Podłączenie wieży HiFi

Dyskusja w 'Sugestie nowych funkcji' rozpoczęta przez użytkownika kb30a, 23 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam posiadam Qnap 109pro podłączony kablem do rutera Linksys WRT350n i chciałbym zakupić sobie wieżę HiFi która ma możliwość odtwarzania plików mp3 z Qnapa przez sieć wifi. W necie znalazłem urządzenia które można podłączyć przez kabel sieciowy i słuchać muzyki oraz oglądać filmy diwix, ale niestety nie znalazłem żadnej wieży HiFi która jest kompatybilna z standardem DLNA. Niestety nie mam możliwości pociągnięcia kabla dlatego wybór padł właśnie na WiFi. Podłączałem odtwarzacz sieciowy Kiss Dp1600 i Kiss Dp600 widzi serwer jako urządzenie, ale plików mp3 i divix, oraz zdjęć niestety nie ( może komuś taka informacja się przyda :) i uniknie rozczarowania ). Dziękuję i czekam na odpowiedź.
     

    Załączone pliki:

  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE

    Załączone pliki:

  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Gorąco polecam Logitech SqueezeBox - ja w ogóle QNAPA kupilem w tym celu !!!!
    Postawiłem na nim serwer muzyczny , wprawdzie MP3 mnie nie interesują ,ale to nie zmienia faktu ,że jako serwer plików FLAC i nie tylko działa doskonale .

    Tylko jedno ale - nie mogę oglądać filmów z napisami i teraz szukam czegoś taniego do Divxów z tekstem ????
    Jeśli komuś nie zależy na jakości muzyki odtwarzanej to może zamiast SqueezeBoxa coś co czyta wszystko ?!
     

    Załączone pliki:

  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Dp1600 i Kiss Dp600 widzi serwer jako urządzenie, ale plików mp3 i divix, oraz zdjęć niestety nie ( może komuś taka informacja się przyda :) i uniknie rozczarowania ). Dziękuję i czekam na odpowiedź."


    To jest bardzo dziwne bo myślałem o KIssie do filmów ??? ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    hmmm?
    kiss nie czyta filmow ?

    hmmm
    a nie ma jakiegos alternatywnego firmwaru pod niego?
    z tego co pamietam byl jakis openwrt :)
     
  6. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odpowiedź wydaje mi się Logitech to trzeba podłączyć do dowolnej wieży a ja szukam wieży z wbudowanym WiFi. Jeśli chodzi o Onkio to chyba podłączenie przez kabel sieciowy RJ zresztą raczej odpada bo mam już piec Harmana więc wolę mini wieżę.
     
  7. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli chodzi o Kissa to oczywiście można na nim oglądać filmy ale nie z Qunapa pozostaje dysk zewnętrzny, płyta lub NSLU2 z postawionym na nim odpowiednim Firmware i działa jako serwer z dyskiem zewnętrznym wtedy filmy lub mp3 można po kablu lub wifi w Kissie oglądać i słuchać mam tak zrobione działa ale ja chcę korzystać teraz z Qunapa.
     
  8. kb30a
    Offline

    kb30a Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2008
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zastanawiałem się czy będzie działać z Qnapem http://www.consumer.philips.com/consume ... AC3500D-12
    niestety na infolinii w Philipsie nie wiedzieli o co chodzi wygadują tylko pierdoły które można wyczytać na ich stronie internetowej. Dzięki za odpowiedź.
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Dzięki za odpowiedź wydaje mi się Logitech to trzeba podłączyć do dowolnej wieży a ja szukam wieży z wbudowanym WiFi"

    Tak ja na QNAPie postawiłem serwer dla Logitecha i podłączyłem wyjściem cyfrowym pod przetwornik cyfrowo-analogowy ( nazwijmy to wieżą ;) Działa rewelacyjnie ,jakoś przeszła moje oczekiwania poza tym działa wspaniale po kablu jak i po Wi Fi ;)

