NAS do niedużej firmy (~50 komputerów)

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Roy_Batty, 17 Maj 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hej, pracuję w niewielkiej firmie. Mamy około 50 komputerów (z czasem pewnie dojdzie kilka, ale nie znacznie więcej). Udostępnianie plików wewnątrz firmy jest jednak dość prymitywne. Pracownicy są podzieleni na 3 różne zespoły i lider każdego z nich udostępnia dysk w sieci (pracujemy na Windowsach). Wiążą się z tym różne niedogodnosci - ograniczona ilość osób korzystających z dysku, jakakolwiek awaria komputera lidera opóznia pracę itd. Pracujemy zazwyczaj na małych rozmiarów plikach office: excel, world, etc.
    Czy QNAP nadawałby się do w/w sytuacji? Ile maksymalnie użytkowników może naraz korzystać z takiego NASa? Który model byłby dla tego rozwiązania odpowiedni; TS-231P (nie potrzebujemy bardzo dużo miejsca, 1TB jest ok; RAID byłby mile widziany)? Czy będzie on trudny do skonfigurowania dla osoby niezbyt zaawansowanej technicznie? Serdecznie dziękuje za przeczytania tego postu i ewentualne odpowiedzi.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    TS-231P i 50 maszyn ? będziesz bardzo niezadowolony z wydajności , zwłaszcza jak drobnicę macie

    weź QNAP TS-251 - zmień mu ram na 4 GB i masz spokój

    RAID nie jest backupem ! zabezpiecza tylko przed awarią jednego (!) dysku twardego.
    do NASa dokup UPSa - ze złączem USB, głupie 300 zł które ratuje cię przed większością probemów wynikających z awarii prądu podczas ultra ważnego projektu

    niedawno @looki76@looki76 kupiła takie kombo i jest zadowolona ;)

    ja powiem tak - skoro kobieta dała radę ... no ty już musisz :p
     
  3. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak się sprawa ma z dyskami? HDD wystarczą do w miarę komfortowej pracy czy lepiej od razu iść w SSD?

    EDIT: Wybacz, zapomniałem, że ten model nie ma możliwości ssd :)
     
  4. looki76
    Offline

    looki76 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    68
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69 Pro 1 GbE
    Zostałam wywołana do tablicy więc uprzejmie donoszę, że da się. Działa to przyzwoicie i na normalnych dyskach (nie SSD). :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wg potrzeb - z praktyki, do firm gdzie są modele z serii 2xx przeważnie są dyski twarde, nie SSD

    ssd używałem dopiero dla NAS z 4 kieszeniami
     
  6. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak się sprawa ma z backupem? Widziałem, że QNAP ma jakieś swoje rozwiązanie, ale czy jest możliwość podpięcia dantych pod jakieś konto na azure/aws etc.?
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    upload_2017-5-17_17-40-12.
     
  8. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Spoko, dzięki. Polecisz coś od siebie do backupowania?
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Syncovery
     
  10. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A z hdd polecasz jakies dyski? Nie wiem czy 200zł Seagate/WD wystarczą i jednak kupić jakieś serwerowe od Hitachi.
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja lubię:
    ST2000VN004 - model nie do komputerów, na tym się nie oszczędza - maluchem nie jeździsz tylko czymś sensownym ?
     
  12. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jeszcze takie pytanko: jak mam na windowsie np. arkusz excela ustawiony na 'sharable' - kilka osób może naraz pracować na tym arkuszu i zapisywać zmiany w tym samym czasie - to jeśli trzymalbym go na qnapie to zachowa swoje właściwości i będzie się szybko aktualizował w locie?
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  14. Roy_Batty
    Offline

    Roy_Batty Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jeżeli mam dwie osobne sieci to używając dual lana mogę z jednego qnapa dzielić na 2?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 198
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:35
    Oceny:
    +984 / 27 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak
     

Poleć tę stronę