Rozwiązany Nie widzę, nie mam dostępu do dysku pod Linuxem i Windowsem

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 10 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Mam taki problem, mam serwer muzyczny na QNAPie TS-109 zakupiłem drugi dysk do kopi danych i teraz zaistniała taka sytuacja .
    Jeden dysk 750GB pracuje jako serwer muzyczny , a na drugim też zainstalowałem QNAPa i wyciągnąłem go i teraz chciałbym na nim spokojnie w pracy w wolnej chwili ( na statku)
    zrobić porządek -poukładać pliki muzyczne, ale nie widzę go w obudowie dysku pod windowsem xp. pro , ani pod Linuksem ??? ;(
    Pod tym ostatnim wprawdzie go widać ,ale zero dostępu do plików ??? To samo było pod windowsem po zainstalowaniu paru specjalnych programów do plików Linuksowych, - sytuacja się powtórzyła widać dysk i układ folderów ,ale zero dostępu do ich wnętrza ???

    Co zrobić ,aby mieć dostęp i móc kopiować itp. ???
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hejka,

    ściągnij sobie livecd od qnapa (jest na nim zmodyfikowany kernel obsługujący qnapowe modyfikacje) - tzn. livecd jest na ubuntu jakowymś i bez GUI - może to i mało wygodne ale działa

    pozdrawiam, c.
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    carolinus=>
    Ja wczoraj odpaliłem z płyty Ubuntu i sytuacja się powtórzyła ,czyli widziałem dysk i układ plików i tyle............ ;(
    Nic więcej nie moglem zrobić ;(
    Nie znam programów Linuksowych - co to jest ten kernel - co trzeba odpalić ???
    Przed chwilą ściągnąłem-wypaliłem, na płytę CD najnowsze Ubuntu 9.0.4
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może się komuś przyda.
    Zainstalowałem na pendrive usb Ubuntu 9.0.4 i jest ok. ;) Trwało parę minut ;)
    Odpaliłem Linuksa z USB
    Widać wszystko na dysku QNAPa i można zgrywać , itd.
     
  5. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hej:)

    Livecd od qnapa bazuje na ubuntu - ma zmodyfikowany kernel (jądro systemu) który zawiera patche (m.in. sterowniki) niezbędne do poprawnego 'widzenia' dysków qnapowych

    super że ubuntu 9.04 umożliwia dostęp do dysku :) livecd od qnapa jest bez GUI - dla kogoś nieobytego z konsolą linuksową to poważny problem

    Dostęp do dysków w niektórych modelach qnapa jest uciążliwy. Bierze się to stąd że w momencie opracowywania qnapowego systemu nie było odpowiedniego portu dla architektury armel i 'zwykły' ext3 nie dawał się uruchomić - modyfikacje które to umożliwiły spowodowały jednocześnie że 'normalny' linux dla x86 nie jest w stanie poprawnie obsługiwać dysku qnapa. Niepocieszające jest to iż w chwili obecnej kernel umożliwa na armelach obsługę standardowego ext3 - a qnap nie planuje zmiany w firmware która pozwoliłaby na używanie 'normalnego' ext3.

    w tym wątku jest instrukcja używania livecd od qnapa - ale skoro gutek przetestował ubuntu 9.04 to wydaje mi się że livecd od qnapa nie ma sensu - no chyba że dla hardcorowców przedkładających gołą konsolę nad pełny system :p

    pozdrawiam, c.
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mimo wszystko interesowałby mnie program pod Windowsa xp. , który umożliwiłby mi pracę na wyciągniętym dysku z QNAPa i zainstalowanym w obudowie zewnętrznej -USB pod windowsa xp.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    00:02
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Niestety takiej opcji nie ma żaden z obecnie dostępnych programów dla windows.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.