Jakie porty zaznaczyć na QOS dla mldonkey ???

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika asik305, 2 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Potrzebuje precyzyjnie ustalić zakres portów dla tej aplikacji - paczki mldonkey ???
    Nie jest to 15000-15004 - sprawdzalem w logach , sa inne sporo niższe porty ,ale nie z typowego zakresu 4661-4662 ???
    Nie mogę znaleść w ustawieniach mldonkey ;(
    Moze mi ktoś poradzi ???
     
  2. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyżby nikt nie umial mi pomóc ?
    Nie wierzę :)
    Usiłuję ustawić port eDonkey w usludze QOS i na razie usługa nie wykrywa ich.
    Próbowalem 15000 i 15004, ale eDonkey łaczy sie na innych - wielu portach cztero cyfrowych bez zadnej reguly,
    w ustawieniach programu jest jeszcze 4444 ,ale to tez nie ma zadnej logiki.
    Bardzo dobrze sprawuje mi sie usługa pobierania - QOS ją widzi i przydziela prawidłowo priorytet taki jaki podałem ,
    mam potwierdzenie tego w logach, a edonkey NIE ;(
    Potrzebuje zakres portów na jakich chodzi eDonkey lub instrukcje jak i gdzie go zmusić ,aby chodził np. na 4661-4662 ?
     
  3. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Nie użytkuje p2p ale może pomorze: http://mldonkey.sourceforge.net/WhatFirewallPortsToOpen
    Kiedyś koledze ustawiałem forwarding wg tego i było OK. Na tej stronce jest jakiś skrypt w bashu - może zadziała.
    Ewentualnie jeszcze możesz spróbować na QNAP'ie
    Kod (Text):
    1. netstat -antulp
     
  4. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    jarlath =>
    Dzieki za odzew , w normalnej wersji eDonkey instalowanej na laptopie nie mialem żadnego problemu ,
    a tu w wersji z paczki na QNAPie nie mam zielonego pojęcia na jakim zakresie to pracuje i gdzie
    ewentualnie wymusić zakres portow w programie ???
    Jeśli podam dobry zakres to logi routera natychmiast mi pokaża prawidłowy priorytet programu,
    tak jak to jest w przypadku Bittorrent (stacji pobierania) gdzie jest ok.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
  6. asik305
    Offline

    asik305 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Maj 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dotąt bawilem sie na Tomato, DD-WRT (było najlepiej)
    A kląłem na czym śiwt stoi na oryginalny soft routera D-Linka DIR-655 i okazalo się ,że nie jest tak źle ,
    tylko QOS musi być prawidłowo ustawiony tzn. priorytety przydzielane od 1 -255 muszą być potwierdzone w logach wtedy dopiero priorytet QOS jest prawidłowo ustawiony i zdaje się ,że to dziala przynajmniej tak mi wyszło przy próbnym obciążeniu routera.

    Te wszystkie strony znam ,tam nic nie ma o konkretnym zakresie portow eDonkey instalowanym z paczki na QNAPie.
    Podaja tylko 15000 TCP i 15004 UDP -, ustawilem to przekierowalem na routerze ,eDonkey chodzi prawidłowo,
    ale na bardzo różnych portach ??? ;(
    Obojętnie czy znajdę zakres portów czy dowiem sie gdzie je wymusić w programie ? ;(
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.