Udzielamy pomocy Odbudowa RAID-1 przy wymianie dysku SMR na CMR

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by PetrozPL, Sep 14, 2021.

Loading...
  1. PetrozPL
    Offline

    PetrozPL Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam wszystkich użytkowników forum. Piszę, ponieważ przybieram się do wymiany macierzy dyskowej RAID-1 złożonej z dysków SMR na dwa nowe dyski CMR. Żeby tego było mało, to dyski są dodatkowo większe i zupełnie innego typu (wymiana WD RED na HSGT). Wymianę realizuję w celu rozszerzenia przestrzeni dyskowej, ale też w celu zwiększenia bezpieczeństwa danych (stąd CMR zamiast SMR). Dyski które obecnie są w NASie są w dobrym stanie bez błędów SMART. Czy w przypadku takiej wymiany odbudowa macierzy powinna przebiec poprawnie, czy od razu zakładać przenoszenie ręczne? Do przerzucenia jest 4TB danych. Z tego co czytałem, to nie można w jednej macierzy RAID korzystać z CMR i SMR. Później w macierzy będą dwa identyczne dyski (po odbudowie jednego umieszczę drugi, już tego samego typu co ten pierwszy) - różne dyski będą tylko na czas odbudowy.

    A i jeszcze pytanie z innej beczki - czy przy odbudowie może ulec uszkodzeniu system plików dysku z którego jest realizowana odbudowa?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1741
    Model serwera: QNAP TS-251+
     
  2. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    11:02 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    na większość pytań niestety nie odpowiem, ale jedno Ci powiem : zrób kopię danych na dysk zewnętrzny, system postawić zawsze możesz.

    W dzisiejszych czasach 4 TB na dysku zewnętrznym to żaden high-tech (hajtek), sam mam taki dysk 2,5".

    Ja miałem większy problem, bo stawiałem system od zera na SSD, a wcześniej musiałem zgrać koło 10 TB danych i wówczas jeszcze nie miałem takiego dysku (dziś już tak, 14 TB, WD opisywany przez @pigers@pigers'a).

    A potem działaj, jak się coś wysypie, to stawiasz od zera na nowych dyskach, konfigurację też oczywiście skopiuj.

    Powodzenia,

    S.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. PetrozPL
    Offline

    PetrozPL Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Backup na zewnętrznym dysku już mam - sam NAS i RAID bezpieczeństwa danych nie gwarantują, z resztą i backup 100% pewności nie daje, ale z nim można uznać, że dane są w miarę bezpieczne

    odnośnie tematu, to chodziło mi o bezproblemową migrację i pomyślałem, że może nie jestem pierwszym szaleńcem co się na coś takiego porywa i choć raz skorzystam z cudzych doświadczeń :D, no ale trudno - ogólnie cała sprawa wyniknęła z faktu, że kupująć NASa nie zbadałem tematu dysków i jak głupi rzuciłem się na WD-RED, a o tym, że akurat ta seria to SMR dowiedzialem się już niestety po fakcie :/. Gdybym wtedy lepiej zbadał temat, to teraz pewnie problemu by nie było - dlatego teraz wolałem poszperać, a gdy nic konkretnego nie znalazłem - zapytać

    W takim razie starą sprawdzoną metodą prób i błędów będę migrował i dam znać jak to wyszło - w razie czego będzie dla przyszłych pokoleń ;)

    EDIT :
    A tak jeszcze może zadam pytania o backupy robione przez QNAPa - czy jeżeli system się posypie i będę musiał migrować wszystko ręcznie, to z takiego backupu będę w stanie to zrobić? Z tego co kojarzę to ten dysk nie ma normalnej partycji z danymi tylko jakiś kontener QNAPowy (pod windą nie widać żadnej partycji - tylko RAW).
    No i pytanie o backup konfiguracji - czy robiąć backup konfiguracji QNAP będzie w stanie w razie czego odzyskać też konfigurację folderów współdzielonych?
     
  4. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    No ja też miałem 3xSMR i wymieniłem na 3xCMR, wymiana po jednym dysku i czekanie na odbudowę.
    Teoretycznie powinno wszystko pójść gładko.
    Nie jest to zalecane, zabronić ci nikt tego nie może - ale prędkość zapisu na takiej macierzy będzie wolniejsza.
    Wszystko się może zdarzyć (nawet meteoryt ci może rozwalić chatę) ale chyba po to masz backup i UPS-a pod nas-em?
    Nie mam pojęcia - powinien odzyskać większość konfiguracji ale ja i tak wolałbym zrobić to na czysto bo pewnie przez te dwa lata trochę zmian bym już zrobił w konfiguracji :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. PetrozPL
    Offline

    PetrozPL Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    I tego właśnie potrzebowałem :) zatem jest to możliwe i raczej powinno być ok. W razie czego backup też mam.

    To w sumie słuszna uwaga - może rzeczywiście warto poświęcić weekend na odświeżenie konfiguracji i porządki - dzięki!
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    11:02 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Powiem tak : idź na całość ! :D

    Backup masz, więc dane są, system i config dasz radę postawić od nowa.

