Udzielamy pomocy Pomoc w budowie sieci domowej - urządzenia sieciowe

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika StRaDiVaRiUs, 9 Październik 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. StRaDiVaRiUs
    Offline

    StRaDiVaRiUs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Październik 2018
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Jelenia Góra
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    QNAP TS-128A
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam

    Czekam na dostawę swojego podstawowego NAS'a TS-128A, typowo do użytku domowego. Potrzebuję dobrać sprzęt sieciowy względem planów mojej sieci stąd moje pytanie.
    NAS przez około 3 miesiące będzie on pracował tymczasowo w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, później zostanie podłączony do sieci, którą samemu tworzyłem w samodzielnie remontowanym mieszkaniu.

    Na dole posta pytania do Was, poniżej trochę informacji o urządzeniach i sieci:

    Informacyjnie, NAS ma służyć do następujących zadań:
    - obsługa własnej chmury
    - serwer wydruku dla drukarki bez WIFI i RJ45 (w jednym z pokoi, USB zrobione z FTP).
    - zgrywanie zdjęć, wideo z 2 telefonów, 2 notebooków, w przyszłości tabletów
    - korzystanie z plików, muzyki, wideo na wszystkich urządzeniach
    - monitoring z 4 kamerami IP
    - backup na podpięty dysk zewnętrzny 1TB USB 3.0 (migawki)
    - okazjonalnie Download Station do torrentów.
    - może własna prosta strona www (obecnie na google sites)
    - może obsługa TV (ale nie ma HDMI, czyli pewnie jakiś Plex, Chromecast, DLNA)
    - może obsługa jakiś bardzo prostych danych dla inteligentnego domu (a raczej zautomatyzowanego), np Domoticz - badanie temperatury zewn.

    Odnośnie Internetu:
    Sprawdzam warunki co mogę podpiąć, FTTH niestety nie ma, obecnie mogę wyciągnąć max 50Mb/s po VDSL (Netia więc ich router Netia Spot). Orange odpada (cena), LTE nie chcę.

    Plan mieszkania w załączeniu. Piwnica ma wymiar salonu i znajduje się bezpośrednio pod nim. Przez piwnicę przechodzą wszystkie przewody elektryczne i teletechniczne wychodzące na zewnątrz.

    Rozdzielnice (lub miejsca) multimedialne:
    1. główna rozdzielnica dla mieszkania w przedpokoju za lustrem (metalowe pełne drzwi - mogę je przerobić ). Dochodzą tam:
    - 13x FTP 5e (do wszystkich pomieszczeń, na jednym z nich jako USB drukarka)
    - Kabel internetowy NETIA lub inny dostawca internetu
    Sieć zrobiona przyszłościowo, pod różne urządzenia. Na ten moment chciałbym podłączyć głównie TV, amlituner, drukarkę, kocioł gazowy, komputer stacjonarny w piwnicy)
    2. dodatkowa rozdzielnica w piwnicy (dla ogrodu, garażu i urządzeń dodatkowych). Z niej mogę wyprowadzić na zewnątrz przewody jakie chcę.
    3. Szafka nad lodówką w kuchni (lepsza wentylacja, możliwość postawienia urządzeń także na meblach - będą zasłonięte listwą). Dochodzi tam:
    - kabel HDMI z TV,
    - 5x kabel antenowy + zasilający do kamer
    - 9x FTP 5e (6x do wszystkich pomieszczeń, 1x z głównej rozdzielnicy, 2x z dodatkowej rozdzielnicy)

    Planowane umieszczenie urządzeń:
    - Netia Spot z wyłączonym WIFI w rozdzielnicy głównej
    - Dodatkowe routery, switche w kuchni, w szafce nad lodówką.
    - NAS w kuchni, w szafce nad lodówką.

    Proszę więc Was o pomoc, co polecacie w normalnych pieniądzach (typu TP-Link, Asus, Netgear itp), aby mogło to po prostu działać.
    Bez przerostu formy nad treścią, proste rozwiązania są najlepsze. Posiadam kilka urządzeń, chciałbym je wykorzystać. Remontuję jeszcze mieszkanie, dlatego będę kupował etapami.

