Przy piwie Migracja z HDD na SSD

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika pmpk, 30 Czerwiec 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. pmpk
    Offline

    pmpk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Luty 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Cześć,

    Mam już jakiś czas mam qnap'a ts-251+ (3TB WD RED + stary 1TB pod backup) i znalazłem w domu SSD 128GB, który idealnie nadałby się na system + wirtualki.

    Czy jest możliwość migracji systemu z HDD na SSD? Czy muszę od nowa system postawić?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    128 GB ? bez szału - właśnie "zmigrowałem" się na 512 GB SSD - polecam postawić NAS od nowa - właśnie robię format SSDka i już wiem że nie przywrócę kopii zapasowej z poprzedniego SSDka. (warto mieć kopię ustawień w razie padu dysku i gdy wymienisz go na taki sam - moje ustawienia są dość specyficzne ..)

    Czeka mnie orka na dwa dni - ale już czuję różnicę w prędkości!
     
  3. asceta
    Offline

    asceta Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    pigers,
    ja jestem lama, co to interesuje się tematem SSD na system.. po co tak duży SSD? zakładając że dane będą się kręcić na normalnych dyskach NASowych (talerzowe), i SSD będzie używany tylko pod system QNAPa? czy jest jakiś plus posiadania więcej niż 128GB? czy na wolnej przestrzeni można zrobić cache (podzielić SSD na część pod system i część pod cache)?

    czy ma znaczenie, w którym slocie jest dysk na którym ma działać system QNAPa? czy np. w 4-zatokowym NASie OS ma być w zatoce 0 (jak przyzwoity lama liczę od 0), a dyski z danymi w 1/2/3? gdyby tak było- to rozumiem, że przy dwóch dyskach HDD w slotach 0+1 przesuwam je do slotów 1+2 i do 0 wsadzam SSD pod OS- zgadza się?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    żeby wirtualka "kręciła" mi tylko ssdkiem ;)

    jeśli ustawisz SSDka jako cache - na tym kończą się Twoje opcje

    QNAP nie pozwala na dzielenie dysków
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. asceta
    Offline

    asceta Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    dzięki, pigers!
    to jeszcze powiedz mi proszę, jak to jest z lokalizacją dysku pod system. ma być slot0 czy 'any'?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja preferuje 0
    ale działa pod każdym
     
  7. pmpk
    Offline

    pmpk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Luty 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Pytanie co kto robi na wirtualkach. Mi maksymalnie 30-40GB miejsca starcza, dlatego 128GB będzie sporym zapasem.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. [~] # df -h | grep -i 1_data
    2.                         455.4G     25.0G    429.8G   5% /share/CACHEDEV1_DATA
    3. [~] #
    odtwarzam właśnie bazę w Plexie - 2 biblioteka z 9

    upload_2018-7-1_0-11-45.
    strzelam że jeszcze z dzień pomęczy i zrobi się z tego 20-30 GB

    a jeszcze 60 GB wirtualki do przeniesienia
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    pigers:Dumny:

    1. Jaki jest system plików do wyboru dla tego SSD?
    2. No i czy w nowych Qnap można przyczepić M.2?
    :D
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 878
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:13
    Oceny:
    +1 099 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ext4 jeden jedyny ;)

    jak mają slot :p
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.