Rozwiązany Monitoring na zewnątrz domu - kamera WiFi + NAS

Dyskusja w 'Stacja monitoringu' rozpoczęta przez użytkownika eeMeeM, 1 Styczeń 2018.

Ładowanie...
  1. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Witajcie,
    zastanawiam się nad założeniem prostego monitoringu na zewnątrz domu. Po szybkiej weryfikacji zasobów wujka Google nie znalazłem takiego konfigu więc postanowiłem napisać tu:)
    Chciałbym umieścić jedną kamerę, która monitorowałaby podjazd przed domem i drugą, monitorowałaby tyły domu. Obie mają łączyć się przez WiFi z NAS. Nie chcę dziurawić styropianu czy ścian żeby ciągnąć skrętki do standardowych kamer, dlatego wymyśliłem sobie, że umieszczę kamery w takich miejscach żeby przeciągnąć zasilanie na zewnątrz tylko a połączenie z NAS będzie bezprzewodowe. Wydaje mi się, że tak będzie mniej roboty - jeżeli nie to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
    Teraz pytanie czy taki zestaw ma w ogóle rację bytu oraz co możecie polecić do zmontowania czegoś takiego?
     
  2. zurcio
    Offline

    zurcio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Oczywiście że da radę to zrobić bez problemu.
    Natomiast nie spodziewaj się dobrej jakości przesyłu obrazu przez Wi-Fi ( klatkowanie , zrywanie połączeń itp).
    Kamery masz już z wi-fi czy bez?
     
  3. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Nie mam nic, robię rozeznanie. Tak po prawdzie to ma być w domu rodzinnym dla rodziców. Dlatego musiałoby to być dość bezawaryjne i...budżetowe zarazem...Wiem że to nie zawsze idzie w parze, ale chcę znaleźć złoty środek :)
     
  4. zurcio
    Offline

    zurcio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeżeli będziesz miał podłączenie kamer do prądu to najprościej puścić sygnał poprzez adaptery Powerline.
    Mniej roboty niż z Wi-Fi.
    Jednak przemyśl czy nie dasz rady jednak puścić kabel ethernetowy do kamerek. Co kabel to kabel.
     
  5. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    No nie chciałbym ciągnąć ethernetu po całym domu, żeby się plątał pod nogami tym bardziej, że umiejscowienie kamer miałoby być po dwóch różnych stronach domu, pomiędzy jeszcze klatka schodowa. Dlatego chciałem uniknąć korzystania z przesyłania sygnału przewodowo. Ale jak nie da rady inaczej to może na początek użyć jednej kamery w jednym pokoju, gdzie docelowo miał stać NAS. W tym wypadku mam tylko jedną dziurę na zewnątrz.
    To jaki budżetowy sprzęt do takiej konfiguracji?
    --- Połączono posty, 3 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 1 Styczeń 2018 ---
    To ktoś poleci jakąś kamerę zewnętrzną + NAS? Parametry kamery jakie mnie interesują to rozdzielczość min. HD, mile widziane fullHD jeżeli NAS da radę w 15-20klatkach. Zastosowanie to umieszczenie na budynku w celu monitorowania podjazdu i chodnika przed domem na wysokości ok. 5-6m. Fajnie gdyby był dość szeroki kąt bo chciałbym również zarejestrować to co dzieje się na ulicy. Czyli odległość myślę że maks 15m od zamocowania. Jestem laikiem w tej sprawie, więc jeżeli podaje parametry z kosmosu to proszę o sprostowanie :)
     
  6. zurcio
    Offline

    zurcio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie dobrze sprawuje się Hikvision DS-2CD2042WD-I -. chodzi Full Hd. 30 klatek.
    Zbiera ładnie ze szczegółami do 15 metrów. Z takiej wysokości jak u Ciebie obejmie szeroki zakres terenu.
    Do 2 kamer to każdy NAS Qnapa się nada. Oczywiście 2 zatokowy ( 2 licencje wbudowane Surveillance Station)
     
  7. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    A czy coś takiego: Hikvision DS-2CD1031-I + TS-228 bez problemu ogarnie? Dwie zatoki dla RAID są wymagane czy z jakiegoś innego powodu?
     
