Pamięci RAM CL5 czy CL6

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 3 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:16
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Proszę o informację, czy lepiej używać w komputerach pamięci CL5 czy CL6.
    Pozdrawiam
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    CL oznacza czas opóźnienia a może raczej oczekiwania (CAS Latency) - jeden z parametrów opisujących timingi pamięci. Opóżnienie występuje w momencie żądania od pamięci bloku danych do czasu ich otrzymania. Z tego co pamiętam to liczba oznacza ilość cyklów zegarowych (pamięci - patrz ich częstotliwość), które muszą upłynąć od momentu kiedy pamięć otrzyma żądanie, do momenty, kiedy wysyła żadane dane. Reasumując - teoretycznie mniejsza wartość oznacza szybsze działanie. W praktyce, jeśli komponenty komputera są dość wątpliwej jakości - nie ma znaczenia, który typ wybierzesz
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:16
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Czyli myślałem dobrze – CL musi być jak najmniejsze. Pamięci z CL6 są tańsze od CL5.
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:16
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Dokładnie.
     

Poleć tę stronę