Odzwyskianie po Resecie - błagam o pomoc

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika helpme, 23 Kwiecień 2010.

Ładowanie...
  1. helpme
    Offline

    helpme Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    14:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i stało się...

    Nie mogłem za żadną choinkę zalogować się na mój Qnap 209 Pro II. Firmware ostatni jaki był. Nagle któregoś dnia - hasło i użytkownik nie wchodziło. Próbowałem przytrzymać przycisk z przodu, żeby się zresetowały ustawnienia i nic. No to użyłem reset z tyłu...już mogę się zalogować, ale straciłem ważny folder. Szef mnie zabije.

    Czy da się to odzyskać? Zajętość dysku jest wciąż taka sama?

    Pozdrawiam... i proszę o pomoc
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:51
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  3. helpme
    Offline

    helpme Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    14:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki. Wiesz nie wiedziałem, czy to się odnosi do w zasadzie formatowania (resetu). Boję się, że system nadpisał katalogi i że nie znajdę tych plików. jestem bardzo nerwowy naprawdę. Bardzo się tym przejmuję, bo te dane były cholernie potrzebne. Dziękuję, pozdrawiam,.
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:51
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Z tego co pamiętam reset nie "formatuje" dysków. Nie ma też "nadpisywania" katalogów, raczej jak to nie był "domyślny" udział to wpis w konfiguracji został usunięty. Zrób sobie nowy udział najlepiej o innej nazwie a następnie z poziomu SSH poszukaj Twojej zguby i przenieś do katalogu nowego udziału.
     
  5. helpme
    Offline

    helpme Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    14:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Słuchajcie, jak wam to powiedzieć.
    Wiele lat jestem w Internecie, a na forach zazwyczaj jako petent. Zazwyczaj to jest tak: im ktoś ma większą wiedzę tym łatwiej naciąć się na jego irytację i patrzenie z góry.

    Aż tu nagle pan Jarlath. Całkowicie niesamowity człowiek. Nie dość, że odpowiedział na mój apel natychmiast, nie dość, że wszystko dokładnie wyjaśnił, to jeszcze poświęcił swój czas na rozwiązanie problemu od A do Z.

    Jestem ci Jarlath niezmiernie wdzięczny. Po takich rzeczach poznaje się dobrych ludzi. Naprawdę utrata tych danych byłaby bolesna a sam nie poradził.

    Kiedy czasem zdarzy zrobić się coś głupiego jak "format c" albo zwarcie złych zworek albo reset QNAPA bez wcześniejszego bakapu myślisz sobie w duchu "Nie będę jadł słodyczy ani pił piwa przez 2 lata, tylko mi pomóżcie Niebiosa".

    Kurde jakieś 6 minut później odezwał się Jarlath!
    Pozdrawiam!
     

Poleć tę stronę