Rozwiązany Mattermost - Migracja z Qnap 5.0.0.7 - Do najnowszej wersji

Discussion in 'Narzędzia użytkowe' started by fnx, Nov 13, 2021.

Loading...
  1. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Rozwiązanie problemu napisałem na w ost. poście.

    Cześć,

    siedzę próbuję ale już się poddaję. Proszę o pomoc.

    Mam Qnap 251d, a na nim Mattermost 5.0.0.7
    Z racji tego, że to stara wersja chciałem przejś na coś wyższego np.: w Dockerze.
    Tutaj nie mam problemów wszystko łądnie działa łącznie z bazą wewnętrzną ale...
    Jak zrobić backup bazy danych z tej "fabrycznej" aplikacji?

    Sprawdzałem pliki i tu:
    mattermost\volumes\db\var\lib\postgresql\data

    wg mnie trzyma bazę. W katalogu base są inne (pewnie z bazą mattermost) i tam mnóstwo plików.

    Próbowałem na komputerze postawić w tej samej wersji: postgresql, a następnie wyłączyć usługę podmienić wszystkie pliki i włączyć ale wtedy mi się wywala.

    Próbowałem podłączyć się do qnapa na porcie 5432 przez aplikację pgadmin ale nie widzi nic.

    W pliku docker-compose.yml jest to:

    - MM_USERNAME=mmuser
    - MM_PASSWORD=mmuser_password
    - MM_DBNAME=mattermost

    Więc strzelam, ze to są dane do bazy danych.

    Niestety mimo różnych prób nie udaje mi się do niej wejść. Zalezy mi albo aby dostać się do bazy albo w jakiś sposób przekonwertować pliki do sql.

    POMOCY.


    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP XX-XXX
     
  2. jerry1333
    Online

    jerry1333 Klubowicz Q's Editor

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    210
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Ten katalog jest zmapowany na hosta (volume lub bind)?

    Tak chyba to nie zadziała albo musisz mieć dokładnie tę samą wersję pg.

    W docker-compose masz port 5432 wypuszczony? No i czy QFirewall nie blokuje tego portu?

    Może pokaż docker-compose.yml to coś wymyślimy.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
  4. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Proszę uprzejmie (znajduje się w: /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost):


    Code (Text):
    1.  
    2. version: "2"
    3.  
    4. services:
    5.  
    6.   db:
    7.     image: mattermost/db:${BUILD_HASH}
    8.     restart: unless-stopped
    9.     volumes:
    10.       - ./volumes/db/var/lib/postgresql/data:/var/lib/postgresql/data
    11.       - ./flags:/flags
    12.       - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    13.     environment:
    14.       - POSTGRES_USER=mmuser
    15.       - POSTGRES_PASSWORD=mmuser_password
    16.       - POSTGRES_DB=mattermost
    17.  
    18.   app:
    19.     image: mattermost/app:${BUILD_HASH}
    20.     depends_on:
    21.       - db
    22.     expose:
    23.       - "${APP_PORT_NUMBER}"
    24.     restart: unless-stopped
    25.     volumes:
    26.       - ./volumes/app/mattermost/config:/mattermost/config:rw
    27.       - ./volumes/app/mattermost/data:/mattermost/data:rw
    28.       - ./volumes/app/mattermost/logs:/mattermost/logs:rw
    29.       - ./flags:/flags
    30.       - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    31.     environment:
    32.       # set same as db credentials and dbname
    33.       - MM_USERNAME=mmuser
    34.       - MM_PASSWORD=mmuser_password
    35.       - MM_DBNAME=mattermost
    36.     links:
    37.       - db:Db
    38.   #
    39.   # web:
    40.   #  image: mattermost/web:${BUILD_HASH}
    41.   #  depends_on:
    42.   #    - db
    43.   #    - app
    44.   #  environment:
    45.   #  - MATTERMOST_USE_SSL=${MATTERMOST_USE_SSL}
    46.   #  - APP_PORT_NUMBER=${APP_PORT_NUMBER}
    47.   #  - Forward80To443=${Forward80To443}
    48.   #  ports:
    49.   #    - "${MATTERMOST_HTTP}:80"
    50.   #    - "${MATTERMOST_HTTPS}:443"
    51.   #  restart: unless-stopped
    52.   #  volumes:
    53.   #    # This directory must have cert files
    54.   #    - ./volumes/web/cert:/cert:ro
    55.   #    - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    56.   #  links:
    57.   #    - app:app
    58.  
    59. networks:
    60.   default:
    61.     external:
    62.       name: mattermost_app_network
    [DOUBLEPOST=1636799190,1636798595][/DOUBLEPOST]
    w PuTTY przeszedłem do katalogu:
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost

    i następnie polecenie:
    sudo -u mattermost bin/mattermost export bulk file.json --all-teams

    ale nie działa.

