Otwieranie dokumentów z polskimi znakami

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika kb30a, 21 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam czy będzie możliwość może w nowym firmware by było można otwierać dokumenty które zawierają w nazwie polskie znaki bo do tej pory jest to niemożliwe. Oczywiście przez sieć domową tak ale od strony internetu logując się do serwera niestety nie.
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    sprecyzuj proszę te 'logowanie się od strony serwera'
     
  3. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Serwer mam w np.domu z dowolnego miejsca przez mój adres zewnętrzny IP wchodzę o serwera widzę katalogi np. Public i w nim mam dokument o nazwie "mój dokument" i nie da się otworzyć musi mieć nazwę "moj dokument". Jest to bardzo uciążliwe gdyż teraz jestem w Austrii i chciałem otworzyć ważny dla mnie dokument i kiszka. Problem znałem ale zapomniałem wrzucając na serwer zmienić nazwę i mam problem dlatego pozwoliłem zadać na forum ten temat.Dodam że od strony mojej sieci domowej czyli przez mapowanie dysku jest OK.
     
  4. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Ale jak wchodzisz? Przez co? Po SMB (oby nie :))? SCP (powinno byc OK)? FTP (sprawdz ustawienia serwera FTP -Unicode i File Name Encoding Settings (Slavic/Latin 2)?
     
  5. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam kurcze nie wiem znam dwa sposoby na logowanie się do serwera ( nie wiem jak się nazywają) w przeglądarce wpisuję ftp://nójnrIP i już mam widoczne katalogi drugi sposób to w oknie mój komputer prawym przyciskiem "dodaj lokalizację sieciową" podaję hasło login i też widzę katalogi.
     
  6. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Obydwa malo bezpieczne. Ale jak ftp da sie zaakceptowac, to to ze wypuszczasz dostep do dysku przez SMB (te wejscie przez 'moj komputer') to jest bardzo duzy blad pod wzgledem bezpieczenstwa. Lepiej to zablokuj albo przynajmniej pozmieniaj porty i przeforwarduj nowe. generalnie - bardzo odradzam. Potrzebujesz miec dostep do dokumentow w ten sposob - to tylko VPN. Jak nie przeszkadza Ci FTP - to zrob tak jak napisalem - pozmieniaj ustawienia jezyka w systemie i wlacz unicode w serwerze FTP i bedzie ok>
     
  7. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok wielkie dzięki w niedzielę wracam i będę kombinował dam znać czy to pomogło. Tymczasem dziękuję za pomoc.
     
  8. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    21:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam jak obiecałem tak robię Twoje czary pomogły mogę otwierać już dokumenty wielkie dzięki za pomoc.
     

Poleć tę stronę