Rozwiązany Mapowanie dysku Qnapa

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika z-ka, 13 Grudzień 2009.

Ładowanie...
  1. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Co trzeba zmienic w ustawieniach aby dysk Qnapa montowal sie automatycznie w WIN7. Za kazdym raze po odpaleniu systemu i zaladowaniu systemu pojawia sie dymek z informacja: Nie mozna podlaczyc niektorych dyskow sieciowych. Oczywiscie jak wejde w Moj Komputer i klikne na dysk wszystko wraca do normy i dostep jest bezproblemowy. Co musze zrobic (zmienic), aby ten proces odbywal sie automatycznie?
    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 442
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Last edited: 22 Wrzesień 2013
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:12
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Ja też,
    Jest to dobry skrypt pod Viste jak i 7.
    Przy 7, w "Moim Komputerze" nie mogą być podłączone ręcznie żadne udziały QNAPa, bo wtedy podczas odpalania skryptu wywala błąd.
    Skrypt samodzielnie je doda...
     
  4. adamdon
    Offline

    adamdon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Listopad 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Gdynia
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja korzysram z Total Commander i nie ma problemu. Opcja "mapowanie dysku".
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 442
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Załączony skrypt jest znacznie skuteczniejszy.
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Problem z mapowaniem dysku może występować jeżeli mamy zbyt wysoko ustawioną "Kontrolę konta użytkownika".
    Poniżej mój skrypt mapowania:

    Kod (Winbatch):
    1. set login=nazwa_usera
    2.  
    3. set password=haslo_usera
    4.  
    5.  
    6.  
    7. set serwer1=NASBR001
    8.  
    9. net use * /del /yes > nul
    10. ping localhost -n 2 >nul
    11. net use u: \\%serwer1%\praca /user:%login% %password% /y >nul
    12. net use x: \\%serwer1%\%login% /user:%login% %password% /y >nul
    13. net use z: \\%serwer1%\wspolny /user:%login% %password% /y > nul
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  7. adamdon
    Offline

    adamdon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Listopad 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Gdynia
    Local Time:
    03:12
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja używam total commandera, ustawiłem "zapamiętaj hasło i użytkownika" i samo się ładuje, bez problemu z automatu
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.