Rozwiązany Konfiguracja sieci w firmie.

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika rufus11, 21 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. rufus11
    Offline

    rufus11 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    14:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam serdecznie.
    Na początku zaznaczę że jestem dość zielony w tych tematach. Jeżeli znajdzie się osoba na tyle miła która mi łopatologicznie wytłumaczy jak skonfigurować to wszystko będę bardzo bardzo wdzięczny.
    W załączniku plan jak mniej więcej jak będzie wyglądać sieć.W chwili obecnej jestem odpowiedzialny za utrzymanie sprzętu komputerowego w firmie w należytym stanie.W ciągu dwóch tygodni będziemy zmieniać siedzibę i dla tego całe zamieszanie.

    Dostawca internetu Aster.Ip w chwili obecnej przydzielany z puli publicznej.
    Pierwszy problem to jaki ip ma modem dostarczony przez Aster.Jakie ip ustawić dalej.
    Czy ip wewnątrz sieci ma być dynamiczne czy statyczne.

    Opis sieci:

    modem od Aster
    Linksys RV042-EU-ma pracować jako firewall oraz router
    do rutera podłączony qnap 109 IIpro,trzy switche,router z wifi
    do switchy podłączony komputery oraz drukarki które mają pracować w sieci.
    do routera z wifi podłączone dwa komputery

    Jakie kroki muszę poczynić aby wszystkie drukarki były widzane w sieci oraz aby można było zarządzać qnapem z zewnątrz.

    Liczę że ktoś podejmie się tego wyzwania i pomoże mi to skonfigurować:)
     

    Załączone pliki:

    • Rysunek4.jpg [jpg] - (rufus11) Konfiguracja sieci w firmie. [677,2982] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      Rysunek4.jpg
      Rozmiar pliku:
      65,5 KB
      Wyświetleń:
      967
      MD5 Sum:
      1db880b4ac0618378b670fc7a22853c6
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:40
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Czy Switche muszą być w każdym pomieszczeniu , nie wystarczy jeden 16 portowy ?.
    Domyślnie na tym routerze działa serwer DHCP, nie będziesz musiał konfigurować adresów IP ręcznie. Wymagane jest aby drukarki posiadały stały adres IP ( o ile są to drukarki sieciowe). Trzeba w tym celu na routerze przypisać adres MAC urządzenia do adresu IP.

    Jeżeli chodzi o zarządzanie Qnap’em to wystarczy przekierować port na zewnątrz.
     
  3. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    13:40
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mniemam, że drukarki mają interfejsy RJ-45 <cwaniak>

    Ja bym ustawił tak jak jaroslawk radził: adresy przydzielane dynamicznie (dla drukarek dedykowane po MAC), sieć bezprzewodowa niech ma te same ustawienia co reszta sieci (IP niech będą w tej samej masce co sieć przewodowa, bo czasem drukarki się lubią gubić..).

    Dostęp do QNAPa tj radzi jaroslawk albo przez VPN
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:40
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Zapomniałem jeszcze o jednym, sieć WiFi oczywiście zabezpieczona.
    Napisz skąd jesteś może ktoś pomoże Tobie z twojej okolicy.
     
  5. rufus11
    Offline

    rufus11 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    14:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jestem z Warszawy. Na pewno będę walczył z tym wszystkim jakiś czas.Muszą być switche w każdym pomieszczeniu dla tego że nie mogę położyć więcej kabli(po jednym do pomieszczenia) a nie chcę robić tego wszystkiego po wifi (złe doświadczenia) w poniedziałek zapewne będę przewoził sprzęt więc w będę zdawał relacje.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie ip który zostaje przydzielony.W poprzedniej sieci miałem tak skonfigurowany router że na każdym komputerze wszystko ustwione na auto i było w porządku.Ip routera sam sobie ustawiałem takie jak chciałem( zazwyczaj .1.1) a tu jak podepnę się do tego modemu od Aster to ip zawsze jakiś kosmiczne i zawsze inne.Jak ustawić aby router dostawał ip takie aby było ok a reszta sieci takie jak ja chcę.Jak podpinam komputer bezpośrednio do modemu aster to po auto wszystko chodzi ale jak ręcznie wpisuję to mam problem bo nei wiem jaką bramę wpisać.
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:40
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Router posiada zazwyczaj dwa interfejsy sieciowe LAN i WAN. W większości przypadków interfejs LAN wyposażony jest w switcha’a, dzięki temu mamy w routerze 4 porty lokalne. Modem Astera podłączasz do portu WAN w routerze i ustawiasz tam konfiguracje na DHCP (taka jest ustawiona najprawdopodobniej jako domyślna). Niestety nie posiadam Internetu z Astera, nie mam pojęcia, jakiej konfiguracji oni wymagają (z Twojego opisu wynika, że nie będziesz potrzebował klonowania adresu MAC lub konfiguracji PPPoE). Jeżeli Twój dostawca Internetu przyznaje adresy IP dynamicznie to nie możesz przypisać ich na stałe do karty sieciowej.
    Jeżeli na routerze jest uruchomiony serwer DHCP to każde urządzenie podłączone do sieci otrzyma adres IP. Jeżeli używasz drukarek z interfejsem sieciowy trzeba pamiętać o tym, aby miały one stały adres IP, inaczej co jakiś czas możesz mieć problemy z wydrukiem. W tym przypadku trzeba dopisać aby serwer DHCP przyznawał drukarce ten sam adres IP . Drugą metodą może być przypisany ręcznie stały adres IP spoza zakresy przyznawanego przez DHCP.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. o co chodzi z ip dynamicznun lub statycznym