Udzielamy pomocy Kopia z innego serwera na NAS

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by onejl, Sep 1, 2021.

Loading...
Tags:
  1. onejl
    Offline

    onejl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam,
    Kupiłem serwer NAS z myślą o robieniu kopi innego serwera. Chcę, aby NAS raz dziennie kopiował określone foldery z innej lokalizacji sieciowej. Dobrze, gdyby było przechowywane kilka wersji z różnych dni. Zamapowałem odpowiednie foldery za pomocą Hybrid Mount, ale w HBS nie są niestety widoczne. Z forum doczytałem, że za pomocą HBS taka kopia nie jest możliwa. Czy jest jakiś sposób, aby to obejść albo inna aplikacja która skopiuje wg harmonogramu określone foldery z innego dowolnego serwera w sieci LAN?

    Z góry dziękuję za pomoc

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1741 Build 20210726
    Model serwera: QNAP TS-251D
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Wersja dla dzieci w GUI:
    odpal FTP na innym serwerze i podepnij się w HBS do niego. (wolniejsze ale działa)

    Wersja z RSync w FAQ SSH:
    zamontuj udział SMB z innego serwera na qnapie i rób rsync z udziału do qnapa (to będzie kopiowało dane jak wściekłe)
    polecam odpalić w screenie :p
    Code (Bash):
    1. mkdir /share/Public/NAS/
    2. mount.cifs //192.168.1.1/Volume_1 /share/Public/NAS -o username=USER,password=PASS
    3. rsync -avh --progress /share/Public/NAS/ /share/QNAP/KOPIA/
    4. umount /share/Public/NAS/
    5.  
     
  3. onejl
    Offline

    onejl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Czy inne aplikacje do robienia kopii, które są dostępne do pobrania (płatne) również mają problem z zasobami sieciowymi?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    problemem zawsze są ograniczenia oprogramowania po obu stronach
     
  5. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    A ta inna lokalizacja sieciowa to co konkretnie jest? Inny nas? Serwer z windowsem który udostępnia pliki? Pudełko na buty z płytami? Stoi tam jakiś serwer FTP / SMB / NFS? To są zwykłe pliki czy bazy danych czy jeszcze coś innego?
     
  6. onejl
    Offline

    onejl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Obecny serwer to jakiś inny NAS. Dokładnie nie wiem. Serwer udostępnia folder w którym znajduje się program sprzedaży. Program sprzedaży działa na plikach (Small Business firmy Symplex, który nie ma bazy danych typu mysql). Gość który to osbługiwał zmarł. Cieszę się, że wszystko działa, ale chcę mieć pewność, że mam też kopie w innym miejscu bo każdy sprzęt prędzej czy później się zepsuje. Stacje robocze (Windows) łączą się z serwerem po sieci LAN.
     
  7. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Small Business ma pliki DBF które można kopiować jak zwykłe pliki pod warunkiem, że wszystkie stanowiska są zamknięte.
    Znając życie wszystko udostępnione w sieci po SMB.
    U mojego klienta kopia robi się na innego kompa z windowsem (a tam stoi cobian backup który robi kopię z zasobu sieciowego).
    W twoim przypadku robisz skrypt bash jak @pigers@pigers pokazał lub coś podobnego (ma się podłączyć do zasobu i skopiować z niego pliki) skrypt dajesz do cron-a.

    Tu jakiś mój stary skrypt gdzie robiłem kopie umów serwisowych (z serwera z windowsem) na serwer z linuksem:
    Code (Text):
    1. #!/bin/bash
    2.  
    3. backupdir='/backup/umowy/'
    4. tempdir='/backup/umowy/temp/'
    5. umowy='/mnt/serwer2k8/UMOWY_SERWISOWE/'
    6. filename=`date +%Y-%m-%d`
    7.  
    8. mkdir ${tempdir}
    9. cd ${tempdir}
    10. cp -R "${umowy}" ${tempdir}
    11.  
    12. tar czf "${backupdir}${filename}.tar.gz" *
    13. rm -rf ${tempdir}
    Ale katalog /mnt/serwer2k8/ był już zamontowany w fstab (tutaj trzeba by było dodać polecenie mount.cifs) a na koniec całą kopię pakowało do archiwum tar.gz
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    tam nie ma nic trudnego
    trzeba wyłączyć program, zrobić kopię wewnętrzną w programie (jest przy wyjściu)
    potem tylko można kopiować/zipować folder z danymi na żywca (zakładam że nikt nie korzysta z programu)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  9. onejl
    Offline

    onejl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Udało mi się zrobić to w nieco inny sposób. Zainstalowałem wirtualną maszynę Windows 7 i tam odpaliłem Cobian Backup. Ważne, aby podczas instalacji Cobian Backup wybrać sposób instalacji jako "aplikacja" a nie jako "usługa", ponieważ wtedy jest problem z udziałami sieciowymi.
    Wirtualną maszynę pobrałem ze strony Microsoft i doczytałem, że będzie działać przez 90 dni. Czy po upływie tego czasu można wykupić licencję?
     
  10. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Na Win7 chyba ciężko ale jak postawisz win 10 to tez będzie działać w ten sposób (ale wg mnie to marnowanie zasobów na wirtualkę i kasy na licencje)
     
  11. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:02 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    jak się nie chcesz nauczyć to płać xD

    i przypomniam że licka OEM nie może być zainstalowana jako VM - tylko pełny box/retail (polecam lekturę licencji MS ...)

    czy 1100 zł to dużo? pozostawiam to Tobie
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1