Udzielamy pomocy Mapowanie dysku z poziomu QTS

Discussion in 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' started by adamdon, Apr 18, 2019.

Loading...
  1. adamdon
    Offline

    adamdon Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 15, 2012
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam załogę,
    mam taką zagowzdkę. Zależy mi na zmapowaniu dysków z komputerów w sieci lokalnej ale z poziomu urządzenia Qnap.
    Czyli krótko mówiąc, chcę mieć dostęp do komputerów i ich dysków od strony QTS.
    Jak to zrobić? Próbowałem poprzez zwykle "Utwórz zdalne połączenie", ale to nie działa. Działa tylko w kontakcie z innym Qnapem. Być może robię coś nie tak, ale staram się robić wszystko dokładnie tak jak przy połączeniu do drugiego Qnapa.
    Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź i wyjaśnienie problemu.

    Z szacunkiem dla znawców tematu
    Adam
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.6
    Model serwera: QNAP TS-239
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niestety szklana kula stłukła się i nie wiem co to za systemy chcesz podłączyć
    Windows XP ?
     
  3. adamdon
    Offline

    adamdon Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 15, 2012
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, widzę, że humor dopisuje. Ale to dobrze ;).
    Nie pisałem ze do systemu XP. Sprawa dotyczy 3ch systemów 7/8/10 wszystkie 64bit.
    Jak sądzę, nie jest to kwestia systemu operacyjnego na pc-tach a odpowiednich ustawień w QTS. We wszystkich systemach poradziłem sobie z mapowaniem i udostępnianiem plików/katalogów/dysków w sieci lan, a w QTS coś mi nie idzie.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Troche stary firmware , w nowszej wersji poprawiono SMB Client - który jest odpowiedzialny za łączenie miedzy Q a PC.
    Czemu o tym wspominam ? Bo całkiem niedawno - była fala cryptolockerów, która zmusiła M$ do zmiany wielu ustawień - przez co qnap nie może się podłączyć do dysków M$.

    Niestety nie pomogę bardziej , bo mam oprogramowanie beta , gdzie montowanie dysków smb/ftp itp jest rozwiązane inaczej ;)

    Ktoś pomoże koledze screenami ?
     
  5. adamdon
    Offline

    adamdon Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 15, 2012
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    8:19 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Stary, bo nowszego nie ma dla tego sprzętu. Na TVS463 mam nowszy firmware więc pewnie byłoby problemu z tym klientem SMB o którym piszesz.
    Ale ja szukam rozwiazania dla TS239.