Rozwiązany Podmiana systemowego wolumenu z RAID 0 na single przy uzyciu dodatkowego dysku

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by spietrza, Aug 19, 2015.

Loading...
  1. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Witam wszystkich,

    trafił mi się ciekawy problem do rozwiązania. A dokładnie mam na tapecie QNAP-a 3 dyskami. SSD jako bufor oraz dwa 2 x 2TB w RAID0.
    Mam za zadanie dołożyć trzeci dysk o pojemności 4TB. I co teraz ??

    Dane z dysków 2 x 2TB kopiuję na dysk 4TB ( jako zewnętrzny ). Następnie czyszczę oba dyski 2 TB i zakładam na nich RAID 1.
    Następnie dane z 4TB kopiuję na dyski w grupie RAID 1. Następnie podpinam dysk 4TB i podnoszę grupę RAID 1 do RAID 5 dla 3 dysków.

    Czy to rozwiązanie będzie jak najbardziej optymalne i bezpieczne ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jest jak najbardziej w porządku - wiesz ze zyskasz tylko 2 TB z tego 4 TB dysku ? Bedziesz musial wymienic pozostale 2x 2TB zeby uzyskac optymalnie miejsce z tej macierzy.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Dziękuję za odpowiedź. Zgadza się. Na dzień dzisiejszy właściciel serwera nie patrzy na pojemność ( dzisiaj ledwo ma zajęte 1,76TB) ale zamierza pozostałe dwa dyski 2TB wymienić w przyszłości niedalekiej.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Nie.
    • Masz wolumin główny o pojemności 4TB złożony z dwóch dysków RAID'em 0.
    • Zakładamy, że do archiwizacji takiego woluminu potrzebujemy 4TB dysk
    Kroki:
    1. Instalujesz więc w serwerze nowy dysk 4TB jako drugi wolumin Single Drive lub Grupa RAID.
      (Single Drive jak i Grupa RAID 1, 5, 6 pozwalają na migracje do RAID 1, 5, 6)
    2. W App Center wyłączasz wszystkie Aplikacje.
    3. UWAGA!
      • Wyłączasz HD Station!
      • Jeśli używałeś natywnego Debiana według tutoriala z forum, konieczny jest restart serwera!
    4. Wyłączasz wszystkie usługi sieciowe w tym Samba, Web, FTP, MySQL, ... Zostawiasz tylko FAQ SSH
    5. Opcjonalnie dla wygody:
      • Dla wygody instalujesz Optware lub Qnapware
      • W App Center włączasz Optware/Qnapware
      • Instalujesz Midnight Commandera (pomocny będzie z niego edytor mcedit i sam mc)
        Code (Bash):
        1. # Dla Optware
        2. ipkg update
        3. ipkg install mc
        4.  
        5. # Dla Qnapware
        6. opkg update
        7. opkg install mc
    6. Logujesz się do serwera po FAQ SSH (FAQ - Jak połączyć się do terminala/konsoli Linux - shell Bash/SH w serwerze QNAP (PuTTY Windows))
    7. Szukasz lokalizację, do której przyłączony jest pierwszy wolumin:
      Code (Bash):
      1. # metoda 1 przez szukanie katalogu Public:
      2. cd /share && cd /share/$(readlink Public) && cd ..
      3. pwd
      4.  
      5. # metoda 2 przez szukanie katalogu Public - prawidłowa:
      6. cd $(getcfg `getcfg SHARE_DEF defPublic -d Public -f /etc/config/def_share.info` path -f /etc/config/smb.conf) && cd ..
      7. pwd
      ... i sprawdzasz czy, aby to ten poleceniem, np. listując jego zawartość:
      Code (Bash):
      1. ll /share/CACHEDEV1_DATA
      2.  
      3. # Pelny przyklad:
      4. #cd $(getcfg `getcfg SHARE_DEF defPublic -d Public -f /etc/config/def_share.info` path -f /etc/config/smb.conf) && cd ..
      5. #ll
    8. Szukasz lokalizacji, w której podłączono, drugi - nowy wolumin:
      Code (Bash):
      1. mount | grep mapper
    9. Kopiujesz zawartość woluminu głównego/pierwszego do woluminu utworzonego na nowym dysku:
      Code (Bash):
      1. # Polecenie:
      2. #rsync -avh --progress /share/zrodlowy /share/docelowy
      3.  
      4. # Przyklad uzycia:
      5. rsync -avhP /share/CACHEDEV1_DATA /share/CACHEDEV4_DATA
      6.  
      7. # Options
      8. # -a, --archive               archive mode; equals -rlptgoD:
