Rozwiązany phpPgAdmin

Discussion in 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' started by selekta, May 7, 2019.

Loading...
  1. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Witam w dniu dzisiejszym natrafiłem na powazny bug i nie wiem jak to za bardzo naprawić...
    Mianowicie phpPgAdmin loguje się tylko po podaniu loginu nie trzeba wprowadzać hasła, nic nie jest zapamiętane w przeglądarce, próbowałem z kilku komputerów - jest to bardzo dla mnie niepokojące, do połączenia z bazą hasło też nie jest wymagane i działa, natomiast tu tylko wystarczy znać login i loguje się bez problemu

    Ktoś miał podobny problem?
    Model serwera: QNAP 853
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    phpPgAdmin - to było wyłączone z instalacji jako dziurawe , gdzieś kiedyś przewinął mi sie post na forum

    użyj innego gui
     
  3. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Tak ale instaluje się to domyślnie, być może problemem jest, że w pg_hba.conf miałem połączenia na TRUST ustwaione?
    Przez PgAdmin3 także bez hasła mogę sie zalogowac bez problemu :-(
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to załóż hasło ?
     
  5. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    hasło było założone, zawsze to robię, jednak "trust" nie wymagało hasła, problem rozwiązany

    Chciałem dopytać jakie gui polecasz prócz PgAdmin?

    i co sądzisz o SSHPASS - może miałes styczność instalowałeś na qnapie...
     
  6. Spooky
    Offline

    Spooky Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 11, 2018
    Messages:
    257
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +140 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    A do czego potrzebne Ci to GUI? Co konkretnie robisz z jego pomocą?
     
  7. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    W sumie tylko chciałem się dowiedzieć jakie inne gui są ...
    Ja używam PgAdmin3 i jest ok
    Z innej beczki chciałem dowiedzieć się o możliwość instalacji SSHPASS na qnapie, gdyż za pomocą apt-get install sshpass nie poszło, qnap nie zna polecenia apt-get, może ktoś podpowie jak to zainstalować, ewentualnie utworzyć paczkę (może ktoś ma gotową paczkę)?
     
  8. Spooky
    Offline

    Spooky Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jul 11, 2018
    Messages:
    257
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +140 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Zacznij od lektury How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić? i ogólnie zainteresuj się Entware.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    qnap nie debian

    opkg/ipkg list | grep sshpass

    nie wiem czemu chcesz hasła podawać żywcem do tty, skoro od tego jest wymiana kluczy ..
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    Tak wiem klucz prywatny i klucz publiczny, jednak posiadam dysk sieciowy, który ma zwykłe foldery zabezpieczone hasłem, nie posiada terminala, jakiś stary seagate...

    ps. zainstalowałem narzędzie Optware IPKG... jednak coś nie działa (oczywiście uruchomiłem je w panelu)


    [~] # ipkg
    -sh: /opt/bin/ipkg: No such file or directory
    [~] # ipkg update
    -sh: /opt/bin/ipkg: No such file or directory
    [~] # cd /opt
    [/opt] # cd /opt/bin
    [/opt/bin] # cd /opt/bin/ipkg
    -sh: cd: /opt/bin/ipkg: Not a directory
    [/opt/bin] # ls
    ipkg* ipkg-opt@ update-alternatives*
    [/opt/bin] # ipkg
    -sh: /opt/bin/ipkg: No such file or directory
    [/opt/bin] #


    Udało mi się zainstalować Entware
    jendnak nadal nie mogę zainstalowac sshpass
    opkg list | grep sshpass
    nic się nie dzieje po tym poleceniu...


    [~] # opkg install sshpass
    Unknown package 'sshpass'.
    Collected errors:
    * opkg_install_cmd: Cannot install package sshpass.
    [~] #



    do tego próbowałem normalnej instalacji paczki jednak nie idzie

    [/share/CACHEDEV1_DATA/Download/sshpass-1.06] # ls
    aclocal.m4 ChangeLog config.h.in configure* COPYING INSTALL main.c Makefile.in NEWS sshpass.1
    AUTHORS compile* config.log configure.ac depcomp* install-sh* Makefile.am missing* README
    [/share/CACHEDEV1_DATA/Download/sshpass-1.06] # opkg install sshpass.1
    Unknown package 'sshpass.1'.
    Collected errors:
    * opkg_install_cmd: Cannot install package sshpass.1.
    [/share/CACHEDEV1_DATA/Download/sshpass-1.06] #

    --- Połączono posty, May 11, 2019, Data oryginalnego postu: May 10, 2019 ---
    OK, temat można zamknąć problem rozwiązany...
     
  11. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tzn że nie ma takiej paczki - ciężko zainstalować :)
     
  12. selekta
    Offline

    selekta Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 14, 2018
    Messages:
    14
    Local Time:
    8:25 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    1 GbE
    HS-251 1 GbE
    ok na drugim mam mały problem bo w liście jej nie mam

    squid-mod-cachemgr - 4.4-1 - Web based proxy manager and reporting tool
    srelay - 0.4.8-1 - A socks 4/5 proxy server
    ss - 4.4.0-10 - Socket statistics utility
    sshfs - 2.10-1 - Mount remote system over sftp.
    ssldump - 0.9b3-1 - ssldump is an SSLv3/TLS network protocol analyzer. It identifies TCP connections on the chosen network interface
    and attempts to interpret them as SSLv3/TLS traffic. When it identifies SSLv3/TLS traffic, it decodes the records
    and displays them in a textual form to stdout. If provided with the appropriate keying material, it will also decrypt
    the connections and display the application data traffic.
    sslh - v1.19c-1 - SSL/SSH multiplexer
    strace -


    co radzisz?