    Rozumiem, że mam przejść do katalogu gdzie to zainstalowane...



    Część pliku: config.json z: /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost/volumes/app/mattermost/config

    Wygląda tak:


    Code (Text):
    1.     "SqlSettings": {
    2.         "DriverName": "postgres",
    3.         "DataSource": "postgres://mmuser:mmuser_password@db:5432/mattermost?sslmode=disable\u0026connect_timeout=10",
    4.         "DataSourceReplicas": [],
    5.         "DataSourceSearchReplicas": [],
    6.         "MaxIdleConns": 20,
    7.         "MaxOpenConns": 300,
    8.         "Trace": false,
    9.         "AtRestEncryptKey": "oClq5ps9SdKW7ot45YxChulC8mrWR20Uzdz0LE7neSAdaxUP",
    10.         "QueryTimeout": 30

    Dobrze rozumiem, że prócz loginu i hasła jest jeszcze jakiś klucz?
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    wg dokumentacji - nie jest uzywany .. na ile to prawda - no idea

    wg mnie to
    jest poprawniejsze - bedąć w folderze qpkg mattermost ;)
    pozostaje dla mnei zagadką tylko od której wersji to polecenie działa
     
  6. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Niestety:

    bin/mattermost: No such file or directory

    Moze to musi być inny katalog :-(
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    zapodaj screen z tego folderu QPKG mattermost
     
  8. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
     

    Attached Files:

    • 1.
      1.png
      File size:
      21 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      60f520ff699acada48cf1728e2122ecd
    • 2.
      2.jpg
      File size:
      26.3 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      3c7bfc74101e58848c7fc95efba8c916
    • 3.
      3.jpg
      File size:
      108.9 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      249687d6d99e41ff24fb96bce253a350
  9. Damian
    Online

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    332
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +47 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Jeśli jesteś w katalogu mattermost może wystarczy tylko:
    sh mattermost.sh export bulk file.json --all-teams
     
  10. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chyba nic z tego:
    [2021/11/13 13:35:34] ================= Calling export ========================
    Usage: mattermost.sh {start|stop|restart}

    Albo nie ma tego polecenia albo coś nie działa.

    A da się jakoś coś zrobić własnie z tymi plikami postgres - może tu się uda jakoś wyodrębnić dane....
     
  11. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    dobra - czyli to odpala kontener , to trzeba to wklepać z poziomu kontenera :D
     
  12. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To jest ciekawostka.

    Jeśli chcesz zainstalować na Qnap Mattermost (fabryczny) to wymaga instalacji Container Station.

    Zrobiłem mały test.
    Odinstalowałem i usunąłem katalogi związane z Container Station.
    Utworzyłem katalog na nowy, zainstalowałem to i odpaliłem mattermost.

    Przeszperałem katalogi i szczerze mówiąc nie ma tam nic odnośnie Mattermost. Czyli tak jakby on działał w obrębie:
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost/

    Ale do czego mu potrzebny Container Station?

    Jak to polecenie tam odpalić poprawnie? Nie ma w nim żadnych kontenerów....
     
  13. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    dla zainteresowanych - prośba pomocy zdalnej odpadła - @fnx@fnx nie chce - no cóż - im OUT ! :D
     
  14. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki za pomoc ale nie chcę dawać dostępu do nasa, wolę poprzez forum wymieniać się informacjami.
    [DOUBLEPOST=1636823158,1636818294][/DOUBLEPOST]No dobra trochę chyba to rozgryzłem poprzez też inne wersje.

