Udzielamy pomocy Pamięć wymiany

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Ligeza, 27 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. Ligeza
    Offline

    Ligeza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    38-315
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Posiadam dwa dyski. Jako pierwszy SSD i drugi zwykły. Czy jest gdzieś w ustawieniach opcja, aby pamięć wymiany była tylko na dysku SSD?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 0516
    Model serwera: QNAP TS-253A 8GB
     
  2. Kong
    Offline

    Kong Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    06:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie ma takiej opcji. Qts sam ustawia partycje/pliki wymiany. Możesz się zorientować co i jak gdy dostaniesz się do konsoli (SSH) i wpiszesz komende:

    Cat /proc/swaps
     
  3. Ligeza
    Offline

    Ligeza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    21
    Miejscowość:
    38-315
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Te same informacje są wyświetlane w przeglądarce, natomiast trochę mnie to irytuje, że korzysta z HDD zamiast szybszego SSD.
    pw.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jesli na SSD są dane - to ten dysk nie może być wykorzystany jak SSD Cache.

    QNAP SSD Cache Acceleration

    poświęcasz całego SSDka jak cache!
     
  5. Kong
    Offline

    Kong Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    06:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Swapa na HDD możesz dezaktywować przez SSH (że wszystkimi tego konsekwencjami).
     
  6. Pecus
    Offline

    Pecus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Luty 2015
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Mam ten sam problem, pamięć wymiany jest na SSD i dwóch HDD (bo tak QTS sobie zrobił). W helpie jest nawet info, że SSD ma priorytet, a u mnie najpierw swap zrzuca się na HDDki, swap na SSD zawsze ma zajętość 0b.
    Poradziłem sobie wyłączając partycje swap na HDD i zostawiając tylko SSD (tutaj poczytałem: Udzielamy pomocy - Dyski chroboczą bez przerwy i zrobiłem odpowiedni autorun.sh) i teraz jest O.K.
    Ale to jest obejście problemu a nie jego rozwiązanie, zgłosiłem jednocześnie do supportu i mam już odpowiedź, że konfiguracja pamięci wymiany z poziomu GUI została przekazana do dewelopingu.
     
  7. Kong
    Offline

    Kong Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    29
    Local Time:
    06:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.