspokoiles, jutro sie przekonam, ale pewnie i bedzie dzialac, bo ta lista kompatybilnosci to jakas stara dawno nie aktualizowana, zresztą tam i tak pewnie nigdy nie pojawią sie nośniki GoodRama.
    --- Połączono posty, 3 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 3 Lipiec 2018 ---
    Jeszcze sie tak zastanawiam, w przypadku gdyby ulegl uszkodzeniu moj dysk talerzowy powiedzmy jakis bad sektor itp ale wciaz dajacy mozliwosc odzyskania zgrania danych z niego, to mając SSD w pierwszej kieszeni z systemem, w drugiej talerzowca z danymi przy 2 zatokowym NAS, to w jaki sposob mozna byloby zgrac pozniej z niego dane na nowy dysk ?

    Czy mozna np. byloby wrzucic nowy dysk do Qnapa utworzyć na nim odpowiedni wolumin, odpiąc a nastepnie podlaczyć do jakiejs kieszeni i podlaczyc pod USB ?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pytanie gdzie masz ten bad sektor
    jak na tablicy plików - czeka cie rzeźba aby odzyskać go z kopii
    na pliku - olać plik - kopiować dane i wymieniać dysk
     
  16. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Nie nie mam, pytam na wyrost, gdybym musial przerzucic dane z takiego dajmy na to uszkodzonego dysku z jakims badem itp, na nowy dysku.
    No bo pierwsza slot zajęty przez SSD, w drugim siedzi powiedzmy dysk uszkodzony to jak teraz przezucic dane z niego na nowy :) ?
     
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przeczytac instrukcje i punkt "każdy dysk włożony do Q zostanie sformatowany, CHYBA ze wcześniej został sformatowany przez Q".
     
  18. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Wiem :), tylko pytam jak potem przegrać dane z tego dysku dajmy na to jakos tam uszkodzonego na dysk nowy ?

    Gdzie go wsadzic jak wszystkie zatoki są zajęte.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  20. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    59
    Local Time:
    21:57
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    No dokladnie tez o czyms takim pomyslalem ze to jedyne wyjscie :)
    --- Połączono posty, 3 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 3 Lipiec 2018 ---
    Dysk SSD GoodRama dziala poprawnie, wlasnie postawilem na nim system, tylko jest jeden problem :)
    jak wsunalem do 2 zatoki talerzowego WD Red ktory mial juz wczesniej system to serwer startuje wlasnie z niego a SSD jest pomijany.
    Da sie to jakos ogarnąć ? przestawić gdzies w opcjach z ktorego ma startować czy raczej jest to nie do zrobienia i trzeba robić format :-( ?
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.