Udzielamy pomocy Połączenie z domeną AD problem z logowaniem użytkowników

Discussion in 'Windows Active Directory' started by etune, Oct 7, 2021.

Loading...
  1. etune
    Offline

    etune Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 17, 2015
    Messages:
    3
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Witam

    Podlączyłem QNAPa do domeny windows AD - połączenie nawiązane prawidłowo - w użytkownikach widzę użytkowników domenowych jako DOMENA\użytkownik

    oraz grupy użytkowników domenowych, lecz gdy próbuje się zalogować na któregokolwiek użytkownika domenowego poprzez strone WEB QNAPa otrzymuje
    komunikat : "Dane logowania są nieprawidłowe lub konto straciło ważność. Skontaktuj się z administratorem"

    próbowałem
    DOMENA\użytkownik
    DOMENA+użytkownik

    użytkownicy domenowi nie są zablokowani, hasła są prawidłowe


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1800 Build 20210923
    Model serwera: QNAP TS-853DU-RP
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a mają userzy prawo do logowania się do panelu WWW ?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. etune
    Offline

    etune Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 17, 2015
    Messages:
    3
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    dzięki za odpowiedź

    w którym miejscu powinienem nadać takie prawo ?

    próbowałem również dostać się na foldery i też nie można się zalogować \\IP_QNAP
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    doczytałem między wierszami ... na reddicie
    QNAP jest tylko do udostępniania plików i folderów dla AD - logowanie kontem ad do nasa (panel WWW) , nie zadziała
     
  5. etune
    Offline

    etune Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Dec 17, 2015
    Messages:
    3
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Po podłączeniu do AD wyświetla mi pełną listę użytkowników domenowych, lub jeśli ograniczę to jeden oddział/grupę

    w takim wypadku powinienem mógł się zalogować użytkownikiem domenowym do udziału/folderu na qnap - aktualnie jest to nie możliwe
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,277
    Local Time:
    7:27 AM
    Ratings:
    +1,942 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    jeszcze raz ..
    jak wchodzisz przez otoczenie sieciowe (czy tam \\qnap\udział) to nie działa ?
    zaloguj sie kontem admina qnapa do qnapa i sprawdź prawa udziału , czy ten user/grupa z AD jest zezwolony ?