Rozwiązany OpenVPN problem z podzieleniem pliku .ovpn

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika wojci, 30 Marzec 2018.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. wojci
    Offline

    wojci Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51+ 10 Mbps
    Witam,
    około 2 lata temu dokonałem zakupu NAS, skonfigurowałem serwer Openvpn, wszystko działało i bylem super zadowolony z siebie :)
    Wczoraj wszedłem w ustawienia serwera Openvpn i odznaczyłem sobie "uruchom skompresowane połączenie VPN" bo coś kiedyś czytałem że w przypadku trwającego połączenia Openvpn jak korzystam z internetu to wszystko leci przez internet serwera NAS, zmianę zrobiłem żeby sobie przetestować jak to działa :/
    I tu się wszystko posypało.
    Po dokonaniu zmiany w ustawieniach należy pobrać plik .ovpn z serwera. Tak zrobiłem i wrzuciłem go w miejsce starego pliku na dysku C w folder config w OpenVPN. Ponieważ 2 lata temu konfigurowałem wszystko to od tamtej pory zdążyłem zapomnieć jak dokładnie się to robi. Zorientowałem się że kiedyś ten pobrany plik .ovpn dzieliłem na plik certyfikatu i plik konfiguracji. Niestety siedzę już 3 godziny i nie mogę nigdzie znaleźć jak to wszystko robiłem.
    Idą są święta i ogólnie będę potrzebował mieć dostęp do NASa i z nerwów chciałbym Was prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Poniżej screen ustawień mojego serwera.

    Z góry dziękuję za zainteresowanie !!!!!!!

    upload_2018-3-30_10-54-3.




    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 20180315
    Model serwera: QNAP ts-251+
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    źle - powienień odznaczyć domyślną bramę w opcjach OVPNa
     
  3. wojci
    Offline

    wojci Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51+ 10 Mbps
    Dzięki za zainteresowanie:)

    to jest sugestia co to rozwiązania mojego głównego problemu czy podpowiedź do tego aby nie przerzucać całego ruchu na internet w miejscu gdzie znajduje się serwer NAS?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to jedno

    dwa - skoro zmieniłes aż jedną opcję to przecież możesz ją zaznaczyć z powrotem i wrócić do pkt wyjscia ? chyba że nie mówisz nam o wszystkim...
     
  5. wojci
    Offline

    wojci Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51+ 10 Mbps
    Też mi się tak wydawało ale zmienił kody jako zmiana w ustawieniach i nie działa ;/ Po południu postaram się wrzucić wszystkie screeny aby było wszystko przejrzyste :-((

    PS ale wiesz jak utworzyć plik z certyfikatem? Jeszcze raz podkreślam że w jednym pliku mam certyfikat i konfigurację .ovpn, musze to podzielić. Kiedyś miałem w pliku "readme" jasno to opisane ale niestety nie mam go już :-(
     
  6. Raf
    Offline

    Raf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2017
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x39 Pro 100 Mbps
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. wojci
    Offline

    wojci Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51+ 10 Mbps
    Witam ponownie
    opadam z sił do tego:-(
    Coś się dzieje, teraz wypluwa problem z certyfikatem:
    upload_2018-4-4_17-45-1.


    Poniżej zawartość pliku:
    [
    ## How to setup OpenVPN client?

    ## 1. Install OpenVPN software on your platform.

    ## 2. Double click NAS112212d.ovpn file to create new connection profile.

    ## 3. Type username and password while connection.


    client

    dev tun

    script-security 3

    remote ip_mojego_serwera 971

    resolv-retry infinite

    nobind

    auth-user-pass

    reneg-sec 0

    cipher AES-256-CBC

    tls-cipher ciąg znaków dłuższy 2x niż ten co kiedyś miałem

    comp-lzo

    proto tcp


    <ca>

    -----BEGIN CERTIFICATE-----

    bleblebleble

    -----END CERTIFICATE-----

    </ca>


    ]
     

    Załączone pliki:

  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    port 971 przekierowany ?
    odpalasz OpenVPN jako admin na kompie ?
     
  10. wojci
    Offline

    wojci Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51+ 10 Mbps
    hmmm nie zmieniałem ustawień portów od ostatniej konfiguracji czyli 2 lata temu, i one były ustawione.
    Uruchamiam jako administrator.

    Wrzucam jeszcze zawartość pliku konfiguracyjnego starego:
    client

    dev tun2001

    script-security 3

    proto tcp

    remote IP_mojego_serwera_NAS 971

    resolv-retry infinite

    nobind

    ca ca.crt

    auth-user-pass

    reneg-sec 0

    cipher AES-256-CBC

    tls-cipher ciąg znaków

    comp-lzo


    Poniżej screeny ustawień wszystkiego
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 4 Kwiecień 2018 ---
    Temat uważam za zamknięty bo problem podziału pliku został rozwiązany wg wskazówek Pana "pigers'a"
    [​IMG]
     

    Załączone pliki:

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.