      9. #                              -r, --recursive             recurse into directories
      10. #                              -l, --links                 copy symlinks as symlinks
      11. #                              -p, --perms                 preserve permissions
      12. #                              -t, --times                 preserve modification times
      13. #                              -g, --group                 preserve group
      14. #                              -o, --owner                 preserve owner (super-user only)
      15. #                              -D                          same as --devices --specials
      16. #                                  --devices               preserve device files (super-user only)
      17. #                                  --specials              preserve special files
      18. # -v, --verbose               increase verbosity
      19. # -h, --human-readable        output numbers in a human-readable format
      20. # -P                          same as --partial --progress
      21. #     --partial               keep partially transferred files
      22. #     --progress              show progress during transfer
    10. Po zakończonym procesie kopiowania zmieniasz w pliku /etc/config/qpkg.conf lokalizacje zainstalowanych aplikacji i wskazujesz nowy dysk.
      Możesz to zrobić manualnie np. edytorem z Midnight Commander'a zamieniając lokalizacje instalacji w polach Install_Path oraz FAQ shell dla każdej z aplikacji.
      Code (Bash):
      1. mcedit /etc/config/qpkg.conf
      Lub możesz to zrobić automatycznie:
      Code (Bash):
      1. cp /etc/config/qpkg.conf /share/Public/kopia.qpkg.conf.bak
      2.  
      3. # zamień CACHEDEV1 => CACHEDEV4
      4. sed -i /etc/config/qpkg.conf -e "s:CACHEDEV1:CACHEDEV4:"
    11. Podobny zabieg jak powyżej zmiany lokalizacji danych będziesz musiał przeprowadzić na takich plikach jak /etc/config/...
      HTML:
      1. uLinux.conf
      2. crontab
      3. smb.conf
      4. nfssetting
      5. def_share.info
      6. libtrash.conf
      7. php.user.ini
      8. php/php.ini
      9. rsyncd.conf
      10. apache/extra/apache-dav.conf
      W tym celu najlepiej zrobić kopię całego katalogu /etc/config. Zrobisz ją łatwo programem Midnight Commander: mc
    12. Zrestartuj serwer.
    13. Po ponownym uruchomieniu serwera, większość funkcji powinna już działać przy użyciu nowego woluminu. Dla świętego spokoju wyłącz serwer i wyciągnij dyski z pierwszego woluminu, a następnie włącz.
    14. Jeśli serwer uruchomił się poprawnie to wszystko jest okay. Włóż zatem dyski na gorąca, usuń stary wolumin i zacznij proces migracji nowego woluminu Single Drive/RAID 1 do RAID 5 przy użyciu niezagospodarowanych dysków.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Dramatyzujesz Dramatyzujesz x 1
    • Piwo Piwo x 1
  5. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a teraz każ to zrobić Kowalskiemu z ulicy Sezamkowej ! :>
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Eeee... Banalna sprawa.
     
  7. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz no naprawdę super. Widzę w tym jedno zagrożenie. Wymagane jest wyłączenie ręczne usług, administrator to tylko człowiek jak o czymś zapomni to będzie kaszka manna. Przerwany zostanie proces czy jedynie zostanie pominięty w kopiowaniu ??

    Jeśli dało by się z linii komend wyłącz wszystko to tak naprawdę można by ten proces z skryptu uruchomić i pójść do domu, zgadza się ??
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ehhhh.
    Włącz myślenie.

    Czy Ty, aby kopiować pliki w swoim Apple wyłączasz komputer?

    Wytłumacze Ci po co wyłaczamy usługi.
    Po to, bo przenosimy dane na nowy wolumin, a usługi są podpięte pod stary. Więc pasuje je przenieść na nowy. Nie sądzisz?

