Udzielamy pomocy Kopia z qnapa na zasób sieciowy (brak Rsync) i onedrive

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by klimu, Dec 22, 2020.

Loading...
Tags:
  1. klimu
    Offline

    klimu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 22, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x28
    Ethernet:
    null
    TS-x28 null
    Cześć,

    Potrzebuje utworzyć okresowy backup jednego z folderów na qnapie na inny NAS Zyxela. Zyxele niestety nie obsługują Rsynca i jedyną opcją którą widzę to kopia na udostępniony zasób Zyxela. I tu zaczyna się problem bo HBS3 nie umożliwia zrobienia kopii na zasób sieciowy:

    upload_2020-12-22_16-24-17.

    I to mimo, że mam zamontowany zasób z Zyxela na qnapie:

    upload_2020-12-22_16-25-48.

    Widzę, że opcja utworzenia synchronizacji (zamiast kopii) umożliwia wybór udziału sieciowego jako docelowe miejsce. Natomiast potrzebuje przechowywać kilka ostatnich kopii a tu chyba jest tylko prosta synchronizacja? Da się to jakoś obejść?

    upload_2020-12-22_16-29-49.

    To była łatwiejsza część pytania;)

    Mam kilka kont Onedrive business, każde po 1TB pojemności. Chciałbym również robić kopię tego samego folderu na Onedrive. Niestety ma on ok 60GB, 200tys. plików i sporo nazw plików których oficjalnie Onedrive nie obsługuje. Zadanie backupu z wymienionych wyżej powodów kończy się niepowodzeniem.
    Rozwiązaniem było by spakowania na qnapie folderu na 7 części, po ok 8GB każdy (maks. rozmiar pojedynczego pliku to 10GB). I wysyłka po kolei na Onedrive. Czy jakieś narzędzie na qnapie umożliwia wykonanie tego w pełni automatycznie?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495 Build 20201123
    Model serwera: QNAP TS-328
     
  2. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    425
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +77 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Opcja synchronizacji a kopi to to samo, wybierz ta opcje i pozniej masz reguły gdzie ustawiasz jak to ma dzialac.
    ai.imgur.com_T8iiMft.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a) sync job w jedną strone
    b) tylko skryptowanie + sync przez HBS (żeby wepchać dane do OneDrive'a)

    tylko pamiętaj ze masz NASa z CPU realteka, jest tam wiele ograniczeń z tym związanych.
     
  4. klimu
    Offline

    klimu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 22, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x28
    Ethernet:
    null
    TS-x28 null
    Problemem synchronizacji jednostronnej jest brak wersjonowania, czyli 2 nadpisze 1 a 3 nadpisze 2. Potrzebuje przechowywać kilka ostatnich kopii.

    Co do skryptowania sprawdzę, dzięki.
     
  5. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    425
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +77 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Wiem ze to durne, ale utworz sobie kopie zapasowa lokalnie ai.imgur.com_bvyr5oS.
    Ustaw sobie wersjonowanie, i pozniej ten katalog sobie synchronizuj ze zdalnym hostem.
    Moze glupie moze nie, ale powinno dzialac :D
     
  6. klimu
    Offline

    klimu Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 22, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x28
    Ethernet:
    null
    TS-x28 null
    Jest to jakieś rozwiązanie, sprawdzę. Szkoda, że trzeba 2 zadania tworzyć i 2 razy miejsce marnować.
    Może to jakiś bug, że w menu nie ma zasobów sieciowych? Napiszę ticketa zobaczę co qnap odpisze.


    Edit: Ticket poszedł;)


    Edit2: Odpowiedź nadeszła, niestety mało satysfakcjonująca.

    Dzień dobry, do kopii zapasowej wymagany jest RTRR, po smb można zrobić tylko synchronizację

    Oryginalne zapytanie:

    Hello, I'm trying to setup a backup job which will make regular copy of chosen qnap directory to another NAS which do not support Rsync (not a qnap). I have mounted the remote NAS storage space in qnap but still I'm unable to select it as a target in backup job. Only options available are local NAS and remote NAS (RTRR only). After choosing local NAS I cannot point to previously mounted remote NAS space. Is this was made so on purpose (if yes then may i know why?) or it's a missing feature? Maybe there is a workaround allowing to use my scenario?

    --- Połączono posty, Dec 25, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 22, 2020 ---
    Wpadłem na pomysł.
    Zamontowałem folder z Zyxela do lokalnego folderu na Qnapie (symlink).
    Utworzyłem backup job kierujący kopie do lokalnego folderu Qnapa (owy symlink).
    Kopie zapisują się tam gdzie chciałem (na Zyxelu).
    Dlaczego nie powinienem tak tego robić? Co może pójść nie tak?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:54 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    może zablokować sprawdzanie dysków.