Rozwiązany Nie widzę, nie mam dostępu do dysku pod Linuxem i Windowsem

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 10 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Mam taki problem, mam serwer muzyczny na QNAPie TS-109 zakupiłem drugi dysk do kopi danych i teraz zaistniała taka sytuacja .
    Jeden dysk 750GB pracuje jako serwer muzyczny , a na drugim też zainstalowałem QNAPa i wyciągnąłem go i teraz chciałbym na nim spokojnie w pracy w wolnej chwili ( na statku)
    zrobić porządek -poukładać pliki muzyczne, ale nie widzę go w obudowie dysku pod windowsem xp. pro , ani pod Linuksem ??? ;(
    Pod tym ostatnim wprawdzie go widać ,ale zero dostępu do plików ??? To samo było pod windowsem po zainstalowaniu paru specjalnych programów do plików Linuksowych, - sytuacja się powtórzyła widać dysk i układ folderów ,ale zero dostępu do ich wnętrza ???

    Co zrobić ,aby mieć dostęp i móc kopiować itp. ???
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hejka,

    ściągnij sobie livecd od qnapa (jest na nim zmodyfikowany kernel obsługujący qnapowe modyfikacje) - tzn. livecd jest na ubuntu jakowymś i bez GUI - może to i mało wygodne ale działa

    pozdrawiam, c.
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    carolinus=>
    Ja wczoraj odpaliłem z płyty Ubuntu i sytuacja się powtórzyła ,czyli widziałem dysk i układ plików i tyle............ ;(
    Nic więcej nie moglem zrobić ;(
    Nie znam programów Linuksowych - co to jest ten kernel - co trzeba odpalić ???
    Przed chwilą ściągnąłem-wypaliłem, na płytę CD najnowsze Ubuntu 9.0.4
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może się komuś przyda.
    Zainstalowałem na pendrive usb Ubuntu 9.0.4 i jest ok. ;) Trwało parę minut ;)
    Odpaliłem Linuksa z USB
    Widać wszystko na dysku QNAPa i można zgrywać , itd.
     
  5. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hej:)

    Livecd od qnapa bazuje na ubuntu - ma zmodyfikowany kernel (jądro systemu) który zawiera patche (m.in. sterowniki) niezbędne do poprawnego 'widzenia' dysków qnapowych

    super że ubuntu 9.04 umożliwia dostęp do dysku :) livecd od qnapa jest bez GUI - dla kogoś nieobytego z konsolą linuksową to poważny problem

    Dostęp do dysków w niektórych modelach qnapa jest uciążliwy. Bierze się to stąd że w momencie opracowywania qnapowego systemu nie było odpowiedniego portu dla architektury armel i 'zwykły' ext3 nie dawał się uruchomić - modyfikacje które to umożliwiły spowodowały jednocześnie że 'normalny' linux dla x86 nie jest w stanie poprawnie obsługiwać dysku qnapa. Niepocieszające jest to iż w chwili obecnej kernel umożliwa na armelach obsługę standardowego ext3 - a qnap nie planuje zmiany w firmware która pozwoliłaby na używanie 'normalnego' ext3.

    w tym wątku jest instrukcja używania livecd od qnapa - ale skoro gutek przetestował ubuntu 9.04 to wydaje mi się że livecd od qnapa nie ma sensu - no chyba że dla hardcorowców przedkładających gołą konsolę nad pełny system :p

    pozdrawiam, c.
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:17
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mimo wszystko interesowałby mnie program pod Windowsa xp. , który umożliwiłby mi pracę na wyciągniętym dysku z QNAPa i zainstalowanym w obudowie zewnętrznej -USB pod windowsa xp.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    06:17
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Niestety takiej opcji nie ma żaden z obecnie dostępnych programów dla windows.
     

Poleć tę stronę