    Dałoby się.
     
  9. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Cały czas jadę na becie więc w obrocie jestem :)
    Spotkałem się ostatnio w jednym z zewnętrznych programów że jeśli usługa nie była wyłączna to przerywał cały proces kopiowania nie informując o tym użytkownika. Dlatego dobrze jest spytać czasami co i jak.
    Jeśli da się skrypt to jest piękne rozwiązanie. Właśnie dałeś mi pomysł na aplikację do napisania :) Dziękuję
     
  10. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chce ci się dla tych kilku zmian w configach pisać "aplikacje" ? Przy całej operacji przenoszenia danych ich podmiana to 0,0001% czasu.
    Rób to ręcznie i daj znać czy zaskoczy wszystko po tej zmianie i wywaleniu cachedev1 - bo szczerze mnie to intresuje.
     
  11. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Operację będę wykonywał z soboty na niedzielę. Dam znać jak skończę.
    Aplikację dla tej operacji nie,ale tak pomyślałem że dużo ludzi ma problem co i jak.
    Więc taki automat dobrze by było napisać na przyszłość żeby tzw samo się zrobiło.
     
  12. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    948
    Location:
    Cork
    Local Time:
    5:56 AM
    Ratings:
    +280 / 5 / -4
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Udalo sie?
     
  13. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    433
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +91 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Ta, poszło wszystko prawidłowo. Ale zrobiłem tym sposobem jaki opisałem. W październiku dostane TVS-871T to wtedy przetestuję metodę @Silas Mariusz@Silas Mariusz
    --- Połączono posty, Sep 14, 2015, Data oryginalnego postu: Sep 2, 2015 ---
    Właśnie wykonałem procedurę @Silas Mariusz@Silas Mariusz . Co do punktu 11 jedynie podam że php.ini jest ulokowany w /mnt/HDA_ROOT/.config/
    Dodatkowo plik apache-dav.conf nie trzeba edytować ponieważ nie ma tam ścieżki do CACHEDEV
    Robię restart i zobaczymy co z tego wyszło :)
    --- Połączono posty, Sep 14, 2015 ---
    No i wszystko zadziałało. QTS na nowym dysku odpalony. Usunąłem stary wolumn i teraz dołożę go do istniejącego
    --- Połączono posty, Sep 17, 2015 ---
    Znalazłem jeden problem a dokładnie dotyczy on stacji do wirtualizacji.
    Ona dalej odwołuje się do starej lokalizacji. W samej stacji nie widzę opcji zmiany ścieżki, jedynie Restore ale nar azie nie klikałem aby nie zepsuć.

    ai59.tinypic.com_20r92jo.
    --- Połączono posty, Sep 17, 2015 ---
    Dodatkowo jeszcze Plex, trzyma bazę starą ale już nowych filmów nie widzi. Szuka w starej lokalizacji, muszę poszukać w plikach konfiguracyjnych plex-a aby zmienić jego starą ścieżkę
    --- Połączono posty, Sep 17, 2015 ---
    Co do Plex-a wystarczy wejść w każdą bibliotekę i w lewym górnym rogu nacisnąć na ustawienia. Następnie Edytuj bibliotekę i dodajesz nowy folder z plikami :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  14. woytus
    Offline

    woytus Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 30, 2010
    Messages:
    20
    Location:
    Poland
    Local Time:
    6:56 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Mam pytanie odnośnie migracji RAID:
    Urządzenie: TS431-P
    Obecnie dwa dyski 4TB w RAID1 oraz dwa dyski 4TB w RAID0. Pierwsza konfiguracja: są tam dane produkcyjne a na drugiej kopie.
    Chce dyski w RAID0 sformatować i dołączyć do RAID1 robiać RAID5. Oczywiście nie chce utracić danych z RAID1.
    Czy jak sformatuje i znzniszcze RAID0, to pojawi się opcja rozszerzenia RAID1 do RAID5 i QNAP zrobi to w locie?
     

Users found this page by searching for:

  1. qnap jak edytować plik qpkg.conf