Udzielamy pomocy Migracja z TS-251B na HS-453DX z dodaniem SSD m.2

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by forsale44, Jul 30, 2019.

Loading...
  1. forsale44
    Offline

    forsale44 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2017
    Messages:
    12
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Cześć

    Piszę do Was ponieważ nie znalazłem postu, który by w pełni pomógł przejść przez ponowną konfigurację QNAP.
    Jeżeli, źle szukałem proszę o linki.
    Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem a mój QNAP to w pierwszej kolejności odtwarzać dużej pojemności KODI i sprzęt do prostych backup-ów :)
    Przesiadam się z TS-251B na HS-453DX, 2 dyski pracują w RAID 1, wolumin statyczny. Dotarłem do informacji, że po przełożeniu dysków
    analogicznie do tych samych zatok QTS powinien normalnie wystartować. Jeżeli możecie to potwierdzić to poproszę.
    Do chodzi jednak kolejny krok czyli dorzucenie 2 dysków SSD na M.2. Z jednego chciałby uruchamiać QTS, drugi miałby by być buforem z którym też nie do końca wiem co dokładnie zrobić i czy przyda się w domowym użytku backup, mutlimedia i trochę plików udostępnionych na zewnątrz.

    ps: oczywiście wiem, że ogę rozpocząć całą konfigurację od początku zaczynając od instalacji systemu na SSD M.2 ale czy po całej procedurze będę mógł przełożyć swoje 2 dyski w RAID 1 bez utraty danych?

    Przepraszam za mało profesjonalny opis zagadnienia. Robię co mogę :)
    Proszę o pomoc.


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TS-251B
     
  2. ziouosan
    Offline

    ziouosan Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    34
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    ostatnio migrowałem z 212P do 453Be, również dodając nowy dysk SSD pod system, i powiem Ci jedno, w teorii wszystko powinno gładko przejść, a w praktyce lepiej mieć backup w razie gdyby dyski było wygodniej zainicjować od nowa :p
     
  3. forsale44
    Offline

    forsale44 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2017
    Messages:
    12
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Dzięki Ziousan. Backup zrobiony. Powiedz jeszcze jak wykorzystałeś SSD??
     
  4. ziouosan
    Offline

    ziouosan Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    34
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Na ssd postawiłem system i tam instaluję aplikacje. Chodzi jak złoto. W Twoim przypadku drugi dysk ssd można wykorzystać jako cache, ale na temat wad i zalet takiego rozwiązania musiałby się wypowiedzieć ktoś kto się lepiej na tym zna ;)
     
  5. forsale44
    Offline

    forsale44 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 10, 2017
    Messages:
    12
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Dziękuję jeszcze raz. Rozjaśniło się wiele. Pozdrawiam
     
  6. mmaryan
    Offline

    mmaryan Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 17, 2015
    Messages:
    25
    Local Time:
    10:04 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Tylko ze jak macie system na ssd bez raid, to przy awarii dysku ssd macie system nie do odzyskania. A jesli dane były szyfrowane to totalna klapa