    Pytania do Was:

    Jaki dysk do NAS, tymczasowo będzie główny z notebooka 500GB Hitachi HTS725050A7E630 + zewnętrzny 1TB USB3.0 Adata HV620.
    Jaki dysk powinienem kupić docelowo? (NAS 1-zatokowy)

    Routery, switche,
    wykorzystać/zamienić Netia Spot? Prawdopodobnie nie ma 1Gb/s....
    Czy umieszczać urządzenia w głównej rozdzielnicy multimedialnej (metalowe drzwi)?
    Czy mogę w piwnicy i na ogrodzie zastosować zwykłe routery B/g/n które już posiadam? (TP-LINK TL-MR3220 v.1.2 oraz DLINGO GO-RT-N150)
    Czy będę mógł wykorzystać aktywny HUB USB, który posiadam (Conrad 7xUSB3.0 nr kat. 548484)
    Czy jest kupić teraz router z 8 wejściami, czy kiedyś dokupić switch? Czy ma to w ogóle sens?

    sorki, że tak długo, nie chciałem niczego pominąć.


    Model serwera: QNAP TS-128A
     

    Załączone pliki:

    • projektowy.
      projektowy.jpg
      Rozmiar pliku:
      59,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      b90b10591ff421545f021cf627847dde
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    akurat sam robię właśnie remont ... i jestem po przeciąganiu kabli.

    polecam Q wrzucić do piwnicy (kuchnia = trochę wody, elektronika tego nie lubi) chyba że:
    • chcesz go podłączyć za pomocą HDMI do TV (ale to można załatwić osobną parą skrętek i adapterami .. - tego kabla nie można podłączyć do switcha *to może byc nie aktualne !* )
    • koniecznie chcesz dogrzać mieszkanie , nad lodówką bywa ciepło
    Najlepiej żeby urządzenia spotykały sie na switchu (zasada , mam na dzien dobry 7 urządzeń, kupi switcha 16 - sieci rosną). Router jest wolniejszy od switcha .. poza tym kamery go zabiją w FullHD.

    Jak wiadomo switch 1gb, kable jeśli nie potrzebujesz ciągnij w UTP (folia, bez uziemienia), jakbyś leciał na zewnątrz skrętką - to kabel w rurkę pcv (chrzanić peszle !) i do puszki w altanie i gniazdo (pamiętaj że musi ona byc > Ip67), czy gdzie tam chcesz (chyba że masz żelowany kabel).
    Staraj się ciągnąć dwa kable do punktu/gniazdka - wiem że wychodzi drożej na starcie ALE później , kabel nie działa .. życie .. drugi działa :D

    Z wifi bywa różnie, czasami warto zrobić mesha z Ubiquiti (dwa https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-LR , jest chwila zabawy w konfigurację ale warto - pomyśl na przyszłość ) , chociaż ja mam RB951G-2HnD - Cyberbajt Wireless, Światłowody, MikroTik, Ubiquiti, Anteny WiFi, Monitoring i przebija mi się on 3 piętra i mam zasięg na podwórku wifi na 3/5 kresek :D

    To co wypisałeś - do tego nasa jest za słabe - pozbieraj pieniążki na TS-253A, będziesz naprawdę bardziej zadowolony ! Sam, dwa lata temu przeszłem z TS-212P+ na TS-453PRO , nie ma szans że kupię NASa na CPU ARM ! Wygoda jest mega, mnóstwo apek , a jak coś nie działa, stawiasz wirtualizację i odpalasz linucha i działa bez łaski!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    I nie zapominaj, że jeśli chcesz monitoring na 4 kamery, to dopiero NASy z 4 zatokami mają 4 licencje, chyba że do 2 zatokowca chcesz dokupić licencje
     
  4. StRaDiVaRiUs
    Offline

    StRaDiVaRiUs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Październik 2018
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Jelenia Góra
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    QNAP TS-128A
    Ethernet:
    null
    null null
    Niestety w tej w tej chwili piwnica nie nadaje się do użytkowania - muszę tam wylać beton, zrobić hydroizolację, odciąć się od wilgoci gruntowej, dlatego zagospodarowałem szafkę nad lodówką.