    Wygląda na to, że Mattermost wrzuca się do katalogu:
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost

    ale baza danych w postgres jest w:
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost/volumes/db

    za to config aplikacji w:
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost/volumes/app/mattermost/config

    W nim znajdziemy wpis:
    "DataSource": "postgres://mmuser:mmuser_password@db:5432/mattermost?sslmode=disable\u0026connect_timeout=10",

    zatem dane (ja też wcześniej) do logowania mamy:
    login:
    mmuser
    pass:
    mmuser_password
    nazwa serwera bazy danych (zamiast ip)
    db
    port:
    5432

    I do tego miejsca jest ok.

    Dalej zaczynają się schody bo wygląda na to, że postgres jest w jakiś sposób Container Station ale pewnie poprzez to:


    Code (Text):
    1. version: "2"
    2.  
    3. services:
    4.  
    5.   db:
    6.     image: mattermost/db:${BUILD_HASH}
    7.     restart: unless-stopped
    8.     volumes:
    9.       - ./volumes/db/var/lib/postgresql/data:/var/lib/postgresql/data
    10.       - ./flags:/flags
    11.       - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    12.     environment:
    13.       - POSTGRES_USER=mmuser
    14.       - POSTGRES_PASSWORD=mmuser_password
    15.       - POSTGRES_DB=mattermost
    16.  
    17.   app:
    18.     image: mattermost/app:${BUILD_HASH}
    19.     depends_on:
    20.       - db
    21.     expose:
    22.       - "${APP_PORT_NUMBER}"
    23.     restart: unless-stopped
    24.     volumes:
    25.       - ./volumes/app/mattermost/config:/mattermost/config:rw
    26.       - ./volumes/app/mattermost/data:/mattermost/data:rw
    27.       - ./volumes/app/mattermost/logs:/mattermost/logs:rw
    28.       - ./flags:/flags
    29.       - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    30.     environment:
    31.       # set same as db credentials and dbname
    32.       - MM_USERNAME=mmuser
    33.       - MM_PASSWORD=mmuser_password
    34.       - MM_DBNAME=mattermost
    35.     links:
    36.       - db:db
    37.      
    38.       system-docker exec -it mattermost_app_1 /bin/sh
    39.   #
    40.   # web:
    41.   #  image: mattermost/web:${BUILD_HASH}
    42.   #  depends_on:
    43.   #    - db
    44.   #    - app
    45.   #  environment:
    46.   #  - MATTERMOST_USE_SSL=${MATTERMOST_USE_SSL}
    47.   #  - APP_PORT_NUMBER=${APP_PORT_NUMBER}
    48.   #  - Forward80To443=${Forward80To443}
    49.   #  ports:
    50.   #    - "${MATTERMOST_HTTP}:80"
    51.   #    - "${MATTERMOST_HTTPS}:443"
    52.   #  restart: unless-stopped
    53.   #  volumes:
    54.   #    # This directory must have cert files
    55.   #    - ./volumes/web/cert:/cert:ro
    56.   #    - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    57.   #  links:
    58.   #    - app:app
    59.  
    60. networks:
    61.   default:
    62.     external:
    63.       name: mattermost_app_network
    64.  
    wg. mnie wskazuje, że baza znajduje się nie w katalogu gdzieś Container Station tylko w:
    /volumes/db/var/lib/

    Więc mamy to wyjaśnione.

    Co więcej aplikacja jest inaczej napisana, bo część rzeczy mamy w katalogu:
    nginx

    Natomiast teraz powstaje problem.
    Wiemy teoretycznie, że bazadanych (serwer postgres) znajduje się / odpala sie poprzez container ale jak do niej się połączyć?
    Poprzez PuTTY czy jednak jakimś narzędziem np: HeidiSQL wybierając postgresql FAQ SSH tunnel?

    Jak się do tego połączyć?

    Znalezione w sieci:
    https://forum.mattermost.org/t/qnap-mattermost-app-backup/9870

    https://forum.mattermost.org/t/how-to-acces-cli-on-qnap-server/8402

    https://forum.mattermost.org/t/admin-locked-out-with-no-email-enabled/7836/9

    Ktoś ma jakiś pomysł?
    [DOUBLEPOST=1636825685][/DOUBLEPOST]Udało się!

