Rozwiązany Po celowym usunięciu voluminu nie da się utworzyć nowego

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Esc, Mar 26, 2020 at 11:04 AM.

Loading...
  1. Esc
    Offline

    Esc Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 19, 2018
    Messages:
    26
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Nie wiem za bardzo jak faktycznie nazwać problem bo pewnie coś bym poszperał w necie. Problem jest taki iż celowo usunąłem volumin gdyż robię różne próby konfiguracji i chciałem jeszcze raz go założyć ale się już nie da. Dysk jest widoczny w Pamięć/Dyski i świeci się na niebiesko jakby wszystko było w porządku. Tymczasem nie mogę jak pokazane na screenie utworzyć nowego voluminu, nie mogę go też odzyskać. Próbowałem restart NAS, próbowałem na zewnętrznym komputerze pousuwać wszystkie partycje z tego dysku - myśląc - jak wsadzę dysk jak nowy do Qnap to może go od nowa zainicjuje. Ale to nic nie pomogło. Jedyną rzeczą dziwną jest pozostałość Grup Raid - Qnap jakby nie usunął Raida dla tego dysku. Powinienem mieć Grupa RAID 1 i Grupa RAID 2 dla dwóch moich ssd a mam jeszcze Grupa RAID 3 który został stworzony właśnie dla tego problematycznego dysku. i to też pokazuje screen.

    Problematyczny dysk to Disk 3 proszę się nie przejmować dyskiem 2 włożyłem go aby sprawdzić czy można tworzyć i usuwać voluminy tak jak to zrobiłem - ale okazuje się że można.

    Czy da się to jakoś naprawić QTSa czy mdadm czy w ogóle może inaczej ?

    aimages91.fotosik.pl_337_be3e2a673f814137.
    aimages91.fotosik.pl_337_7c659f5067c1ad28.
    aimages92.fotosik.pl_338_b5c96b315b5cf4fa.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1216 Build 20200214
    Model serwera: QNAP TS-351
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,356
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +1,381 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
  3. Esc
    Offline

    Esc Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 19, 2018
    Messages:
    26
    Local Time:
    1:24 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Super - o to chodziło - problem rozwiazany faktycznie jak w tamtym przypadku i u mnie
    Code (Text):
    1. /etc/init.d/init_lvm.sh
    pomogło.

    Dzieki @pigers@pigers