Udzielamy pomocy Odzyskanie danych z RAID5 przy pomocy R-Studio

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Skubi, 30 Styczeń 2018.

Ładowanie...
  1. Skubi
    Offline

    Skubi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Witam wszystkich,

    Przeczytałem przypięty przewodnik na ten temat (odzyskiwanie danych z RAID5 przy pomocy R-Studio). Podpiąłem dyski jak w instrukcji, jednak mam pytania:

    1. W QNAP TS-453A miałem RAID 5 na 4 dyskach HGST 3TB. Dane skasowałem przypadkowo (wszystkie dyski są sprawne i RAID w QNAP działa normalnie). W starym desktopie mam 4 porty SATAII ale jeden używany na dysk z WinXP. Czy żeby odzyskać dane z RAID5
    mogę wyjąć 3 dyski (a nie 4) i podpiąć do wolnych portów SATAII?
    2. Jaka jest wartość parametru offset?
    3. Jaka jest wartość parametru "block size"?
    4. Jaką ilość rzędów ustawić (w przykładzie widzę 4 ale znalazłem inne przewodniki gdzie jest powiedziane 9)?

    z góry dziękuję.
     
  2. branetre
    Offline

    branetre Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Te same pytania mnie nurtowały i doszedłem do tego metodą prób i błędów. Zmieniaj i sprawdzaj, aż pojawi się drzewo katalogów, a dalej to już wiesz co robić. Osobiście wybrał bym możliwość zrobienia obrazu każdego dysku i zamontowanie ich jako raid5 w r-studio. Istnieje bowiem ryzyko że starając się odzyskać pliki zryjesz wszystko jeszcze bardziej.
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Czytałeść również to? - Odzyskanie danych z serwera i macierzy RAID za darmo
     

    Załączone pliki:

  3. Skubi
    Offline

    Skubi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    dzięki, tak czytałem ten przewodnik. ale u mnie jakoś nie chce zaskoczyć.
    podpinam 3 dyski w dobrej kolejności i nie rozpoznaje mi woluminu... nie wiem dlaczego.
    parametry RAID5 wyciągnąłem z NASa (zapytałem w QNAP support: łączę się PuTTY.exe z serwerem w wewnętrznej sieci, loguję jako admin i wpisuję
    mdadm -E /dev/sda3). wyszło mi chunk size (to to samo co block size?) 512k i offser 8 sektorów. No ale nie zaskakuje. Nawet jak zmieniam parametry.
    Nie wiem, może to przez stary XP albo dlatego że podpinam 3 dyski a nie wszystkie 4...?
    Chcę spróbować przez stację dokującą na 4 dyski i po usb 3.0 z laptopa pod win10. spróbuję eż innego softu (ReclaiMe np. ale jest tego dużo; ReclaiMe działa przez USB).
    Jak się uda podzielę się.
    --- Połączono posty, 17 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 17 Marzec 2018 ---
    w Rstudio wyskakują mi jakieś błędy na dyskach (w okienku logów) i testowo włożyłem wszystkie z powrotem do NAS i odpaliłem - wszystko działa jak należy.
    Wyłączam i czekam na stację dokującą.
     
  4. Kaleron
    Offline

    Kaleron Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2014
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Jelcz-Laskowice
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11g
    null 802.11g
    1/ - Masz dyski 3 TB, XP najprawdopodobniej w wersji 32-bitowej (64-bitowa od Yeti różni się tym, że raz ją widziałem...;)), a więc nie zaadresuje Ci tak dużych dysków...tym bardziej, że w macierzy masz już do zaadresowania 9 TB.
    2/ - wpisując parametry macierzy "na pałę" tylko tracisz czas. Jeśli ich nie znasz ani nie masz ich w żadnej dokumentacji, możesz je ustalić analizując dane na dyskach. Zacznij od znalezienia MBR - to będzie Twój pierwszy dysk. Potem na podstawie informacji o partycjach ustal ich adresy LBA w adresacji macierzy. Następnie skanując dyski ustalisz położenie tych partycji w adresacji LBA dysków. To powinno Ci pomóc w określeniu tak kolejności dysków, jak i parametrów macierzy. Jeśli zebrane w ten sposób informacje okażą się niewystarczające, możesz poszukać dalszych metadanych wewnątrz partycji albo odnaleźć jakiś plik, który się fajnie przegląda w hex-edytorze - np. tekstowy. W pewnym momencie plik Ci się "skończy" i pojawi się blok XOR. Spisując adresy sektorów dla kilku takich przypadków można dość prosto określić rozmiar paska....ale może pod 64-bitowym systemem parametry podane przez qnapa Ci zadziałają.
    3/ - jak masz macierz z 4 dysków, to...tak, teoretycznie można odzyskać dane z trzech, ale o wiele lepiej się pracuje na czterech, tym bardziej, że nie znasz parametrów macierzy, a zewnętrzny kontroler SATA kosztuje max kilkadziesiąt złotych i jest do kupienia praktycznie w każdym sklepie komputerowym.
     
  5. DeNiro
    Offline

    DeNiro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Listopad 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Hi wszytkich. Pomoże ktoś? Mam TS-470PRO martwy :'( (brak opcji naprawy QNAP, FEN, EPA). Próbuje odzyskać z niego dane niestety był o najprawdopodobniej w RAID 6 (odczyt z mdadm)

    aandroidtv.pl_IMG_20190207_162048.

    I tak jak kolega wyżej, nie mam pojęcia co wpisać w programie R-Studio w pola:
    - "number of rows"
    - block size

    Pomożecie?

     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    block size 64 KB (jak zmieniłeś default to pewnie dałeś 4 KB)
    z tego co pamiętam jakieś screeny - rows - to tyle co partycji , czyli 4
     
  7. DeNiro
    Offline

    DeNiro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Listopad 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    U nie w sumie te dane nie zostały skasowane. Dyski wyglądają na ok, tylko urządzenie fizycznie się rozjechało. Jak podejrzeć dane na tych dyskach? Potrzebuje dosłownie jeden folder. A programy do odzyskiwania danych pokazują mi skasowane pliki z tego dysku.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ProTip: kup jakiegoś TS-4xx prze Internet, wsadź te dyski, włącz , odzyskaj dane - zwróc nasa w ciągu 14 dni , odzyskaj hajsik

    równie dobrze mógłbyś te dyski wysłać do mnie kurierem i mógłbym to wystartować w swoim nasie.
    --- Połączono posty, 9 Luty 2019, Data oryginalnego postu: 9 Luty 2019 ---
    nieee - R-Studio pokazuje też te żywe - nie rób skanowania po prostu , złóż raid i podłącz pod literkę w Windows
     
  9. DeNiro
    Offline

    DeNiro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Listopad 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    02:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    To pierwsza rzecz na którą wpadłem, z dostępnością 470 jest problem, niestety. W menadżerze wygląda to tak:
    aandroidtv.pl_qnap1.

    W R-Studio tak:

    aandroidtv.pl_qnap2.
    aandroidtv.pl_qnap3.