    Przy pomocy PuTTY wklepałem polecenie:
    system-docker exec -it mattermost_app_1 /bin/sh

    Następnie zrobiłem ping nazwy "db" to ta co występowała tu:
    "DataSource": "postgres://mmuser:mmuser_password@db:5432/mattermost?sslmode=disable\u0026connect_timeout=10",

    To pokazało mi adres IP:
    172.30.68.2
    Odpowiedziało tylko raz, za każdym razem.

    Na Qnapie w aplikacji przełącznik wirtualny odnalazłem Virtual switch, tam zdjąłem natowanie i ustawiłem dnsy na Qnap i router.

    Następnie dodałęm na komputerze routing:

    route add 172.30.68.0 mask 255.255.255.0 IP Qnapa

    Od tego momentu pingowało mi IP:
    172.30.68.2

    Następnie przy pomocy programu: HeidiSQL

    połączyłem się z tym adresem na porcie i danych które są już wiadome i działa.
    Mam dostęp do bazy!


    Da się bez udostępniania swojego nasa.
     
  15. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    połowa sukcesu:
    czy wy - exportowane pliki poprawnie zaczytały się do nowej wersji ?

    równie dobrze można było odpalic shella w tym dockerze mattermost i odpalic to polecenie
    docker exec -it <container name> /bin/bash i rozejrzeć się co jest w środku
    *optymistycznie zakładam że ten kontener na to pozwala*
     
  16. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To co było ważne, pięknie się zrzuciło. Tabele musiałem poprawić tzn z" na ` ale to żaden problem.

    Działa i to najważniejsze.
    [DOUBLEPOST=1636909338,1636832829][/DOUBLEPOST]Ok z racji, ze trochę mi to zajęło ale mam efekt to podaję instrukcję.

    Konwersja wiadomości Mattermost:

    Skopiować katalog Mattermost z (backup):
    /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/mattermost

    Połączyć się PuTTY do Qnap, wywołać polecenie:

    system-docker exec -it mattermost_app_1 /bin/sh

    zrobić ping bazy danych mattermost, nazwa hosta bazy to "db".
    ping db

    ----
    Mattermost z wersji fabrycznej Qnap tworzy dodatkowo Postgres (serwer) w ContainerStation i trzeba do niego się dostać.

    Dane do bazy można sprawdzić tu:
    docker-compose.yml
    ----

    Po uzyskaniu adresu IP wchodzimy do aplikacji Sieć i przełącznik wirtualny, tam odnajdujemy przełącznik wirtualny z bramą IP adresu, który odpowiedział w PuTTY.

    Na przełączniku kikamy ustawienia wyłączamy NAt oraz dopisujemy DNS primary jako Qnap i ew. Secondary jako naszego routera.

    następnie na komputerze uruchamiamy CMD i wpisujemy zmieniając wcześniej na poprawne IP:

    route add IP PRZELACZNIKA mask 255.255.255.0 IP QNAP

    Teraz powinno udać nam się zrobić ping do bazy danych w Cointainer Station Mattermosta.


    Przy pomocy proogramu:
    HeidiSQL
    lub
    dbeaver

    Możemy połączyć się z bazą danych Mattermosta, pamiętając, że to POSTGRES.


    Konwersja/import:

    Jeśli chcemy zostawić nasze wiadomości, itp. z mattermost to musimy postawić np: Sql`a, odradzam na Qnapie bo ma starszą wesję i nie wszystko czyta poprawnie (sprawdzone, no chyba, ze ktoś chce sie bawić).


    Możemy postawić Mysql w Dockerze. Tam nie musimy nic konfigurować ew. mozemy dodać:
    Set MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD = "admin" (dla zmiany hasła)

    Jeśli nie chcemy wystawiać bezpośrednio na świat serwera to wybieramy nat w Host wpisujemy port pod jakim ma być znajdywany np: 23306 (aby nie gryzł się z innym sql), a docker jaki będzie odpowiadał czyli 3306.


    ----
    Po tej operacji musimy wrzucić bazę z Mattermost do nowego serwera sql.

    Tutaj polecam zrobić inaczej (ze względu na komplikacje przy transwerze i migracji bazy).

    Zainstalować w dokerze taką samą lub najbliższą wersję Mattermost.

