Help NetBak Replicator - konfiguracja zdalna

w.maciej.pl

Passing Basics
Beginner
Jan 24, 2020
10
1
3
42
Wrocław
QNAP
TS-x31
Ethernet
1 GbE
Panie i Panowie,

Utknąłem z problemem i pierwszy raz zwracam się o pomoc, bo niewiele o NetBak Replicator w Googlu o konfiguracji z lokalizacją poza siecią lokalną. Problem jest taki że chcę ustawić kopie cykliczne za pomocą NetBak, z NASa Qnap do PC z Win 10 w innej lokalizacji / sieci przez internet.

Cała ścieżka kopii od początku to: Qnap TS-231P -> po kablu do router osobisty TP-Link -> po kablu do router Netia Spot -> internet -> komp PC z NetBak Replicator.

Połączyłem się z powodzeniem na tej zasadzie w programie QSync poprzez xxx.myqnapcloud.com tylko, że jak widzę to kopia jest w czasie rzeczywistym, a chciałbym jakiś harmonogram jak w NetBak.

Próbowałem w NetBak różne kombinacje "Network Location" w "Specify NAS IP" poprzez xxx.myqnapcloud.com i Smarturl ale w obu przypadkach nie chcę zadziałać, wyskakuje okienko na wpisanie login i hasło ale później okienko błędu. Nie wiem dokładnie jak to prawidłowo powinno się robić.

Czy trzeba pójść w większe modernizacje jak IP publiczne i dodatkowo przekierowywać porty. Coś z tego kojarzę ale nie wiem czy to ogarnę. Porty widzę, że są przekierowane na TP-Link, bo zrobił to myQNAPcloud a na routerze Netii tego nie widzę.

Byłoby miło jakby ktoś podpowiedział. Z góry dziękuję. Kilka zrzutów dla zobrazowania sytuacji.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1 Build 2020/11/23
Model serwera: QNAP TS-231P

upload_2021-1-1_10-6-30.png

upload_2021-1-1_10-6-53.png

upload_2021-1-1_10-7-13.png

upload_2021-1-1_10-7-33.png

upload_2021-1-1_10-7-47.png

Attachments

• upload_2021-1-1_10-7-22.png
    upload_2021-1-1_10-7-22.png
    441.1 KB · Views: 112
Ten program działa po SMB - wyciąganie tego w Internet prosi się o kłopoty i jest jeszcze bardziej głupsze niż DMZ z QNAPem.
TCP 445 (+ netbios 139 TCP)

Dziękuję za info :) skoro plan z NetBak się rozpadł to czy jest jakiś inny program bezproblemowy, który można zainstalować na PC, aby działał zdalnie z QNAPem i robił kopie wg harmonogramu?

QSync robi ale w czasie rzeczywistym i nie bardzo mi to pasuję, chyba, że jest jakaś prosta opcja opóźnienia.

O dzięki za tą opcję, nie myślałem o tym.

Zainstalowałem QVPN Service na QNAPie i klienta QVPN na komputerze odbierającym. Na razie jednak nie udało mi się połączyć na próbach za pomocą myqnapcloud.com z QBelt. Będę jeszcze testował.

Nie udaje się połączyć VPN poprzez .myqnapcloud.com. Czy to jakaś abstrakcja z połączeniem poprzez .myqnapcloud.com i raczej nie działa jak i tak trzeba podać nr portu.

Poprzez IP publiczne wydaje się, że Netia teraz zablokowała porty, bo nie udaje się odblokować żadnego portu a kiedyś miałem możliwość.

Też tak mi się wydaje, że powinno działać ale po sprawdzeniu portu z Open Port Check Tool potwierdza się niestety:
"Error: I could not see your service on 78.8.227.203 on port (4433)"

Users search this thread by keywords

1. netbak replicator
  2. replicator
  3. netbak kopia po sieci
  4. QNAP NetBak Replicator
  5. netbak