    Co więc miałbym zastosować?

    Nie powinno być tragedii, w razie czego mogę postawić urządzenia także na meblach. Dodatkowo jest to jedyne miejsce w domu, w którym sprzęt może chodzić troszkę głośniej.

    OK, tylko gdzie go zamontować? Rozdzielnia główna? Jak wtedy zostawić router? (Netia spot czy własny, a może tylko Access Point na zewnątrz?)

    Tak się składa, że jestem przedstawicielem największej hurtowni elektrycznej w PL i po pracy dodatkowo wykonuję instalacje elektryczne :)
    Rozwiązanie dobre, ale lepszym jest kabel żelowany UTPw + cokolwiek na osłonę. A puszki muszą być minimum IP44 (czyli bryzgoszczelne), a zupełnie wystarczające są IP65 (hermetyczne) - pamiętaj, że tylko druga cyfra odpowiedzialna jest za przenikanie wody (w tym przypadku 4 lub 5). Pierwsza cyfra odpowiada za przenikanie pyłów.

    I tak jest zrobione :) Szczegółów instalacji nie opisywałem, nikt by tego nie przeczytał.

    Tylko pytanie jak wcześniej -> zostawiać netia spota? I jakie jeszcze elementy do tego zestawu?

    Pożyjemy zobaczymy - inaczej się nie przekonam. Na pewno dam znać co z tego wyjdzie.
    A TS-253A - nie ten budżet... zdecydowanie. TS-128A kupiłem za 500 brutto. Na razie musi starczyć.

    Hmm... z tego co widziałem na stronach sprzedawców man licencję na 4 kamery.
    SIECIOWY SERWER PLIKÓW NAS QNAP TS-128A
     
  5. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Bez czarów ten NAS jest zdecydowanie za słaby do tego co chcesz robić. Jak chcesz zrobić to porządnie to nie na tym urządzeniu. Sam przez to przechodziłem. Zacząłem od TS 212p teraz mam TS-251 i już żałuję, że nie kupiłem 4 zatokowca. Dla bezpieczeństwa RAID z miroringiem jest potrzebny, a dwa dyski to nic wielkiego. Cała reszta którą podpowiada pigers jest OK, ale nie na tym urządzeniu. Naprawdę narobisz się i będziesz zniesmaczony bo to nie może dobrze działać. Trzeba wydać co najmniej 2500 zł, żeby to dobrze działało i miało jakiś zapas przyszłościowy.
     
  6. StRaDiVaRiUs
    Offline

    StRaDiVaRiUs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Październik 2018
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Jelenia Góra
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    QNAP TS-128A
    Ethernet:
    null
    null null
    doskonale rozumiem co chcecie mi przekazać, jeśli monitoring się nie sprawdzi to kupię rejestrator i osobny dysk. Pożyjemy, zobaczymy. Zastanawiam się tylko do czego wtedy nadaje się Synology DS-115j, który ma procesor 1x800 Mhz i 256MB RAM.... Jako podstawka pod doniczkę? Co do 4 zatok nie są mi potrzebne - wystarczy mi backup.

    Masz może jakieś propozycje odnośnie sprzętu sieciowego?
     
  7. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Ale co jest wart backup jeśli jest niebezpieczny. Walisz fotki, wiesz, że są, a tu naraz ich nie ma. Tego nie da się odtworzyć, wgrać czy zainstalować. Równoległy zapis na dwóch niezależnych dyskach nie jest 100% zabezpieczeniem, ale to już coś. Na początku w moim TS-251 miałem 2GB pamięci i cały czas walczyłem. Teraz mam 8GB i wcale nie jest za dużo. Poczekaj zrób to raz i dobrze.
     
