Udzielamy pomocy Podłączenie serwera do tunera, prośba o pomoc.

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika ciepok77, 26 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Witam. Od 4 lat posiadam serwer TS 451. Używam go głównie do przechowywania swojej wideoteki i odtwarzania jej. Serwer jest podłączony do amplitunera, następnie do telewizora. W serwerze zainstalowane są 4 dyski 3TB i pomału zaczyna brakować miejsca. Nie chcę wymieniać serwera, ani dysków na większe. Ściągnąłem ostatnio film w kodeku x265, jak wiecie film w full hd jest dzięki temu kodekowi ok 3-4 razy mniejszy. I tu zaczyna się problem, próbując go odtworzyć niestety co jakiś czas się zacina i rozjeżdża się obraz z głosem. Doczytałem, że mój serwer nie poradzi sobie z obsługą tego formatu, ale posiadam w domu tuner Ferguson Arriva 4K, który wspiera kodek x265. Na tunerze, gdyż działa na androidzie zainstalowałem kodi, jego też używałem na serwerze, ale nie widzi serwera. Moje pytanie brzmi; co muszę włączyć na serwerze, żeby połączyć go z tunerem i mieć dostęp do plików na serwerze przy użyciu tunera. Jest to w ogóle możliwe? Dziękuję za odpowiedźi.
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 546
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +1 168 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w tunerze podpiać się udziałem SMB/NFS (cokolwiek co Q udostępnia) do Q

    jest tam jakiś shell/przeglądarka sieci ?

    w /etc/fstab trzeba dodać coś na kształt :

    Kod (Bash):
    1. //192.168.88.248/DATA2/filmy2/ /PC/filmy2 cifs user=samba,pass=share 0 0
    gdzie
    192.168.88.248 to adres IP QNAP
    /DATA2/filmy2/ - udostępniany udział
    /PC/filmy2 - pusty katalog gdzie chcesz przypiąć udział z QNAPa
    i spróbować mount -a
     
  3. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Kurczę, trochę to dla mnie czarna magia. Tuner jest na androidzie, wiec przeglądarkę napewno mogę zainstalować. Ale żeby podpiąć się udziałem SMB/NFS to coś muszę włączyć na serwerze?
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 546
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +1 168 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie wiem - to już nie moje zabawki ;)

    chcesz coś extra to trzeba się wysilić

    ktoś na forum robił to .. ale nie pamiętam kto :/
     
  5. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Nie, no jasne, nie chodzi o to, że nie chcę się wysilać, tylko niewiele z tego rozumiem. Jeśli chodzi o serwer i ustawienia, przydziały to jestem mało kumaty. Wcześnie miałem na serwerze zainstalowane kodi, włączałem film i po hdmi wszystko działało, teraz dopiero pojawił się problem, ale zależy mi, żeby udostępnić serwer tak, by widział go tuner jako dysk. Za wszystkie odpowiedzi jestem wdzięczny:)
     
  6. Pawliko
    Offline

    Pawliko System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    104
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  7. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Witam po krótkiej przerwie, ale teraz w pracy urwanie głowy, chyba jak u wszystkich przed Świętami. Dalej nie poradziłem sobie z tematem, nieważne czy włączę smb czy nfs to żaden kodi, który jest zainstalowany na innym urządzeniu niż serwer nie widzi serwera. Jeśli włączę smb i próbuje dodać źródło plików na kodi z zewnątrz to nie widzi nic, pokazując błąd. Jeśli włączę nfs to kodi z zewnątrz widzi serwer, ale nie mogę wejść w katalog multimedia. Próbowałem przy nfs dodać foldery współdzielone, ale mogę tylko dać ptaszka przy folderze Records, nie mogę dać przy multimediach. Dalej nie wiem co robić. Jakieś pomysły? Tylko naprawdę szczegółowo opisane krok po kroku bo jestem laikiem. Myślałem, że serwer łatwiej da się udostępnić w własnej sieci:-(
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 546
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +1 168 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wątpię żeby to był problem QNAPa, prędzej coś z siecią - albo jeszcze o czymś nie wiemy ...
     
  9. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    08:41
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Witam, dzisiaj udało mi się odpalić po NFS, mamy weekend wiec troszkę dłużej się pobawiłem. Nie wiem czy na początku było błędem, że w NFS zaznaczyłem tylko v4, teraz dałem również v2/v3 i w końcu byłem w stanie dodać bibliotekę na wszystkich zewnętrznych kodi (telefon, tuner) poprzez NFS. Wszystkim dziękuję za odpowiedźi i pozdrawiam.