Kawa i herbata Moje potyczki z TS251A.

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika jureko, 23 Lipiec 2018.

Ładowanie...
  1. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Cześć,
    kupiłem na początku lipca QNAPa TS251A. Szczerze mówiąc najbardziej zależało mi na jego możliwościach odnośnie prezentacji i przechowywania zdjęć: podłączenie przez HDMI itp. Docieranie się z tym sprzętem idzie mi powoli, mniej więcej tak jak jego uruchamianie ;). Nie kupowałem na razie sensownych dysków, bo nie chcę brnąć w koszty jeżeli się nie dogadam ze sprzętem. Wsadziłem jakieś luźne Seagate jaki miałem na stanie. Wgrałem trochę zdjęć pokonfigurowałem ustawienia aktualizacje itp. Wgrałem HD Station które daje mi wyjście przez HDMI...czas to teraz poużywać.
    Niestety nie doświadczam błogiego wrażenia "Tak to jest to!, Ten sprzęt jest strzałem w dziesiątkę" :|.

    Szczerze mówiąc, niewiele działa poprawnie. stąd moja rejestracja i post tutaj. Chciałem Was dopytać czy poniższe zachowania to po prostu cechy sprzętu/oprogramowania czy może trafiłem na felerny egzemplarz.
    1) Photo Station ma tryb Galeria/Zarządzanie: to u Was na forum trafiłem na pytanie czy tryb Galeria jest w ogóle do użytku bo ja nie wiem co on daje. Dopiero na Zarządzanie jestem w stanie przeglądnąć zdjęcia grupowane w albumach itp. Czyli po prostu korzystam z tego trybu?
    2) Gorsza sprawa jest z wyświetlaniem zdjęć przez HDMI - nie jestem w stanie tego używać. Obraz przez HDMI działa, ale gdy próbuję wejść do HD Photostation to najczęściej uda mi się zalogować, przełączyć na zarządzanie galerią po czym NAS się przycina i resetuje. No po prostu ściana! Może mam wadliwy bo już nie wiem...pisać z tym od razu na serwis, czy to tak działa? Poradziłem sobie puszaczając zdjęcia przez panel webowy na kompie i i Steam linkiem na telewizor ale to nie o to chodzi przecież...Acha, czasem "ścina" mi się obraz w trakcie próby dojścia do zdjęć, czy to przez odświeżanie? ustawiłem na 59,9Hz
    3) pilot - tu sie zastanawiam czy QNAP chce sprawdzić inteligencję użytkownika czy jak? Ja wypadam słabo w każdym razie w starciu z tym sprzętem. Nie uruchomię tym przecież pokazu slajdów bo nie zaloguję się do Photostation, nie przełączę na Zarządzanie galerią, itp. Co tym mogę zrobić, tylko skakać po ikonach na startowym ekranie? Czy po prostu klawiatura i myszka jest niezbędna przy telewizorze?

    Jeżeli ktoś z Was ma taki model i u niego "to działa" (przynajmniej ze zdjęciami) to proszę, poradźcie co robię źle.
    Co do sprzętu, w sensie szybkości działania nie mam uwag. Mam sieć 1Gb, router też. Transfery mam przyzwoite jeżeli idzie o wgrywanie. Nawet lekki szum z urządzenia mi nie przeszkadza. Wiecie wcześniej zdjęcia trzymałem na dysku, prezentowałem przez Kodi na Raspberry. ale prędkość działania była fatalna. chyba Kodi sobie z tym nie radziło, zdjęcia nie są mocną stroną i głównym celem tych co się zajmują tym projektem.
    Wyszło przydługo, ale z grubsza nakreśliłem co mnie boli.
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 126
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +94 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jak będziesz chciał komuś udostępnić zdjęcia w formie galerii to właśnie będzie to miejsce.