  8. StRaDiVaRiUs
    Offline

    StRaDiVaRiUs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Październik 2018
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Jelenia Góra
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    QNAP TS-128A
    Ethernet:
    null
    null null
    Nie zgodzę się. Backup służy poprawie bezpieczeństwa i tyle. Latami trzymałem swoje dane najpierw na dyskach komputerów, potem na chmurze.
    Teraz będę miał możliwość trzymania danych na prywatnym dysku, do którego wykonywana jest automatyczna kopia zapasowa. Jeśli zepsuje się jeden z dysków (w NAS lub z kopii zapasowej) to mam możliwość odzyskania danych. Nic więcej nie potrzebuję. Dlatego uważam też, że RAID 1 to ciekawa opcja, ale w moim przypadku jest niepotrzebna.

    Fotki trzymam więc w 3 lub 2 miejscach (aparat, NAS, kopia zapasowa). RAID1 jest kolejnym powieleniem, którego nie potrzebuję.

    Z czym walczyłeś? Nie będę siedział na NAS cały dzień i noc. Gdy przyjdę do domu ma mi zgrać zdjęcia. I czy zrobi to w godzinę czy w osiem nie ma znaczenia, ma to po prostu zrobić. A jeśli będę korzystał z innych rzeczy po przyjściu z pracy, to zdjęcia będzie ściągał w nocy. I nie wierzę, że serwer wydruku, backup i kopia zapasowa wymagają 8GB RAM. Router TP-Linka z Gargoyle na 32MB RAM to robił... A jak nie uciągnie monitoringu, to tak jak pisałem wyżej kupię rejestrator.

    To bardzo mądre powiedzenie, z którym się w pełni zgadzam. I jeśli TS-128A będzie działał źle, to stworzę wątek w którym będę pierwszy od przestrzegania innych od zakupu tego urządzenia. I będę bił się w pierś, żem Was wszystkich nie posłuchał, a szczególnie "wojtekdu". Jeśli jednak będę zadowolony z działania urządzenia to będę zachęcał innych do korzystania z niego w warunkach domowych.

    A w temacie coś pomożecie?
     
  9. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    198
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    OK życzę szczęścia bez urazy.
     
  10. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Faktycznie - chyba się zmienił model licencjonowania.
    Mam nadzieję, że serwer spełni oczekiwania choć za bardzo bym na niego nie liczył w tak rozległych zadaniach.
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Fajnie, zaznaczam tylko że możesz się pod to przygotować - wybór zawsze pozostanie Twój.

    np - DIGITUS Professional Przedłużacz sygnału wideo 4K HDMI przez CAT / IP (zestaw)
    polecam doczytać/pogadać z dostawcą, czy to może być wpięte do zwykłej sieci komp., jak ja montowałem takie rzeczy, trzeba było mieć osobną skrętkę do tego
    (czytaj nie wpiętą do lanu).

    W przypadku kabla wystawionego na warunki pogodowe , dmucham na zimne.

    upload_2018-10-10_23-30-59.
    całą sieć domową łączysz do jednego switcha - w razie padu routera, działa ci sieć wewnętrznie ale nie masz neta - jak padnie switch to się szybko dowiesz :D

    Podejrzewam że zrobi się z tego ładna szafka, wszystkie kable, router , switch , nas i UPS do niego. Aż się prosi o jakieś miejsce osobne, jakaś szafka z wentylatorem ? czy może miejsce w pionie ? naprawdę ciężko doradzić.

    Jeśli chcesz korzystać z TV/Telefonu od providera musisz mieć ichni router, inaczej wstawisz tam coś innego (ja uwielbiam MT i polecam na lewo i prawo ;) ).