    W konfiguracji należy ustawić (zmieniając na swoje dane):

    DB_HOST
    adres IP Qnap
    DB_PORT_NUMBER
    Port serwera sql
    MM_DBNAME
    nazwa bazy danych
    MM_PASSWORD
    hasło do sql
    MM_SQLSETTINGS_DATASOURCE
    login:pass@tcp(ip:port)/mattermost?charset=utf8mb4,utf8&readTimeout=30s&writeTimeout=30s
    MM_SQLSETTINGS_DRIVERNAME
    mysql
    MM_USERNAME
    login do sql

    POSTGRES_DB
    nazwa bazy danych
    POSTGRES_USER
    login

    Jeśli nie wystawiamy na świat to natowanie i ustawiamy odpowiednie porty jak przy sql. Www zew. dla mattermost to 8065.

    Po utworzeniu kontenera powinnien się odpalić. Jeśli wszystko wpisaliśmy poprawnie to utworzy się baza danych w naszym sewwerze. Chwilę to będzie trwać. Mozemy podejrzeć poprzez ww. programy.

    Po utworzeniu bazy wyłączmy nasz kontener z mattermost i uruchamiamy program:

    ESF Database Migration Toolkit.

    Przy jego pomocy dokonamy migracji baz.

    Wpisujemy serwer postgres mattermosta
    bazadanych to public lub mattermost

    W kolejnym kroku wypełniamy pola dla sql który postawiliśmy, charset utf8.


    W ostatnim kroku nie wybieramy Overwrite Database!!!

    Zaznaczamy tam wszystkie bazy danych i następnie w Destination musimy przeklikać wybór baz docelowych. Chodzi o to aby nazwa bazy danych była z Dużej litery (ma to znaczenie).

    Nie możemy usunąć tabel i dokonać migracji i utworzenia nowych, bo potem mattermost będzie sypać błędami. Dlatego najpierw stworzyliśmy bazę przy pomocy instalacji nowego mattermosta.

    (info: https://www.dbsofts.com/articles/postgresql_to_mysql/)

    Klikamy Next, submint i niech się dzieje.

    Jeśli sypie błędami dla bazy post czyli dla wiadomości to przy pomocy
    HeidiSQL
    lub
    dbeaver
    łączymy się do db mattermost (w container) i odszukujemy wiadomosci, przy których sypie błędami. Moze to dotyczyć wiadomosci gdzie była emotka wysyłana lub coś podobnego wystarczy z treści wiadomosci usunąc to i zadziała.


    -----

    Jeśli wszystko poszło to mamy dorzuconą naszą bazę z mattermost qnapa do bazy na nowym sql gdzie wcześniej była baza nowego mattermost (czystego).

    Następnie tworzymy nowy kontener mattermosta ale już z wersją wyższą ale nie spiesząc sie czyli wersja na qnap 5.0.0.7 do kontenera tworzymy np: 5.3...
    Jeśli chcemy przejśc z wersji 5.0.0.7 (taka jak na qnap) do najnowszej np.: 6

    Dane takie same jak wcześniej.


    Teraz uruchamiamy kontener nowego mattermosta.

    Teraz w oknie terminala powinny pojawiać się wiadomości odnośnie konwersji. Jeśli wszystko pójdzie poprawnie to na końcu uda nam się naszym starym loginem zalogować do nowego mattermosta i mamy dostęp do wszysktich wiadomości.

    Teraz możemy zainstalować w dokerze ostatnią najnowszą wersję np.: 6.0 wpisać ponownie dane konfiguracyjne, uruchomić i powinno przejsć ten sam proces konwersji, a na końcu mamy już oczekiwany efekt. Czyli wersja Mattermost 6 i nasze wiadomosći, itp.



     
  17. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    moge to przykleić , jak poprawisz posta
    komendy w tagi ICODE , większe kawałki z shella w tagi CODE - jak uzywać tagów ? masz w pomocy ...
     
  18. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Cześć,

    nie mogę wyedytować postu. Umożliwisz mi to, to bym
     
  19. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
  20. fnx
    Offline

    fnx Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 28, 2021
    Messages:
    53
    Local Time:
    9:56 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Da nowego postu (z dziś) mam tę opcję, dla tego z ost. dni już nie przypuszczam, ze przekroczyłem czas edycji.