Przy piwie Migracja z HDD na SSD

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika pmpk, 30 Czerwiec 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. pmpk
    Offline

    pmpk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Luty 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Cześć,

    Mam już jakiś czas mam qnap'a ts-251+ (3TB WD RED + stary 1TB pod backup) i znalazłem w domu SSD 128GB, który idealnie nadałby się na system + wirtualki.

    Czy jest możliwość migracji systemu z HDD na SSD? Czy muszę od nowa system postawić?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    128 GB ? bez szału - właśnie "zmigrowałem" się na 512 GB SSD - polecam postawić NAS od nowa - właśnie robię format SSDka i już wiem że nie przywrócę kopii zapasowej z poprzedniego SSDka. (warto mieć kopię ustawień w razie padu dysku i gdy wymienisz go na taki sam - moje ustawienia są dość specyficzne ..)

    Czeka mnie orka na dwa dni - ale już czuję różnicę w prędkości!
     
  3. asceta
    Offline

    asceta Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    pigers,
    ja jestem lama, co to interesuje się tematem SSD na system.. po co tak duży SSD? zakładając że dane będą się kręcić na normalnych dyskach NASowych (talerzowe), i SSD będzie używany tylko pod system QNAPa? czy jest jakiś plus posiadania więcej niż 128GB? czy na wolnej przestrzeni można zrobić cache (podzielić SSD na część pod system i część pod cache)?

    czy ma znaczenie, w którym slocie jest dysk na którym ma działać system QNAPa? czy np. w 4-zatokowym NASie OS ma być w zatoce 0 (jak przyzwoity lama liczę od 0), a dyski z danymi w 1/2/3? gdyby tak było- to rozumiem, że przy dwóch dyskach HDD w slotach 0+1 przesuwam je do slotów 1+2 i do 0 wsadzam SSD pod OS- zgadza się?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    żeby wirtualka "kręciła" mi tylko ssdkiem ;)

    jeśli ustawisz SSDka jako cache - na tym kończą się Twoje opcje

    QNAP nie pozwala na dzielenie dysków
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. asceta
    Offline

    asceta Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    dzięki, pigers!
    to jeszcze powiedz mi proszę, jak to jest z lokalizacją dysku pod system. ma być slot0 czy 'any'?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja preferuje 0
    ale działa pod każdym
     
  7. pmpk
    Offline

    pmpk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Luty 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Pytanie co kto robi na wirtualkach. Mi maksymalnie 30-40GB miejsca starcza, dlatego 128GB będzie sporym zapasem.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. [~] # df -h | grep -i 1_data
    2.                         455.4G     25.0G    429.8G   5% /share/CACHEDEV1_DATA
    3. [~] #
    odtwarzam właśnie bazę w Plexie - 2 biblioteka z 9

    upload_2018-7-1_0-11-45.
    strzelam że jeszcze z dzień pomęczy i zrobi się z tego 20-30 GB

    a jeszcze 60 GB wirtualki do przeniesienia
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    pigers:Dumny:

    1. Jaki jest system plików do wyboru dla tego SSD?
    2. No i czy w nowych Qnap można przyczepić M.2?
    :D
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 179
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:30
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ext4 jeden jedyny ;)

    jak mają slot :p