Rozwiązany Plex - optymalna metoda instalacji

Discussion in 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' started by naughtydog, Sep 18, 2021.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. naughtydog
    Offline

    naughtydog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Cześć. Jestem po świeżej inicjacji QNAP'a TS-453D i powoli zaczynam wszystko na nowo konfigurować. Jednym z elementów jest postawienie na nowo serwera Plex. Wcześniej PMS miałem klasycznie zainstalowany jako appke, ale teraz zastanawiam się czy jest to najlepsze rozwiązanie. Co chcę osiągnąć:

    1. Z racji, że posiadam kilka podsieci to chciałbym, żeby serwer był przypisany do konkretnego zakresu z adresem innym niż adres QNAP'a.
    2. Chciałbym dalej pliki multimedialne trzymać standardowo na QNAP'ie.
    3. Brak problemów z aktualizacją serwera PMS.
    4. Brak utraty jakiejkolwiek funkcjonalności.

    Pewnie wielu z Was eksperymentowało, więc może macie dla mnie jakieś sugestie. Z góry dzięki.
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,927
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +232 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jest to najlepsze rozwiązanie. Chociaż wolę Docker który ma więcej wartości dodatnich niż ujemnych. Problem tylko jaki występuje w docker to transkodowanie, a przynajmniej tak mówią na rededit. U mnie działa i powiem tyle, nie wrócę do aplikacji lokalnej.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  3. naughtydog
    Offline

    naughtydog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Rozumiem, że korzystasz z kontenera - pewnie tryb bridge. Jakiś konkretny obraz? Jak to się aktualizuje i robi tego backup (w sensie configu)? Da się ustawić SSL do logowania lokalnego (w sensie https)?

    Co do transkodowania to u Ciebie działa czy nie korzystasz?
     
  4. Kamil84
    Online

    Kamil84 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    86
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Ja np. mam w kontenerze, wieksze bezpieczeństwo. PMS jest w sieci QNAPa jako host, ale z innych podsieci jest dostęp przez firewalla. Ludzie polecają przeważnie obrazy Linuxserver, w końcu qnap=Linux. Aktulizacja odbywa się poprzez pobranie nowego obrazu, także nie ma dużo zachodu. Pliki trzymasz na QNAP tylko je bindujesz do kontenera.
    W ustawieniach chyba możesz ustawić by wymagał PMS łączenia po https.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    działa .. tylko urządzenie musisz sobie udostępnić ..

    - /dev/dri:/dev/dri
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,927
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +232 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @pigers@pigers zgadza się. Ta informacje uzyskałem na rededit. Ogólnie polecam docker, ponieważ przenoszenie bazy danych jest bez problemowe. Aktualizacje są automatyczne. Polecam paczki z Linux Server. Wszystko działa j jestem bardziej niż zadowolony.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
  8. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    332
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +47 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A możecie podać przykładowy config do plex dla kontenera? Aktualizacja robi się sama - nie trzeba nic robić w watchtower? Nie ma problemów z qnapowym Rclone?
     
  9. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,927
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +232 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @Damian@Damian wszystko działa.

    Moja konfiguracja:
    Code (Text):
    1. docker run -d \
    2.   --name=plex \
    3.   --net=host \
    4.   -e PUID=1026 \
    5.   -e PGID=1000 \
    6.   -e VERSION=docker \
    7.   -e PLEX_CLAIM=XXXXXXXXXXXXXXX \
    8.   -e TZ=Europe/Warsaw \
    9.   -v /volume1/docker/plex:/config \
    10.   -v /volume1/apps/rclone/mount:/gdrive \
    11.   --device=/dev/dri:/dev/dri \
    12.   --restart unless-stopped \
    13.   ghcr.io/linuxserver/plex
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    schowaj claim-code .. bo CI serwer przejmą
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,927
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +232 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @pigers@pigers Dziękuję. Wydawało mi się ze claim jest ważny tylko chwilę.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. naughtydog
    Offline

    naughtydog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Udało mi się uruchomić kontener PMS z ustawieniami, które oczekuje, ale mam jeden problem - po każdym restarcie musze ręcznie dokonać powiązania. Uprzedzając pytanie mam dodany volume dla configu. Powiem więcej pojawiły się w nim katalogi i pliki. Jakieś sugestie?
     
  13. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    w sensie połączenie z Twoim kontem plex ?

    zapodaj swoją definicję tego dockera - albo zrób kopie za pomocą docker run --rm -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock:ro red5d/docker-autocompose XXX > /share/Public/XXX.yml gdzie XXX to nazwa tego dockera i bedzie on zapisany w folderze Public NASa (schowaj claim-code, chociaz jest ważny aż 4 minuty :p)
     
  14. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    332
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +47 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Co masz namyśli przez 'dokonać powiązania'?
     
  15. naughtydog
    Offline

    naughtydog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Tak, chodzi o claim. Dostaję takie coś:

