Udzielamy pomocy Padł Qnap po tworzeniu wirtualnego switcha

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika Stasiu, 8 Styczeń 2019.

Ładowanie...
  1. Stasiu
    Offline

    Stasiu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Witam wszystkich,
    Właśnie padł mój QNAP :-(
    Mam nadzieje, że z Waszą pomocą powstanie.
    Po kolei:
    Tworzyłem sobie właśnie witrualny switch bez skomplikowanych bajerów. Chciałem tylko żeby był osobnym tworem odizolowanym od reszty. Na końcu po kliknięciu Zakończ mieliło mieliło aż tu nagle przeglądarka straciła konkakt z QNAP - odśwież i du...a. QNAP-a nie widać.
    Co dotąd zrobiłem:
    1. Qfinder znajduje ale pod podanym ip ping nie odpowiada
    2. PuTTY również się nie łączy
    3. po wyciagnięciu dysków jest ok PuTTY się łączy ale Qfinder dla odmiany nie widzi :)

    Jakie dalsze kroki. Zależy mi na danych z dysków.

    pozdrawiam
    Mariusz

    Wersja oprogramowania Firmware: nie mam pojęcia - w miarę na bieżąco update - bez wesji beta
    Model serwera: QNAP TS-253 PRO
     
  2. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    108
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Czemu uważasz, że padł NAS?
    Może to wina ustawień sieciowych.
    Twój NAS ma 2 LAN - czy używałeś tego drugiego portu? Jeśli nie, to tam wepnij kabel sieciowy, wtedy odpal Qfinder i zobacz pod jakim IP ci znajdzie NAS.
     
  3. Stasiu
    Offline

    Stasiu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Padł NAS to powiedzmy.... przenośnia... ale do konkretów:
    1. Jak wyciągnę dyski to NAS jest widziany pod dotychczasowym IP.... ping działa.... PuTTY się łączy - tutaj Qfinder nie widzi go wcale
    2. po włożeniu dysków Qfinder wykrywa go pod starym IP ale ani ping nie wraca ani PuTTY się nie łączy.

    więc nie wiem co padło ale wiem, że nie działa :)
     
  4. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    108
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    A próbowałeś zrobić z drugim portem LAN tak jak proponowałem, czy go używasz do innych celów?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 794
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Drugim portem się dostań do serwera.
     
  6. Stasiu
    Offline

    Stasiu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    08:18
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x59 Pro 802.11n
    Tak też uczyniłem. Dziękować bardzo Panowie.
    No niby takie proste a człowiek szukał jakiegoś trudniejszego rozwiązania :)

    Miłego wieczoru. Jeszcze raz dzięki. Już wszystko gra.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1