    A co do backupu, to powiem tak :

    - serwer produkcyjny, na którym pracuje czworo ludzi (tzn. zapisuje dane).

    Wieczorem o 20:00 jest robiona kopia 3 katalogów na lokalny dysk USB (przyrostowa, raz na tydzień inteligentna).

    o 21:00 leci to samo do mnie na serwer.

    o 22:00 leci to ode mnie do znajomej 200 km dalej, oczywiście także QNAP.

    o 23:00 kolejna kopia ode mnie na stary QNAP z biura, w innym domu.

    i na koniec o północy jeszcze raz to samo na mój dysk USB 14 TB.

    Akurat mam takie możliwości, więc sobie nie żałuję :D, ale serwery i tak chodzą 24/7, więc lepiej 2 kopie za dużo, niż pół za mało :-&.

    Po przebojach z szyfrowaniem dysków kilka miesięcy temu myślałem nawet o zakupie napędu taśmowego, ale to są zbyt duże koszta, więc robię backupy, gdzie się da ;).

    Raz już przeżyłem padaczkę dysku w RAID 1, na szczęście udało się odzyskać dane z jednego z dysków, drugi umarł na amen. Od razu jednak zakupiłem serwer na 4 kieszenie (RAID5) i dołożyłem dysk pod USB na kopie. Z czasem to się rozrosło do tego, co opisałem powyżej.

    Ale to inny temat, sorry, jeżeli zboczyłem zbytnio z wątku.

    S.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    SMR to po prostu zwykłe dyski które podczas zapisu mielą trochę więcej (i przez to zapis jest wolniejszy), dla samych celów odbudowy RAID i wymiany dysków na CMR zapis będzie już szedł na dysk CMR a odczyty z SMR więc szybkość powinna być normalna lub minimalnie wolniejsza.
    W moim przypadku (wymiana 3 dysków 6TB na 3 dyski 10TB, rozszerzenie woluminów/grup raid/puli pamięci) całość zajęła 3 dni (od 5 maja 18:30 do 8 maja 8:30).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. PetrozPL
    Offline

    PetrozPL Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Bardzo ciekawa struktura. Sam coraz częściej zastanawiam się nad dodaniem jeszcze jednego punktu backupowego, w innym miejscu niż dom, bo w przypadku uderzenia meteorytu (:D), bądź bardziej życiowo - kradzieży bądź pożaru wszystko i tak szlak trafi. A twoja zasada "lepiej 2 kopie za dużo, niż pół za mało" muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu :)

    A skoro już tak dyskutujemy, to jeszcze zahaczyłbym o wątek który poruszyłeś - co to były za przeboje z szyfrowaniem dysków kilka miesięcy temu?

    Hmmm... u mnie będzie odrobinę mniej, bo mam tylko 2 kieszenie, a upgrade będzie z 4TB do 12TB (założenie jest już przyszłościowe, na następnych kilka lat). No ale zwróciłeś mi tutaj uwagę, że w sumie poza porządkami i zmianą konfiguracji, to sam transfer danych też trochę zajmie.

    Dziękuję wam obu za pomoc i dodatkowe wyjaśnienia. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z tak miłym przyjeciem na forach (to mój pierwszy post tutaj), chociaż już na wielu bywałem (chociaż głównie zagraniczych). Zazwyczaj jak już o coś pytam (co nie dzieje się nadzwyczaj często, bo zazwyczaj staram się znaleźć rozwiązanie sam), to pytanie wisi bez odpowiedzi przez miesiąc i do tego czasu i tak sam w końcu problem udaje mi się rozwiązać, bądź temat odpuszczam - a tutaj naprawdę bardzo miłe zaskoczenie. Widać częściej trzeba jednak zaglądać na nasze rodzime polskie fora.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    11:02 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    no kilka miesięcy temu był problem z virusem pt. Qlocker.

    Jak miałeś szczęście być wylosowany przez bot'a, to przez dziurę w programie ładował Ci się na serwer programik, który uruchamiał pakowanie z szyfrowanie na hasło wszystkiego, co było na dyskach, po czym wyświetlał Ci się komunikat, ze jak chcesz to odzyskać, to masz 48 h na wpłacenie iluś tam Bitcoinów na wskazane konto, a potem papa...

    Mnie to na szczęście ominęło, ale od lat stosuję zasadę (do ważnych plików, filmy czy muzykę odzyskam tak czy siak), że kopia powinna być na zasadzie 3-2-1 :

    3 kopie
    2 różne miejsca
    1 ... nie pamiętam :)

    Gdzieś to jest opisane na forum, albo pogooglaj.

    Dlatego robię kopię lokalną, na dysk USB, potem na serwer do mnie, na drugi serwer, na trzeci serwer i jeszcze na dysk USB u mnie.

    S.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. PetrozPL
    Offline

    PetrozPL Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    12:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    rzeczywiście, było coś takiego - czytałem o tym. Dzięki za przypomnienie, rzeczywiście w takim przypadku dobrze zadbać o więcej niż jedną kopię danych. Podobne mam odczucie co do kluczy U2F (jeżeli się z nich korzysta) - warto mieć co najmniej 3 sztuki, przy czym co najmniej jedną sztukę w zupełnie innym miejscu.