Migracja do TS-x19 czy TS-x39 ? Zalety i wady

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika z-ka, 27 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    ==========
    Dodał hypnosiss:
    Kontynuacja https://forum.qnap.net.pl/threads/724. Obejdzie się bez warnów. Następnym razem proszę pisać na temat.
    ==========

    Ja sobie sprawilem prezent w postaci TS-119. Wczesniej mialem TS-101, ale po tym co zobaczylem doszedlem do wniosku, ze lepszy model bedzie jak najbardziej wskazany. Transfery sa swietne. Na gigabicie upload mam w granicach 30-35megabajtow/s a download kolo 50-60 megabajtow/s. Slowem rewelacja. Kupilem go troche taniej niz jest w PL sprzedawany, bo za 260 EUR. Wiec mala oszczednosc w stosunku do ceny z EPAsystemy byla. Jesli chodzi o modele 1dyskowe to szczerze polecam.
    Pozdrawiam
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  2. phoenix_me
    Offline

    phoenix_me Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Kupię TS-139 Pro

    Te transfery to FTP, NFS czy SAMBA?
    Też myślałem nad TS-119, tym bardziej teraz gdy transfery na 109PRO II na 1Gbit mnie po prostu bardzo zawiodły! Z drugiej jednak strony może poczekać na TS-139 Pro, która bez problemu uciągnie szyfrowanie w locie. O ile dobrze pamiętam to Atom wspierał sprzętowo niektóre z algorytmów szyfrowania.
    Wszystko zależy od tego jak się Squeezebox będzie sprawował na 109PRO II
     
  3. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Re: Kupię TS-139 Pro

    Te transfery to po FTP i Sambie. Tez mam Squeezeboxa i kiedy okazalo sie, ze trzeba SlimServer gdzies "postawic" padlo na Qnapa. TS-101 sobie ze Slimserverem radzil, wiec i TS-119 tym bardziej sobie doskonale radzi. Mnie najbardziej irytowal kiepski transfer danych na i z TS-101 (chociaz w stosunku do poprzedniego Linksysa NAS200 to i tak bylo super szybko) stad decyzja o zmianie i w sumie nie zaluje, choc jak znam siebie pewnie niedlugo bede szedl w kierunku kolejnej zmiany tym razem TS-239. No, ale to kwestia przyszlosci.

    EDIT:
    Z tego co pamietam jest maly blad w SSOTS w wersji 3.17. Nie mozna sie dostac po zainstalowaniu SqueezeCenter do interfejsu SC. Na stronie tworcy jest inistrukcja jak to naprawic. Pisalem w jednym z postow o tym. Generalnie banalna sprawa, ale upierdliwa jak sie nie wie. Na szczescie w prosty sposob do rozwiazania.
    Pozdrawiam
     
  4. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Re: Kupię TS-139 Pro

    Moglbys kilka slow napisac o tym szyfrowaniu?Szukam sposobu w jaki mozna zaszyfrowac dysk Qnapa. Cos a'la True crypt. Czy takie rozwiazanie jest w ogole w przypadku Qnapa mozliwe?
    Pozdrawiam
     
  5. phoenix_me
    Offline

    phoenix_me Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Kupię TS-139 Pro

    Na stronie QNAP'a przy kilku modelach (najniższy to TS-239 PRO) jest następująca wzmianka:
    "AES 256-bit volume-based encryption - YES"
    Nic więcej nie jest napisane, a ja jeszcze nie miałem czasu zerknąć do manuala czy coś więcej piszą na temat oprogramowania/haseł/klucza w postaci pliku etc. odnośnie szyfrowania. No więc szyfrowanie jest możliwe - tyle tylko, że do komfortowej pracy wymaga albo sporej mocy obliczeniowej procka, albo wspomagania sprzętowego.

    Na Squeezeboxa czekam, aż przyślą nowego (poprzedni przyszedł padnięty) ale oprogramowanie już sobie wrzuciłem. Nie miałem żadnych problemów z SSOTS 3.17. Tyle tylko, że dość długo trwa budowanie bazy/przechodzenie po albumach etc. Stąd moje zastanawianie się nad TS-119.

    Zmieniaj zmieniaj, a ja wtedy wezmę Twojego TS-119 (no chyba, że do tego czasu doczekam się już TS-139)
     
  6. phoenix_me
    Offline

    phoenix_me Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Kupię TS-139 Pro

    No i doczytałem.
    W TS-239 PRO zabezpieczenie odbywa się na zasadzie
    • 1. Hasło (Encryption Password)
      2. Plik (Encryption Key File)
    Z tym, że wygląda na to iż jest to rozwiązanie albo albo. Więc albo wybieramy jako zabezpieczenie plik albo hasło. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby i to i to jednocześnie. Ale skoro zaimplementowane są oba rozwiązania to wystarczy pogonić panów z QNAP'a i pewnie bez problemu da się je połączyć w jedno kompleksowe.

    Hasło jak to hasło trzeba wpisać, natomiast klucz można przechowywać albo na QNAP'ie albo na swoim PC. Pierwsze rozwiązanie spowoduje, że QNAP będzie zaszyfrowany ale za każdym razem przy starcie sam sobie załaduje klucz, drugie natomiast będzie wymagało uploadu klucza na QNAP'a z PC'ta.

    Zastanawia mnie natomiast gdzie dokładnie QNAP przechowuje plik z kluczem. Czy na HDD czy może na FLASH'u?. Jeśli na dysku to byłoby to bardzo głupie. Kradzież dysku byłaby równoznaczna z tym, że złodziej dostałby się bez problemu do danych.

    Do momentu aż nie podamy hasła albo klucza dysk nie będzie zamontowany. Chodzi zapewne o partycję sda3 czyli /share/HDA_DATA, systemowe sda1 sda4 będą prawdopodobnie dostępne. W końcu tam jest katalog / potrzebny do startu i załadowania naszego oprogramowania.

    Ciekawe tylko jak poradzi sobie sobie QNAP po podaniu hasła, czy po zamontowaniu partycji uruchomi te usługi i podwiąże te katalogi co potrzeba. Bo w TS-109 PRO II tego NIE ROBI i już otworzyłem na to osobny wątek na forum anglojęzycznym.
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=11&t=15688
    ale jak na razie sam sobie opisuję problem i sam odpowiadam :p. Liczę, że i support się włączy!

    I to tyle moich spostrzeżeń na temat 239-tki PRO i szyfrowania.
     
  7. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:50
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Re: Kupię TS-139 Pro

    Jeszcze kilka slow na temat budowania przez Qnapa bazy. W przypadku modelu TS-119 zajelo to ok. 25minut. Baza tego co mam obejmuje 320 albumow. Mysle, ze to niezly czas. Chociaz nie mam porownania z innymi modelami i inna iloscia albumow. Niestety nikt z kumpli nie bawi w rozwiazania Qnap+Squeezebox wiec ciezko ten wynik odniesc do innych uzytkownikow. Skanowanie calej bazy robilem spod SqueezeCenter, a nie spod Squeezeboxa. Kiedy probowalem robic to spod Squeezeboxa zajmowalo o wieki.
    Pozdrawiam
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap ts-239 pro ii jak migrować na nowy qnap