    Code (Text):
    1.  
    2. version: "3"
    3. services:
    4.   plex-1:
    5.     cap_add:
    6.       - AUDIT_WRITE
    7.       - CHOWN
    8.       - DAC_OVERRIDE
    9.       - FOWNER
    10.       - FSETID
    11.       - KILL
    12.       - MKNOD
    13.       - NET_BIND_SERVICE
    14.       - NET_RAW
    15.       - SETFCAP
    16.       - SETGID
    17.       - SETPCAP
    18.       - SETUID
    19.       - SYS_CHROOT
    20.     cap_drop:
    21.       - AUDIT_CONTROL
    22.       - BLOCK_SUSPEND
    23.       - DAC_READ_SEARCH
    24.       - IPC_LOCK
    25.       - IPC_OWNER
    26.       - LEASE
    27.       - LINUX_IMMUTABLE
    28.       - MAC_ADMIN
    29.       - MAC_OVERRIDE
    30.       - NET_ADMIN
    31.       - NET_BROADCAST
    32.       - SYSLOG
    33.       - SYS_ADMIN
    34.       - SYS_BOOT
    35.       - SYS_MODULE
    36.       - SYS_NICE
    37.       - SYS_PACCT
    38.       - SYS_PTRACE
    39.       - SYS_RAWIO
    40.       - SYS_RESOURCE
    41.       - SYS_TIME
    42.       - SYS_TTY_CONFIG
    43.       - WAKE_ALARM
    44.     container_name: plex-1
    45.     devices:
    46.       - CgroupPermissions: rwm
    47.         PathInContainer: /dev/dri
    48.         PathOnHost: /dev/dri
    49.     dns:
    50.       - 1.1.1.1
    51.       - 1.0.0.1
    52.     entrypoint:
    53.       - /init
    54.     environment:
    55.       - PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
    56.       - HOME=/root
    57.       - LANGUAGE=en_US.UTF-8
    58.       - LANG=en_US.UTF-8
    59.       - TERM=xterm
    60.       - PLEX_ARCH=amd64
    61.       - TZ=Europe/Warsaw
    62.       - ADVERTISE_IP=x.x.x.x:32400
    63.       - NVIDIA_DRIVER_CAPABILITIES=compute,video,utility
    64.       - DEBIAN_FRONTEND=noninteractive
    65.       - PLEX_DOWNLOAD=https://downloads.plex.tv/plex-media-server-new
    66.       - 'PLEX_MEDIA_SERVER_APPLICATION_SUPPORT_DIR=/config/Library/Application Support'
    67.       - PLEX_MEDIA_SERVER_HOME=/usr/lib/plexmediaserver
    68.       - PLEX_MEDIA_SERVER_MAX_PLUGIN_PROCS=6
    69.       - PLEX_MEDIA_SERVER_USER=abc
    70.       - PLEX_MEDIA_SERVER_INFO_VENDOR=Docker
    71.       - 'PLEX_MEDIA_SERVER_INFO_DEVICE=Docker Container (LinuxServer.io)'
    72.       - VERSION=docker
    73.     expose:
    74.       - 1900/udp
    75.       - 3005/tcp
    76.       - 32400/tcp
    77.       - 32410/udp
    78.       - 32412/udp
    79.       - 32413/udp
    80.       - 32414/udp
    81.       - 32469/tcp
    82.       - 5353/udp
    83.       - 8324/tcp
    84.     hostname: plex
    85.     image: linuxserver/plex:latest
    86.     ipc: private
    87.     labels:
    88.       build_version: 'Linuxserver.io version:- 1.24.5.5173-8dcc73a59-ls85 Build-date:-
    89.         2021-11-09T05:00:00+01:00'
    90.       com.qnap.qcs.gpu: False
    91.       com.qnap.qcs.network.mode: bridge
    92.       maintainer: thelamer
    93.       org.opencontainers.image.authors: linuxserver.io
    94.       org.opencontainers.image.created: 2021-11-09T05:00:00+01:00
    95.       org.opencontainers.image.description: "[Plex](https://plex.tv) organizes video,\
    96.         \ music and photos from personal media libraries and streams them to smart\
    97.         \ TVs, streaming boxes and mobile devices. This container is packaged as a\
    98.         \ standalone Plex Media Server. has always been a top priority. Straightforward\
    99.         \ design and bulk actions mean getting things done faster."
    100.       org.opencontainers.image.documentation: https://docs.linuxserver.io/images/docker-plex
    101.       org.opencontainers.image.licenses: GPL-3.0-only
    102.       org.opencontainers.image.ref.name: 53aff94c5bc687678f0ddacb6b9839d8a81217ad
    103.       org.opencontainers.image.revision: 53aff94c5bc687678f0ddacb6b9839d8a81217ad
    104.       org.opencontainers.image.source: https://github.com/linuxserver/docker-plex
    105.       org.opencontainers.image.title: Plex
    106.       org.opencontainers.image.url: https://github.com/linuxserver/docker-plex/packages
    107.       org.opencontainers.image.vendor: linuxserver.io
    108.       org.opencontainers.image.version: 1.24.5.5173-8dcc73a59-ls85
    109.     logging:
    110.       driver: json-file
    111.       options:
    112.         max-file: 10
    113.         max-size: 10m
    114.     networks:
    115.       - qnet-static-eth3
    116.     restart: unless-stopped
    117.     security_opt:
    118.       - label=disable
    119.     stdin_open: true
    120.     tty: true
    121.     ulimits:
    122.       - Hard: 65535
    123.         Name: nofile
    124.         Soft: 65535
    125.     volumes:
    126.       - /share/Docker/plex/config:/config
    127.       - /share/Media/Filmy:/filmy
    128.       - /share/Docker/plex/transcode:/transcode
    129.     networks:
    130.   qnet-static-eth3:
    131.     external: true
    132.  
     
  16. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    1. musisz odpalić go raz w bridge i zrobić claim'a:
    upload_2021-11-23_10-19-10.

    2. potrzebujesz tylko port 32400 ;)
    3. jak naciśniesz "wyloguj ze wszystkich urządzeń" .. to rozłączy ci również serwery !
     
  17. naughtydog
    Offline

    naughtydog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 8, 2020
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:32 PM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    null
    TS-x53D null
    Dzięki. Pomogło.
     
Thread Status:
Not open for further replies.