Udzielamy pomocy Niewidoczny dysk

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by mariodecampes, Sep 26, 2020.

Loading...
  1. mariodecampes
    Offline

    mariodecampes Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 26, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    12:52 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53D 100 Mbps
    Witam serdecznie !
    Od dwóch dni walczę ze swoim nowym NAS'em.
    Umieściłem w obudowie dwa identyczne dyski HDD jak w smojej sygnaturze. Po pierwszym uruchomieniu urządzenia przystąpiłem do procesu konfiguracji. Z początku na bank NAS wykrył dwa dyski. W trakcie procesu konfiguracyjnego NAS zaczął natarczywie popiskiwać, najczęściej były to długi piski i było tego sporo. Proces inicjacji nie zakończył się poprawnie. Po odłączeniu NAS'a od prądu (wyjąłem wtyczkę na kilka minut), rozpocząłem inicjację ponownie, z tym ż tym razem NAS pokazuje mi tylko jeden dysk i świeci się tylko jedna dioda LED. W systemie teżwidać tylko jeden dysk. Niewidoczny dysk pracuje (talerze się obracają).
    upload_2020-9-26_20-34-42.

    upload_2020-9-26_20-41-33.

    Bardzo proszę o jakieś sugestie. Raczej wątpię, aby dysk uległ uszkodzeniu. Oba to nówki.



    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.3.1421
    Model serwera: QNAP TS-253D
     
  2. Kong
    Offline

    Kong Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 8, 2011
    Messages:
    99
    Local Time:
    10:52 PM
    Ratings:
    +40 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Hej,
    Wyjmij dysk, ten "niewidoczny" i podłącz go do komputera. Zobacz czy jest wykrywany, jaki ma status Smart, itp. Jak nie będzie widoczny to znaczy że dysk padł (zdarza się to nowym dyskom) a jak działa to będzie zabawa z diagnozą czy może port/kontroler/płyta qnap.
    Ale obstawiam dysk.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:52 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  4. mariodecampes
    Offline

    mariodecampes Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 26, 2020
    Messages:
    7
    Local Time:
    12:52 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53D 100 Mbps
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Ponownie p[odjąłem próbę zainicjowania sprawiającego problemy dysku. Zrestartowałem system, bez dysku nr 2 w zatoce. Po uruchomieniu systemu i odczekaniu ok. 1h wsunąłem dysk do zatoki, potrzeszczało, pojęchało, popikało i system zobaczył wreszcie dysk. Żeby nie było tak słodko, to oczywiście dioda na obudowie świeci kolorem czerwonym, tak samo oznaczony jest dysk w systemie. SMART pokazał mnóstwo błędów - ogólnie kaszanka. Nie sprawdzałem dysk w innych programach, po prostu spakowałem go i oddałem do reklamacji.
    Jestem w ciężkim szoku, że taki renomowany model trafił do mnie uszkodzony!
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:52 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Co ?! Renomowany ? za krótko siedzisz w branży :D
    prawda @Silas Mariusz@Silas Mariusz :D
     
  6. FanTomasz
    Offline

    FanTomasz Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 4, 2018
    Messages:
    3
    Local Time:
    12:52 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    • nie łaska nowy temat otworzyć ?!
    TS-x53A 1 GbE
    Witam,
    mam podobny problem.
    Mam QNAP TS-453A i 4xWD40EFRX
    Nowy dysk WD40EFRX-68N32N0 nie jest widoczy po włożeniu do zatoki.
    Nie pojawia się informacja na wyświetlaczu o wykryciu dysku, restart nic nie daje.
    Po włożeniu dysk zaczyna się rozpędzać i dalej cisza. Brak aktywności.

    A to cała historia, jak do tego doszło (może trochę przydługa, ale poprawcie mnie jak zrobiłem błąd):
    Miałem system i dane postawione na RAID5, na czterech dyskach WD40EFRX-68WT0N0.
    Dyski teoretycznie są przystosowane do pracy ciągłej w NAS ale okropnie głośne. Nie wiem czy jestem przewrażliwiony ale nie jest fajnie jak podczas odtwarzania filmu, pod telewizorem stoi NAS który ciągle grzebie głośno po dyskach. Dobrze że nie śpię w salonie, bo bym oszalał.
    Wracając do meritum.

    Od jakiegoś czasu dysk 1 wskazywał problemy w SMART a konkretnie w Disk Helath:
    "One or more disk S.M.A.R.T. normalized attributes are below than the manufacturer's threshold. Please consider replacing the disk."
    oraz:
    "This value is the raw values sum of S.M.A.R.T. ID 197 Current Pending Sector and 198 Uncorrectable Sector Count. By default, when this value is above 0 for a traditional HDD, the disk will be considered abnormal."
    To jest ostrzeżenie, które można zignorować, ale dla spokoju zacząłem rozważać wymianę dysku/dysków.
    W skrócie, skopiowałem wszystkie dane na zewnętrzny dysk 12 TB, wyjąłem wszystkie dyski, sformatowałem do zera, usunąłem wszystkie partycje.
    Pierwszy dysk wymieniłem na SSD, postawiłem system od nowa tylko z jednym dyskiem SSD.
    Wsadziłem stare, czyste dyski i skonfigurowałem jako RAID5.
    Wszystko jest jeszcze OK.
    Po jakimś czasie dysk 2 "zaraził" się od dysku 1 i też zaczął wskazywać błędne wartości SMART. Testowanie szybkie czy dokładne, nie wykrywało żadnych błędów na dyskach.
    Poczytałem trochę i okazało się że firma WD promuje teraz dyski SMR (WD40EFAX) ale nie są kompatybilne z posiadanymi przeze mnie dyskami CMR (WD40EFRX).
    Kupiłem "starego typu" EFRX, droższe, mniej cache, trudno.
    I tu wracamy do początku.
    QNAP nie wykrywa dysku.
    Czemu??? Firmware ??? QNAP, czy WD???
    Pozdr Tomasz.