Rozwiązany Konfiguracja EdgeRouter 12 i TS-332X

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by siwyboy, Apr 7, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. siwyboy
    Offline

    siwyboy Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 7, 2021
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:40 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-332X
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-332X 1 GbE
    Cześć,

    Mam problem z poprawną konfiguracją i przekierowaniem portów w moim routerze Ubiquity EdgeRouter 12.

    W żaden sposób nie potrafię zmusić NASa do połączenia z Internetem. Nie chodzi tylko o konfigurację myQNAPcloud, ale wszelkich usług związanych z dostępem do Internetu (nie działa instalacja aplikacji, aktualizacji firmware, kontaktu z service desk…).

    Na routerze mam włączoną opcję UPNP oraz UPNP2:
    Screenshot_-_2021-04-07_22-15-51.
    Screenshot_-_2021-04-07_22-15-32.

    Porty przekierowałem w następujący sposób:
    Screenshot_-_2021-04-07_21-39-57.

    NAS ma włączony Port Agregation na obu LANach:
    Screenshot_-_2021-04-07_21-42-59.
    Screenshot_-_2021-04-07_21-43-54.

    Oba porty są wpięte do ETH7 i ETH8 bezpośrednio w routerze (posiadam także EdgeSwitch, ale wolałem NAS podpiąć do routera).
    Screenshot_-_2021-04-07_21-41-15.

    Przez 8 ostatnich lat korzystałem z NASów Synology i nigdy nie miałem z nimi problemów. Nie musiałem nawet przekierowywać portów ani włączać UPNP. Po odpięciu obu Synology nie zmieniałem konfiguracji sieci, od razu podpiąłem TS332X oraz TR-004.
    Od razu po ich podpięciu i uruchomieniu nie mogły się skontaktować z Internetem, lecz pomyślałem że to tylko kwestia konfiguracji. Niestety po kilku dniach walki nie udało mi się ogarnąć tego problemu :/

    Z góry dzięki za pomoc!

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2 Build 1594
    Model serwera: QNAP TS-332X
     

    Attached Files:

  2. daniel_t
    Offline

    daniel_t Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    495
    Local Time:
    1:40 AM
    Ratings:
    +125 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    1. Po co UPNP?
    2. Lan interface zmień ze switcha na ETH7 i 8
    3. Pokaż ustawienia Qnapa w wirtualnego przełącznika.

    Ewentualnie wrzuć TeamViewera i daj dane to pomogę zdalnie.
     
  3. siwyboy
    Offline

    siwyboy Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 7, 2021
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:40 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-332X
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-332X 1 GbE
    @daniel_t@daniel_t dzięki za wskazówki.

    Przeczytałem w Internecie, że często pomoga, więc stwierdziłem że nic nie stoi na przeszkodze aby spróbować.

    Zmieniłem:
    Screenshot_-_2021-04-08_11-09-10.
    Dodałem także port 9039, ponieważ mam go ustawiony jako główny port NASa:
    Screenshot_-_2021-04-08_11-17-43.

    Tutaj nic nie grzebałem i wszystko jest domyślne:
    Screenshot_-_2021-04-08_11-10-44.
    Screenshot_-_2021-04-08_11-11-00.

    Niestety NAS dalej nie potrafi skontaktować się z Internetem. Rano przeglądałem logi z routera, ale nie widzę nic co mogłoby wskazywać na problemy po jego stronie. Dodatkowe jeszcze raz podpiąłem stary Synology i od razu załapał połączenie (urządzenie po resecie i z domyślną konfiguracją).


    Jeśli to dla ciebie nie problem, to możemy się zgadać na sesję.
     
  4. daniel_t
    Offline

    daniel_t Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    495
    Local Time:
    1:40 AM
    Ratings:
    +125 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Podaj dane tu na forum, podłączę się i usuń jak włączę się.
    I usuń fotkę z network switch..



    Done.
     
  5. siwyboy
    Offline

    siwyboy Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 7, 2021
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:40 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-332X
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-332X 1 GbE
    Na początku chciałbym bardzo podziękować @daniel_t@daniel_t który był w stanie połączyć się z moim kompem i ogarnąć problem! WIELKIE DZIĘKI!

    Kilka rzeczy było nie tak z moją siecią i konfiguracją NASa:

    1. Do routera ma wpięte dwa łącza internetowe w porty ETH0 i ETH1.
      Router ma funckję switch, ale przy wpiętych dwóch WANach switch działa tylko na portach od ETH2 do ETH7.
      Screenshot_-_2021-04-09_09-30-17.
      NAS miałem wpięty do ETH7 i ETH8.

      Za poradą @daniel_t@daniel_t przepiąłem NAS to switcha.

    2. W switchu na obu portach trzeba było ustawić tą samą grupę LAG
      UniFi - USW: Configuring Link Aggregation Groups (LAG)
      Screenshot_-_2021-04-09_09-25-22.
      Screenshot_-_2021-04-09_09-26-32.

    3. Gdy to zostało zrobione, @daniel_t@daniel_t przestawił tryb load balancera na 802.3ad dynamic layer 2
      Screenshot_-_2021-04-09_09-28-03.
      Screenshot_-_2021-04-09_09-27-29.
    Teraz wszystko śmiga i wszelkie połączenia z Internetem są realizowane poprawnie.

    Jeszcze raz dzięki i myślę, że możemy uznać ten temat za rozwiązany ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
Thread Status:
Not open for further replies.