Udzielamy pomocy Mgracja TS-469 Pro na TS-453A

Dyskusja w 'Replikacja i poawaryjne działania odtworzeniowe' rozpoczęta przez użytkownika sip, 19 Październik 2016.

Ładowanie...
Tagi:
  1. sip
    Offline

    sip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Witam wszystkich
    Proszę o podpowiedź jak najprościej zmigrować TS-469 Pro (4x2TB raid 5) na TS-453A (4x4TB) tak aby przenieść dane i ustawienia, najlepiej 1:1.

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 610
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 012 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to dwie operacje - migracja na nowy nas i zmiana dyskow w raid:

    1.
    wylacz NAS
    przeloz dyski do nowego NAS - dokladnie tak samo jak byly w starym (dysk 1 do dysk 1 itd)
    wlacz nasa
    qnap pomarudzi o migracje w miejscu
    reboot
    koniec

    2.
    ksiazkowa migracja - patrz do manuala, na forum z 20 postow o tym jest , szukajka nie gryzie :)
     
  3. sip
    Offline

    sip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Ok, dzięki.
    Myślałem, że możne jest jakiś sposób po prostu na replikę q-nap to q-nap.
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 610
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 012 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dane tak zmigrujesz ale ustawienia trzeba bedzie odtwarzac recznie :)
     
  5. sip
    Offline

    sip Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Witam ponownie
    Dyski przełożyłem ze starego qnapa, system wystartował wszystko działa. Teraz chciałbym po kolei wymienić dyski na większe ale po wejściu w zarządzanie Volume1
    nie wyświetlają się dyski, pasek postępu staje na 6% i dalej nic (zrzut w załączniku). Jakieś sugestie?
    --- Połączono posty, 10 Luty 2017, Data oryginalnego postu: 10 Luty 2017 ---
    W końcu zmigrowałem ale teraz jest problem z pojemnością, widzi tyle ile było na starych dyskach a "rozszerz wolumen" jest nieaktywne. Można coś z tym zrobić?

    asipcom.pl_ps_vol1.

    http asipcom.pl_ps_vol2.
    --- Połączono posty, 15 Luty 2017 ---
    Nikt nie pomoże?
     

    Załączone pliki:

    • qnap1.JPG [JPG] - (sip) Mgracja TS-469 Pro na TS-453A [19613,108823] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      qnap1.JPG
      Rozmiar pliku:
      107,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      b951c8582f5967efd72f6671a482ef58
    • asipcom.pl_ps_vol1.jpg [jpg] - (sip) Mgracja TS-469 Pro na TS-453A [19613,108823] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      asipcom.pl_ps_vol1.jpg
      Rozmiar pliku:
      56,7 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      af2cb09e5a249cc58f1e9912cc3a6b18
    • asipcom.pl_ps_vol2.jpg [jpg] - (sip) Mgracja TS-469 Pro na TS-453A [19613,108823] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      asipcom.pl_ps_vol2.jpg
      Rozmiar pliku:
      69,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      67c06d30eac46659d4ee19899ceed7c3
  6. krists269
    Offline

    krists269 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Cześć,
    udało Ci się jakoś rozwiązać problem z rozszerzeniem wolumenu?

    Też wymieniłem dyski na większe i niestety ta funkcja jest nie aktywna.
    W zeszłym roku robiłem też taką podmianę i nie było problemu. Teraz niestety nie działa.
    Fakt, że od tego czasu było kilka aktualizacji oprogramowania.

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.


    --- Połączono posty, 7 Wrzesień 2017 ---
    Podbijam temat, bo sprawa dla mnie dosyć pilna. Konczy mi się miejsce w wolumenie i nie wiem czy mam migrować user'ów na inną maszynę czy uda się rozwiazać problem z rozszerzeniem wolumenu.
    --- Połączono posty, 7 Wrzesień 2017 ---
    zrzut ekranu - wolumen 2.71 GB (były wcześniej dyski 3 GB)
    teraz są dyski 6 GB, ale wolumenu nie można rozszerzyć - pole nie aktywne :-(
     

    Załączone pliki:

    • qnap_1.png [png] - (krists269) Mgracja TS-469 Pro na TS-453A [19613,118705] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      qnap_1.png
      Rozmiar pliku:
      14,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      25ade425bc226814e1740a06f50f2cd3
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 610
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +1 012 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pisz do wsparcia , wygląda na buga
     
  8. krists269
    Offline

    krists269 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    12:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Ok. Z poziomu qnap'a?
    Ciekaw jestem czy kol. SIP jakoś rozwiązał ten problem , czy robił wszystko na nowo.
     

Poleć tę stronę