Rozwiązany NAS 2 HDD - drugi dysk exFAT, ntfs ?

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Portal, Jul 21, 2018.

Loading...
Tags:
  1. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam
    Posiadam TS253pro (2 dyskowy), mam w nim jeden dysk 4TB, chciałbym jednak wsadzić do niego drugi mniejszy dysk tylko do robienia backupu (raz w tygodniu) ważnych plików z tego pierwszego. Czy owy drugi dysk tez należy sformatować na ten sam plików linuxowy co pierwszy (ext4) czy można aby owy drugi dysk był w systemie plikow windowsa np w NTFS lub innym np exFAT ? co było by lepsze i dlaczego ?

    Za systemem plików windowsa przemawia to ze w przypadku awarii dysku pierwszego lub całego NAS-a wyciągam drugi HDD podpinam do laptopa i mam normalny dostęp do ważnych dla mnie plików..ale jest tez ale..jak na taki system plików patrzy NAS itp ?:)co lepsze ?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 20180710
    Model serwera: QNAP TS-253 Pro 8GB
     
  2. alt
    Offline

    alt Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    57
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Żeby korzystać z NTFSa, dysk trzeba podpiąć przez USB (np przejściówką) i go sformatować w tym systemie plików.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a właśnie podpiąłem dysk zewnętrzny 2,5" USB 3.0 (WD) do portu USB na qnapie, dysk w systemie NTFS - transfery tylko do 10MB/s :-(, czy to normalne czy cos nie tak ?
    Dysk podpięty pod laptopa ma transfery prawie 90 - 100MB/s
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    port USB2.0 ?
     
  5. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    z przodu NAS-a - USB 3.0 (niebieskie), równiutko leci 10MB/s (pliki duże)
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a co mówi lsusb ?

    upload_2018-7-22_11-21-1.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Code (Text):
    1. [~] # lsusb
    2. Bus 002 Device 003: ID 152d:0578 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.
    3. Bus 002 Device 002: ID 1c05:3074
    4. Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    5. Bus 001 Device 004: ID 3938:1031
    6. Bus 001 Device 003: ID 125f:601a A-DATA Technology Co., Ltd.
    7. Bus 001 Device 002: ID 1c05:2074
    8. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


    Podłączyłem tez drugi dysk zewnętrzny (USB 3.0) i tez max transfer to 10MB/s :-(Podłączyłem pod inne porty, na każdym to samo :-(

    Ma ktoś pomysł dlaczego ?
    --- Połączono posty, Jul 24, 2018, Data oryginalnego postu: Jul 22, 2018 ---
    nikt nie ma pomysłu ? :-( "coś" ustawiło transfer na 10MB/s i kropka, nawet jak kopiuje kilka plików to transfer rozkłada się po nich tak aby w sumie dać 10MB/s
    czy to jakiś bug najnowszego oprogramowania ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 9, 2015
    Messages:
    395
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +77 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pomysł mam: sformatuj dysk w ext3 będziesz mieć szybciej -:)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  9. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a jestes pewien ze to wina systemu plików a nie "czegoś" w systemie że ogranicza port USB ? bo mi wydaje sie ze to cos w systemie...bo dzisiaj kopiowałem fotki i tez max 10MB/s - nie wazne czy pliki male czy duże kilka GB to transfer stoi równo na 10MB/s
     
  10. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 9, 2015
    Messages:
    395
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +77 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz - ja wiem, że driver ntfs nie jest taki wydajny jak ext w qnapie.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  11. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no wiec żeby się przekonać ale też nie bawić się dyskiem to sformatowałem pendrive usb 3.0 32GB (szybki, na laptopie zapis około 70MB/s) na ext3 , potem na ntfs - i na jednym i drugim systemie plików transfer stoi 10MB/s...wiec wychodzi na to że nie jest tutaj winny system plików.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    pisz ze wsparciem - bo jest źle - zwłaszcza jak nas jest na gwarancji !
     
  13. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niestety gwarancji już brak :-( czy to objaw jakiegoś padania NAS-a ?
     
  14. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    nie - to po prostu wada sprzętu bo nie działa zgodnie z opisem - ale to już po rękojmi :/
     
  15. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    aha, myślałem ze jakiś objaw padania itp.:)

    w wolnej chwili postawie system od nowa...zainicjuje NAS-a od nowa (zgram ane na inny dysk)...może to coś pomoże.

    Inicjowanie NAS-a to on wszystko kasuje nawet w DOM i na nowo instaluje QTS z obrazu, czy jak to sie inaczej dzieje ?
     
  16. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    nie - w domie są inne rzeczy, obraz QNAPa leży w pamięci FLASH gdzieś na płycie ;) bo jak ci inaczej zadziała NAS

    nowa instalacja nadpisze po prostu ustawienia w DOMie , a flashka - nie mam pojęcia.

    PS: tu mogę się mylić - jak ktoś ma lepsze info - be my guest !
     
  17. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ale inicjacja od nowa NAS-a to chyba najbardziej skuteczny sposób na pozbycie sie bogów itp w ustawieniach systemu..postawienie wszystkiego tak jakbym go z pudelka wyjął i wsadził nowy pusty dysk. ? :)
     
  18. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    tak - pełne kasowanie czy jak to tam Q zwie.
     
  19. Portal
    Offline

    Portal System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    169
    Location:
    Białystok
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dzisiaj postawiłem na nowo QTS i niestety kopiowanie na dysk zewn 10MB/s (odczyt zaś z dysku zewnętrznego 60 - 70MB/s)..albo jakiś bug w firmware (tym z lipca) albo nie wiem co jest grane..sprzętowo raczej chyba odpada skoro odczyt z tego samego dysku jest na poziomie 60 - 70MB/s....
    --- Połączono posty, Jul 26, 2018, Data oryginalnego postu: Jul 25, 2018 ---
    ale zrobiłem mały test, zamiast kopiować na dysk USB poprzez File Station, postanowiłem skopiować katalog z dużymi plikami za pomocą menedżera kopii zapasowej, stworzyłem zadania i rozpocząłem kopiowanie...ku memu zdziwieniu odczyt z dysku wewnętrznego byl na poziomie około 57MB/s..wiec i raczej zapis na USB był z podobną prędkością ( nie mam apki aby sprawdzić transfer na USB)...czyli wygląda na to ze to File Station ogranicza coś prędkość zapisu na USB do tych 10MB/s ..tylko dlaczego ?
     
  20. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:00 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    przydałby się test z FAQ SSH :

    mount | grep dev/sd

    upload_2018-7-26_21-11-11.

    upload_2018-7-26_21-16-7.

    upload_2018-7-26_21-16-19.

    time cp -R _MOVIES/* /share/CACHEDEV2_DATA/_BACKUP/Temp/ - pokaze czas kopiowania
    du -sm _MOVIES/ pokaze rozmiar

    matematykę zostawiam na koniec ;)
     

Users found this page by searching for:

  1. jmicron ntfs