How-To Mapowanie dysków sieciowych w Mac OS X

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by Silas Mariusz, Aug 23, 2014.

Loading...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,810
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +1,838 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Część z nowoczesnych routerów przeznaczonych dla użytkowników domowych posiada możliwość podłączenia przez USB zewnętrznych dysków twardych. Jeżeli posiadacie w domu kilka komputerów daje to możliwość stworzenia poręcznego dysku sieciowego pozwalającego na szybką wymianę danych.
    Żeby wygodnie korzystać z takiej możliwości fajnie byłoby żeby taki dysk był automatycznie dostępny zaraz po uruchomieniu komputera. Niestety Apple nie ułatwia nam tego zadania wobec czego musimy zastosować pewien trik:
    • Uruchamiamy program Automator: przechodzimy do Launchpad’a => Inne => Automator
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk1..
    • W wyświetlonym oknie „Wybierz tym dokumentu” wybieramy => Program
    • Następnie przechodzimy do pola wyboru po lewej stronie okna programu i z biblioteki wybieramy => Pliki i katalogi, a z wyświetlonej obok listy czynności => Połącz z serwerami, na której podwójnie klikamy
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk2..
    • W głównym oknie Automatora pojawi się czynność „Połącz się z serwerami
    • Następnie np. z przeglądarki internetowej na okno Automatora powyżej czynności przeciągamy adres dysku sieciowego. W moim przypadku był to: smb//readyshare/USB_storage. Po upuszczeniu adresu na okno Automatora, powyżej czynności „Połącz z serwerami” pojawi się czynność „Pobierz wskazane adresy URL
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk3..
    • Teraz możemy przetestować działanie skryptu klikając przycisk „Uruchom
    • Zapisujemy skrypt klikając w menu Plik => Zachowaj
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk4..
    • Następnie uruchamiamy Preferencje systemowe => Użytkownicy i grupy
    • Po lewej stronie okna zaznaczamy użytkownika, a w głównej części okna klikamy na zakładkę „Logowanie
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk5..
    • Klikamy na przycisk „+” i wybieramy wcześniej zapisany przez Automatora plik z programem, jednocześnie możemy zaznaczyć checkbox z kolumny Ukryj
      amacexpress.info_porady_files_BIG20121028_auto_mount_netword_disk6..
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. looki76
    Offline

    looki76 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 23, 2014
    Messages:
    68
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    Dobra rada :) dziekuje
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dzien dobry!
    Tylko trochę to na około wg mnie ;)

    Wystarczy połączyć się z dyskiem zewnętrznym, poprzez jabłko+k, lub znaleźć dysk w shares.
    Po zamontowaniu dysku wchodzimy od razu do System Preferences / users & grups, tutaj zakładka Login items.
    Klikamy "+", teraz przechodzimy na dysk systemowy, zwykle zwany "Macintosh HD" folder Volumes.
    Zaznaczamy odwołanie do naszego dysku zewnetrznego, np u mnie nazywa się on ARCHIWUM-NS i klikamy ADD.

    Screen Shot 2014-09-02 at 23.13.02.

    Teraz przy każdym starcie dysk automatycznie się montuje.

    Screen Shot 2014-09-02 at 23.13.17.

    W sumie to samo, tylko trochę na skróty ;)


    PS. muszą być widoczne ukryte pliki, albo sam folder Volumes
    Czyli wchodzimy w terminal i wklejamy
    Code (Bash):
    1. sudo SetFile -a v /Volumes
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  4. looki76
    Offline

    looki76 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 23, 2014
    Messages:
    68
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    Znamy to :)
     
  5. looki76
    Offline

    looki76 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 23, 2014
    Messages:
    68
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    Ale fajny tutek :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. cavek
    Offline

    cavek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 30, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Czy ktoś wie jak w MacOS ustawić automatyczne logowanie użytkownika (by nie musiał wpisywać hasła) podczas montowania dysku przy autostarcie?
     
  7. daniel_t
    Offline

    daniel_t Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    495
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +125 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Sprecyzuj pytanie, bo nie wiem teraz w którym kościele dzwoni.
     
  8. cavek
    Offline

    cavek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 30, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Mam ustawione mapowanie dysku jak w tutorialu i przy każdym uruchomieniu komputera (czyli automatycznej próbie dostania się na NAS) wyskakuje mi okienko by podać login i hasło do NASa. Czy da się ustawić jakąś opcje na MacOS bym nie musiał ręczni wpisywać loginu i hasło do NAS?
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wystarczy za pierwszym razem jak pyta o hasło zaznaczyć ptaszek - zapamiętaj hasło :)
    --- Połączono posty, Mar 25, 2021, Data oryginalnego postu: Mar 25, 2021 ---
    No chyba że coś się popierniczyło w keychains. To wtedy najlepiej wejść w Applications⁩ ▸ ⁨Utilities⁩ ▸ Keychain Access, znaleźć i wywalić tą pozycję⁨ z zapamiętanym logowaniem. Przy kolejnym logowaniu zaznaczyć ptaszek - zapamiętaj hasło.
     
  10. cavek
    Offline

    cavek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 30, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Ok, sprawdzę to. Dzięki
     
  11. daniel_t
    Offline

    daniel_t Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    495
    Local Time:
    2:28 AM
    Ratings:
    +125 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    ewentualnie cmd+spacja i Keychain Access lub Pęk Kluczy
     

Users found this page by searching for:

  1. mapowanie dysku qnap macintosh