    Photo Station na HDStation to nic innego jak odpalona przeglądarka i wejscie do Photo Station przez przeglądarkę. Ogólnie dno i kamieni kupa. Lepiej zrobić to przez Kodi lub przez wbudowany odtwarzać Qnapowy (nie pamiętam jak się nazywa bo wywalam go od razu).

    Pilot po 2 dnia użytkowania wywaliłem do szafy i nei wiem gdzie aktualnie się znajduje. Proponuje zainstalować aplikację na telefon. Będziesz miał myszkę i klawiaturę na telefonie.
     
  3. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki za wyjaśnienia _Floyd. Nieco mnie uspokoiłeś.
    Ogólnie mam wrażenie że soft ten najbliższy użytkownika (np Photostation) to jest co najmniej nieintuicyjny. Oczekiwałbym czegoś innego no ale cóż. A może QNAP wypuszcza aktualizacje softu które idą w dobra stronę i będzie tylko lepiej, co?
    A co myślisz o tych resetach? Czy to normalne że nie jestem w stanie używać HDMi bo się ciągle resetuje? Chyba uderzę z tym do serwisu...da się z nimi po polsku porozumieć?
    ogólnie mógłbym zwrócić sprzęt (do Amazona) ale wolałbym się z nim jednak dotrzeć i uzyskać jako taką funkcjonalność.
     
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 126
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +94 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    To nie jest wrażenie tylko fakt autentyczny ze tak powiem.
    Jeśli chodzi o UpDate to są owszem, ale od kiedy mam Q tzn. od jakiś 2-3 lat nie doczekałem się żadnego upDate PhotoStation i nie zapowiada się aby takowa była. Wymyślają nowe rzeczy i produkty a o starych przypominają sobie jak coś przestaje działać bo UpDate.

    Co do wywalania HDS to mozliwe ze masz mało Ramu i producent zapomniał zoptymalizować przeglądarkę. Swoją droga to Chrome pod przykrywką na Linuxa. Czasem pomaga ponowna instalacja HDS lub wgranie niższej wersji.

    Jeśli chodzi o HelpDesk śmiało pisz po polsku, zapewne Pan Grzegorz odezwie się do Ciebie w ciągu 48h.
     
  5. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam 2G, może mało ale jak pisałem wcześniej nie chcę inwestować, aż sie nie 'dotrę' z tym urządzeniem. Nie mam też jakiejś dużej liczby aplikacji czy usług.
    Nie wiem czy to pytanie będzie na miejscu, ale czy w ofercie innych firm znalazłbym coś z jeszcze lepszą obsługą HDMI (marzę o takim z HDMI-CEC)? Mam wrażenie że nie...
    W każdym razie dzięki Ci jeszcze raz za odpowiedzi. Na początku byłem dość wkurzony na to urządzenie (bardziej na soft), no ale w międzyczasie miałem urlop, i nabrałem trochę dystansu i przekonania że może trzeba próbować dalej to okiełznać.
    A przy okazji, czy jest taka czysto techniczna instrukcja obsługi do tego QNapa? Jakoś na oficjalnej stronie mogłem przegapić, przeglądnąłem "Mój Qnap", który choć ładnie opracowany, to daje mi jednak trochę za mało konkretnych wiadomości.
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 126
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +94 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    2GB powinno starczyć. Nie starczy na najnowszy Kodi ale 16 działa tak samo dobrze. Więc odzywaj się na HelpDesk może coś zaradzą. I tak zauważyłem ze pewne rzeczy naprawiają jak ludzie do nich piszą.

    Ostatnio rozważam Synology i jakiegoś TV Boxa np Nvidia Shield. NAS robi za źródło danych. Jest jeszcze chyba NAS od Asusa co daje HDMI w zestawie, ale obawiam się że nie tędy droga. NAS ma spełniać inne zadanie a że dodatkowo dostał HDMI to tylko podziękować Q za takie rozwiązanie.

