Udzielamy pomocy PLEX transkodowanie sprzętowe TVS-682 i Geforce 1050 Ti

Discussion in 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' started by mmaryan, Dec 27, 2020.

Loading...
  1. mmaryan
    Offline

    mmaryan Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 17, 2015
    Messages:
    25
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    WItam, mam problem z odpaleniem transkodowania sprzętowego na PLEX przy użyciu karty graficznej Geforce 1050 Ti - karta prawidłowo wykrywana w systemie - mogę ją przydzielić do QTS / wirtualizacji / kontenera - jest przydzielona do QTS (opcja transkodowania świeci sie na zielono) natomiast PLEX nie używa tej karty do transkodowania a leci na procku (i7) - TAK mam wykupione plex pass- transkodowanie sprzętowe w plex właczone.

    w systemie qnapa tez drivery do karty nvidia zainstalowane.

    co robię nie tak

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495
    Model serwera: QNAP TVS-682
     
  2. noreczek
    Offline

    noreczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 13, 2020
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Hej.
    Poradziłeś sobie z tym kodowaniem ?
    Udało ci się uruchomić w 4K ?
    mam ten sam Qnap, ten sam CPU i7 - 6700K. Przesiadłem się z i3 - 6100
     
  3. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  4. noreczek
    Offline

    noreczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 13, 2020
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Dzieki Pigers:
    Przed wymianą procesora z i3-6100 jestem przekonany ze mialem hardware transcoding.
    Wg opisu producenta:
    4K jest sprzetowo obsługiwane.
    Nie wiedziec czemu po zmianie na I7-6700K przestał mi Plex działać w trybie hardware dla 4K.
     

    Attached Files:

  5. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    nie skąd masz ten opis - jedyny słuszny jest na stronie Intela w specyfikacji.
     
  6. noreczek
    Offline

    noreczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 13, 2020
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Ten opis jest ze strony Qnap konkretnie przy modelu TV-682 i3
    TVS-682 - Features

    the TVS-682 delivers superior real-time 4K (H.264) and 1080p video transcoding to convert videos to universal formats that can be smoothly played on PCs, mobile devices and Smart TVs.

    Supported formats for hardware acceleration:
    Intel hardware accelerated series: H.264 CB, H.264 Main, H.264 High@L4.1 , MPEG2 Simple, MPEG2 Main@HL, VC1 Simple, VC1 Main, VC1 ASP@Level 3

    o dziwo dziś ruszyło choć mimo hardware decoding zżera mi 60% CPU. Przy 1080P nie jest to nawet 5%. Coś jest na rzeczy. Zakładam, że to Plex nie do końca sobie radzi.
     
  7. pigers
    Online

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,229
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,931 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,936
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,882 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ale Ty masz karte graficzną nvidia czy chcesz leciec na VAAPI Intela? Bo jeśli tak to bedziesz widzial obciazenie CPU.
     
  9. noreczek
    Offline

    noreczek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 13, 2020
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
  10. Pawliko
    Online

    Pawliko Always ask P.I.G.E.R.S. :* Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    499
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +102 / 4 / -3
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    1 zasada plexa brzmi, wrzucasz wszystko na niego jak wlezie, w jakim tylko formacie chcesz, ALE KUP SOBIE DOBRY ODTWARZACZ do plexa.
    Np taki ktory ogarnie Kodi + croneter/PlexKodiConnect

    I nie martw sie transkodowaniem.
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Właściwie nigdy się tym nie interesowałem bo ogólnie zgadzam się z @Pawliko@Pawliko. No ale zawsze człowiek chce więcej. No i chciałbym by była możliwość transkodowania 4K do np. 720p.

    Niestety wiąże się to z bardzo wysokimi kosztami jak widzę.

    Plex przez przeglądarkę nawet nie otworzy 4K, u mnie odpalenie takiego materiału kończy się zawsze próbą transkodowania. Nie mam tego problemu przy 1080p.

    No i niestety skłaniam się ku temu żeby chyba filmy 4K oddzielić od reszty materiałów, jeśli nie chce płacić majątku.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,936
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,882 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Co masz na mysli?
    upload_2021-2-19_9-14-15.

    Że to? :)
     
  13. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Dokładnie tak.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,936
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,882 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    To przecież po to w Rtorrent Pro biblioteka multimediów automatycznie rozdziela content 4k od pozostałego :)
     
  15. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,911
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +231 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz ja korzystam z Radarr. Dla mnie dodanie pliku do RSS oznacza uruchomienie całej procedury, do tej pory sprawdzonej i działającej. Okazuje sie że moje życie sie zmieniło i wymaga to zaplanowania czegoś innego.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,936
    Local Time:
    6:05 PM
    Ratings:
    +1,882 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    To niech uruchamia pobieranie, ale niech co innego zajmuje sie danymi pobranymi.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1