    Teraz szukam czegoś do Divxów , ale coś taniego - chce wykorzystać QNAPA - szkoda ze on nie ma w sobie tej usługi czytnika filmów -mogli dorzucić kartę graficzna z wyjściem jak na komputer D-sub ;(
     
  10. HALF_and_HALF
    Online

    HALF_and_HALF Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Egzotyka powodujaca skojarzenia z wiezami ze stolu bazarowego :) Ja to szczerze wolal bym to po kablu... Dlugo myslamem o SlimServer ale jakos nie chce sie z miernymi umiejetnosciami elektronika pakowac w przerobki zasilaczy i pozniejsze narzekanie ze i tak mi nie pasuje a jak znam siebie to tak wlasnie by bylo.

    No wlasnie tez zastanawialem sie nad TS-209/109 Pro 2 i doszedlem tylko do tego ze albo idiocieje do konca albo to poczatki demencji starczej bo jakos nie ogarniam tego umyslem (co prawda nie digitalizowalem audio i troszke mnie to brzydzi ale to juz inna opowiesc.... :) )

    Uscislij jak tego dokonales i jak to dziala?

    Ja to bardzo chcial bym..... pominac SlimServer bo jak wspomnialem wole to po kablu. Sprzet przed przeprowadzka juz prawie sprzedalem co daje mi ten plus ze moge zaczac od poczatku i zakladajac ze mam: 1."lampe" plus jakies male "tuby" (jak sie uda a mysle ze tak bedzie :) ), 2. Qnapa 3. Dokupuje jakiegos taniego DAC'a (jak mniemam musi miec USB bo np. takie cos http://cgi.ebay.co.uk/LITE-CD-DAC-96-24 ... 240%3A1318 nie przejdzie?)

    i zasadniczo wszystko pieknie tylko male pytanie.... Da sie z Qnapa zrobic zrodlo dla DAC'a i co zrobic zeby sterowac tym bez kompa? :D
     
  11. robertsa
    Offline

    robertsa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Październik 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czesc
    Przepraszam ze wcinam sie w pytania adresowany do kolegi Gutekbull
    Wlanie przegladalem forum . a samo ostatnio cwiczylem te tematy i dlatego pozwolilem sobie odpowiedziec.

    Napewno sobie poradzisz .potrzebujesz tylko komputerka z napedem CD i programu do ripowania.jast ich kilka ja uzywam tego
    http://www.dbpoweramp.com/
    dodatkowo jesli bedziesz chcial (a jak mniemam bedziesz) zapisywac w jakims bezstratnym formacie jak np Flac sciagnij sobie codec do flaca
    http://flac.sourceforge.net/download.html
    Robi sie to bardzo prosto wybierasz tylko naped gdzie jest plytka audio ,format do jakiego chcesz przekonwertowac i jazda ... trwa to kilka min w zaleznosci od predkosci komputera . Program jest dosyc wszechstronny np. jesli ripujesz plyty HDCD to ze strony z dbpowerampem sciagasz plugin dzieki ktoremu nie stracisz tych dodatkowych bitow i plik zostanie przekonwertowany nie do 16 bitowego a do 24 bitowego .Plugin automatycznie rozpoznaje plyte HDCD i tylko wtedy robi ta "bogatsza" wersje itp
    .Dodatkowo dbpoweramp jest wyposazony w funkcje porownania tego jak dokladna kopie plyty uzysklaes ze swoja baza danych .



    DAC pewnie zadziala ale SqueezeBox ma output max 24bity 48KHz .I nie musi miec zadnego USB. Squeezbox nie ma nigdzie wyjscia ani wejscia USB .tutaj jest specyfikacja
    http://www.slimdevices.com/pi_duet.html#outputs
    Oczywiscie mozesz podlaczyc Squeezboxa po kablu jak i pow WiFi .nie ma mozliwosci pominiecia aplkacji slimserver ona jest wymagana do pracy i jest to taka baza danych ktora ulatwia ci zarzadzanie, katalogowanie czy wyszukiwanie w przepastnych sasobach muzycznych jakie bedziesz posiadal :).Mozesz poinstalowac ja sobie zanim nabedziesz te urzadzenia i potestowac .
    http://www.slimdevices.com/su_downloads.html.