  8. zurcio
    Offline

    zurcio Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kamera którą Ci podałem , ma lepsze parametry i jest tańsza od DS-2CD1031-I . Oczywiście szukaj gdziekolwiek indziej niż na dipolu.
    Na morelkach kupowałem poniżej 500 zł.
    2 zatoki ogarną Ci bezproblemowo dwie lub więcej kamer.
    1 dysk hdd przy kilku kamerach długo raczej nie pociągnie. U mnie przeciętnie HDD wytrzymywały 2 lata i sypały błędami
    Chodzi też o bezpłatne licencje Surveillance Station wbudowane w NAS.
    W 1 zatokowym będziesz miał 1 licencję SS.
    --- Połączono posty, 8 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 8 Styczeń 2018 ---
    Oczywiście Qnap TS-228 spokojnie wystarczy.
     
  9. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    No i wszystko jasne. Dzięki bardzo za porady.
     
  10. evenementrf
    Offline

    evenementrf Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tutaj się trochę nie zgodzę, bo dobrze rozwiązane i przemyślane połączanie kamer po WiFi nie będzie dawało efektu klatkowania i zrywania połączenia, ale to już zależy od tego pod co podłączymy kamery, jeżeli pod jednego AP, na którym są wszyscy domownicy to klęka sieć WiFi ze względu na swoje właściwości fizyczne, czyli zwalnia do najwolniejszego użytkownika. Natomiast jak na danym AP będą tylko kamery i to już kablem do serwera to będzie śmigało.
    Powerline też nie jest jakoś żywotne długo, padają po 2 latach (z doświadczenia)
    Ale reasumując, kamera z WiFi jest droższa, łatwo ten sygnał zakłócić co nie daje nam bezpieczeństwa. Najlepiej pokombinuj z kablem, święty spokój.

    SS ma ponoć zniknąć, wiec polecam QVR Pro Beta - chyba 2 licencje są za free
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Cześć,
    Zakupione kamerki DS-2CD2042WD-I. Problem mam tylko z podłączeniem do SS. Mimo wielu prób i ustawień nie przechodzą testu połączenia i w SS ciągle wiszą jako disconected. Podłączone przez router TPlinka Archer C2600, ustawione stałe IP przez przeglądarkę wszystko śmiga a przez SS nie chce. Jakieś rady?
     
  12. evenementrf
    Offline

    evenementrf Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Próbowałeś po ONVIF profile S?
     
  13. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Tzn? Chodzi o opcje szukania metoda onvif?
     
  14. evenementrf
    Offline

    evenementrf Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  15. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Niestety również nie działa.
     
  16. evenementrf
    Offline

    evenementrf Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Spróbuj po RTSP albo na nowej aplikacji QVR Pro Beta... nie mam tego modelu kamery, no chyba ze go wystawisz na zewnątrz to spróbuje u siebie..
    Ale generalnie na SS nie miałem problemu z dodawaniem kamer, różnych producentów, nawet no name chińskich.

    P.S. W kamerach masz najnowszy firmware?
     
  17. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Firmware kamery: V5.5.0 build 170725 - szukam gdzieś jaki jest najnowszy ale coś kiepsko mi idzie.
    Co do RTSP to nie ma pojęcia o czym mowa :-(
    Aplikacji również w sklepie Qnap nie widzę - koniec końców używam TS-210. Pewnie dlatego, że firmware do Qnap jest w wersji 4.2.6 a do aplikacji, którą wymieniłeś wymagany jest 4.3.
     
  18. evenementrf
    Offline

    evenementrf Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to masz najnowszy, na stronie producenta jest ten sam DS-2CD2042WD-I-Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd.
    Co do RTSP to w ustawieniach sieciowych w kamerze sprawdź czy masz włączone RTSP, domyślnie na porcie 554.

    Sorry nie popatrzyłem jaką masz wersję firmwaru, możesz nie mieć QVRa... Co nie zmienia faktu, że z Hikiem nie miałem problemu na SS. W bazie SS jest chyba każdy model kamery Hikvision...

    A czy porty sie zgadzają? W SS wpisujesz port danych (domyślnie 8000 dla tego modelu Hika) nie HTTP...
     
  19. eeMeeM
    Offline

    eeMeeM Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Wrzucę screeny z ustawień kamery:
    ai.imgur.com_7RsCK47.
    ai.imgur.com_IQDMLN5.
    ai.imgur.com_WGvixyj.

    W SS mam tak:
    ai.imgur.com_t83cXiC.
     
  20. jarsonek78
    Offline

    jarsonek78 Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    32
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    14:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    A spróbuj w SS w obydwoch portach zamiast 8000 wpisać 80.

    Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.