    Jest pomoc w samym QTS i uważam że jeśli chodzi o instrukcje to Q odrobił pracę domową.
     
  7. szumi77
    Offline

    szumi77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    krakow
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    Moj ts-251a rowniutko po miesiacu uzytkowania/zabawy,podczas gdy bylem w pracy odmowil posluszenstwa,po przyjsciu z pracy byl cichy jak makiem zasial.Niestety juz jak sie wylaczyl,tak juz sie nie wlaczyl.Odeslalem do sklepu i zostalem poinformowany,ze zostanie wysłany do serwisu producenta w celu ekspertyzy:)
     
  8. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A to świeża sprawa czy już rozwiązana? Bo ciekaw jestem jak czasochłonna jest to procedura.
     
  9. szumi77
    Offline

    szumi77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    krakow
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    Dosyc swieza,serwer odeslalem 2tyg temu.Dzisiaj dosalem informacje,ze w przeciagu tygodnia powinien byc final sprawy.Czy wroci naprawiony,czy bedzie wymiana na nowy,tego niewiem.Czy jest fizycznie w serwisie producenta ,czy sklep naprawia na wlasna reke??Czy jest mozliwosc ze wroci do mnie np.z plyta naprawiona ale od innego Qnap-a,tez mnie to ciekawi:)
     
  10. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Cześć,
    wysłałem problem do HelpDesku, odpowiedź faktycznie szybka, konkretna itp.
    Ale okazuje się że problem tkwi w oprogramowaniu, które może będzie aktualizowane w niedługim czasie.
    Powiedzcie mi, czy ktoś z Was używa połączenia przez HDMI i mu to po prostu działa?
    Czy to po prostu wabik dołożony nie wiadomo po co do tego sprzętu.
    Bo w moim przypadku po prostu nie działa i nie będzie działać jak się okazuje...no po prostu jakieś jaja. Chyba zwrócę ten sprzęt bo tracę do tego siły.
    --
    jureko
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 126
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +94 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Ja korzystam. Mam na stałe włączone Kodi. Tzn ze jak włączam TV od razu widzę obraz z Qnapa. Samo Kodi 17 działa dobrze. Mam podłączone IPTV, Spotify, inne dodatki. Ogólnie nie wyobrażam sobie życia bez samego Kodi.

    Można mieć lepszy TV i nie dawać obrazu z NASa, tylko pobierać dane i odtwarzać już bezpośrednio na TV.

    Jeśli twój TV ma chociaż DLNA to może odpal Twonky i sproboj tak odtwarzać filmy i zdjęcia.
     
  12. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mógłbym podać przez DLNA, ale jakoś tego nie lubię. Wolałbym bezpośrednio.
    Ostatecznie serwis potwierdził uszkodzenie NAS, więc będe go odsyłał...bedzie w takim razie drugie podejście
    --- Połączono posty, 27 Lipiec 2018, Data oryginalnego postu: 27 Lipiec 2018 ---
    A słuchaj, kupowałeś w kraju czy może poza? Ostatecznie też będę swój odsyłał i chciałem Cię dopytać o procedurę a coś nie moge wysyłać PM
     
  13. szumi77
    Offline

    szumi77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    krakow
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    a Jaki masz tv Samsung?
     
  14. jureko
    Offline

    jureko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    B650 jest sieć i DLNA ale jakoś nie lubię tego rozwiązania.
    No ale ostatecznie zwracam sprzęt do Amazona. Niestety nie obsługują gwarancji, ale przyjmują zwroty. Szkoda bo wolałbym mieć go jednak sprawnego, a nie wiem czy zdecyduję się na ten sam ostatecznie.
     
  15. szumi77
    Offline

    szumi77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    krakow
    Local Time:
    10:24
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    Dzisiaj zostalem poinformowany,o calkowitym zwrocie kosztow zakupu Qnapa.Tak,ze problem byl jak sie zepsul,teraz problem jest co dalej??