    Z samego Qunapa nie . On bedzie zrodlem danych dla squeezboxa a on dopiero bedzie podpiety do DACa .tak to wlasnie rownierz i umnie smiga. Oczywiscie ze mozesz sterowac tym bez kompa wlasnie taka role pelni squeezbox .w wersji DUET masz zgrabnego pilota z wyswietlaczem gdzie przegladasz cala swoja baze danych ktora znajduje sie na qnapie .regulacje glosnosci rownierz masz z tego pilota tak na cyfrowych jak i analogowych wyjsciach.

    A teraz ja mam jedno pytanko . Czy da sie na Qunapie konvertowac pliki APE do FLACa ?. jest jakies oprogramowanie dostepne na qnapa do takich zeczy ? w domu najczesciej lacze sie z qnapem po WiFi i przewalanie z i do qnapa duzej ilosci dnych w celu zmiany formatu jest dosyc czasochlonne . Narazie doraznie robie to przez WIFi ,albo jak sie nazbiera wiecej zeczy do konwersji to po kablu na stacjonarnym komputerze . ale moze jest jaka opcja zeby qnap sie tym zajol . wiem ze procesor mocny nie jest i nie zrobi tego tak szybko jak stacjonarny PCet.


    Pozdrawiam Robert
     
  12. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No cóż u mnie wygląda to tak: sieć kablowa przez router, a w niej Kiss DP-600 Yamaha RX-V 1800 Palazma Full HD Panasonica komputery stacjonarne i laptopy przez wifi, działają filmy z qnapa i muzyka z wszystkich żródeł, jedyny minus to brak napisów, po sciagnięciu przez qnapa plik np divix jest przesyłany na dysk podpięty przez USB do kissa i są napisy, pliki HD chodzą z opóznieniem ale chodzą. Bezpośrednio z qnapa terz jest wszystko odtwarzane ale bez napisów, chyba że jest to plik DVD. mp3 tak ale za pośrednictwem iTunes. Problem napisów to wina twonkymedia.
     
  13. HALF_and_HALF
    Online

    HALF_and_HALF Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Qrcze ja to troche prosciej inaczej i z pominieciem Squeezebox'a bym wolal (na prawde nie lezy mi jakos to urzadzenie a opinie sa sprzeczne jak to przy tego typu nowosciach i wchodzeniu w branze gdzie zawsze cos nie bedzie pasowac - audio).

    Ruter WiFi do niego Qnap kablem (i to niech tam sobie 24/24 pomyka) a w tle notebooki z czego do jednego kablem podlaczony DAC a z DAC'a w kierunku juz dalej wiadomo lampy i glosnikow ku mojej uciesze :D Co do samego audio to widze ze jednak bede musial zamiast pilota (ze tak to nazwe...) uzywac notebooka. Szkoda bo liczylem ze jakos tego cholernego Qnapa polaczy sie (przez co jezeli nie Squeezebox... :D ) z wzmacniaczem. Co do samego konwertowania plikow problemow miec nie bede.
     
  14. woytek
    Offline

    woytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Październik 2008
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    13:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Właśnie jestem szczęśliwym posiadaczem Philips WAC3500D. Kupiłem ten "starszy" model za 1500zł. Jego następca MCi500 jest ok 800 zł droższy, a różni się tylko kolorowym wyświetlaczem, większym dyskiem (który i tak nie przydaje się za bardzo, bo po zgraniu na niego płyty przerzucam pendrivem na NAS) no i innym wyglądem. Załączone oprogramowanie Philipsa jest strasznie toporne.
    Z nowym firmwarem doszło radio internetowe. Oczywiście odtwarza też radia z QNAPa.
    Największa wada sprzętu to głośna praca dysku nawet po wyłączeniu w STBY. Na szczęście nieużywany dysk usypia po kilku minutach.
    Audiofilem nie jestem, więc uważam ten sprzęt za przyzwoity wybór :> .
    W razie pytań służę pomocą.
     

Poleć tę stronę