    Tu się uśmiałem - już widzę to :D , mało to praktyczne, kobieta może mieć coś do powiedzenia :D
     
  12. StRaDiVaRiUs
    Offline

    StRaDiVaRiUs Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Październik 2018
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Jelenia Góra
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    QNAP TS-128A
    Ethernet:
    null
    null null
    Piwnica jest odpowiednio przygotowana - z szafki nad lodówką 4x FTP, z rozdzielnicy głównej 2x FTP

    A coś w normalnych pieniądzach się znajdzie?

    Kojarzysz co to jest złącze kablowe (ZK, popularna "zetka")? Służy podłączenia zasilania elektrycznego budynków. Wszystkie mają IP44. I nic się nie dzieje.
    Tak samo jak większość plafonów montowanych na zewnątrz budynków :)

    Dzięki za schemat. Niestety będę musiał użyć 2 switchów (jeden w rodzielnicy głównej, drugi nad lodówką).

    Wymyśliłem dwie opcje:
    Opcja 1:
    Rozdzielnica główna: Router Netia Spot z włączonym WIFI 5/2,4Ghz (metalowe drzwi) + porty ETH 10/100Mbs)
    Rozdzielnica główna: Switch 1Gbs min. 10 portów (pokoje, piwnica, ogród), z niego skrętką 5e płynie internet 50Mb/s (download) do szafki nad lodówką.
    Szafka nad lodówką: Switch 1Gbs (10 portowy - 4x kamery, NAS, Alarm, Rejestrator, zapas)
    Ogród: przy słabej sieci Router DLINGO GO-RT-N150 2,4Ghz pod balkonem lub w altanie pod dachem, odpowiedni zabezpieczony przed wilgocią.
    Piwnica: Router TP-LINK TL-MR3220 v.1.2 2,4 Ghz jeśli będę potrzebował coś podpiąć oprócz komputera stacjonarnego
    Opcja 2:
    Rozdzielnica główna: Router Netia Spot z wyłączonym WIFI (czyli modem VDSL + porty ETH 10/100Mbs)
    Rozdzielnica główna: Switch 1Gbs min. 10 portów (pokoje), z niego skrętką 5e płynie internet 50Mb/s (download) do szafki nad lodówką.
    Szafka nad lodówką: Router Dwuzakresowy 5/2,4Ghz z portami 1Gbs dla WAN i LAN lub Switch 1Gbs (10 portowy - 4x kamery, NAS, Alarm, Rejestrator, zapas) + Access Piont 5/2,4Ghz
    Ogród: przy słabej sieci Router DLINGO GO-RT-N150 2,4Ghz pod balkonem lub w altanie pod dachem, odpowiedni zabezpieczony przed wilgocią.
    Piwnica: Router TP-LINK TL-MR3220 v.1.2 2,4 Ghz jeśli będę potrzebował coś podpiąć oprócz komputera stacjonarnego

    Media-Tech czy Mikrotik :)

    Przezorny zawsze ubezpieczony :) Meble będą wysokie (około 2,3 - 2,4m), do tego nad szafkami będzie listwa ozdobna. Może tylko antenki będą wystawać:)

    Jaki proponujesz sprzęt do moich propozycji?
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tzn ? poniżej 1000 zł ? Techly Extender HDMI po skrętce kat 5e/6a/7 (020355) w Morele.net

    bardziej podoba mi się bramka nr 2 na dwóch switchach , możesz dodatkowo pokusić się o zrobienie sobie wifi roaming (ustawiasz na routerach taką samą nazwę sieci WIFI i hasło i sprawiasz że adres IP nadaje tylko jeden router) - ale to bajer raczej na później.

    Media-Tech nie robi routerów - tylko jakieś gwizdki - MikroTIK !

    A bawimy się w zasilanie POE ? czy ciągniesz dwa kable (prąd i lan) ?
     
  14. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    13:12
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Generalnie do niczego. Mam takiego i robi za lokalny backup danych z NAS'a oraz backup serwera LDAP.

    Takie "wynalazki" powstały z potrzeby zaspokojenia popytu w najniższym segmęcie cenowym ale traktować je jak serwery, to spora nadinterpretacja.