Udzielamy pomocy Po włożeniu karty QM-2S do 453Be, Qnap nie uruchamia się

Discussion in 'Kompatybilność' started by zbychol2, Jan 2, 2020.

Loading...
Tags:
  1. zbychol2
    Offline

    zbychol2 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 26, 2019
    Messages:
    6
    Local Time:
    6:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Postanowiłem przyśpieszyć działanie TS-Qnap 453Be i kupiłem od niego kartę rozszerzeń QM2-2S PCI-E x4 Gen 2 2x M.2 SATA 22110 LP.
    Do karty włozyłem dysk Crucial P1 NVMe M.@ 1 TB. Niestety po włożeniu karty do qnap nie ruchamia się słychac tylko pykięcie, a karta QM-2 jest ciepła. Po jej wyjęciu Qnap uruchamia się i chodzi nornalnie. Ze strony QNAP wynika że i karta i dysk są kompatybilne z tym modelem QNAP.
    Czy można jeszcze jakos sprawdzić czy na pewno karta jest np. uszkodzona i dlatego włącza się jakieś zabezpieczenie na zaislaniu. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. ​


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1146
    Model serwera: QNAP TS-453Be
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    6:19 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    włóż karte bez dysku
    jak to samo .. to
    a) uwalona karta - masz drugą do testów ? Albo innego nasa żeby tą płytę sprawdzić ?
    b) uszkodzony slot w NASie - może przedmuchaj go , przeczyść IPĄ ?
    c) kupa rzeczy .. od zasilacza
     
  3. zbychol2
    Offline

    zbychol2 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 26, 2019
    Messages:
    6
    Local Time:
    6:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dzięki. Po usunięciu dysku uruchamia się na pusto. Ale system nie staruje jednak, ostatecznie. Wygląda to na problem z samą kartą.
     
  4. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    6:19 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To nie bedzie dzialac bo ty masz dysk nvme, a wkladasz go w interfejs sata.
    Trzeba bylo kupic karte rozszerzeń SSD PCle NVMe M.2

    Albo wymienic dysk na M.2 z interfejsem SATA.
     
  5. zbychol2
    Offline

    zbychol2 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Oct 26, 2019
    Messages:
    6
    Local Time:
    6:19 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Przepraszam, po kolejnym wyjęciu i włożeniu samej karty, bez dysku, system się uruchomił. W "Pamięć masowa i migawki" pojawiły się dwie nowe pozycje na dyski m.2. Ostatecznie jednak to problem z dyskiem m.2 był. Muszę poszukać innego. Czy ktoś ma może taka samą kartę i jakie dyski na pewno u niego chodzą? Dziękuje, zgadza się to dysk nvme a nie sata.
     
  6. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    386
    Location:
    Borkowo
    Local Time:
    5:19 PM
    Ratings:
    +58 / 1 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac