[POMOCY] QNAP TS-109 II jak to zainstalować???

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika bmwm3, 28 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jestem nowym użytkownikiem tego forum i już proszę Was o pomoc.
    Zakupiłem Qnap TS-109II i chciałbym to jakoś skonfigurować a nie mam chyba wiedzy, aż takiej.
    Otóż chciałbym po kolei dowiedzieć się co gdzie wpisać.\
    Mam ruter dlink 2640 b, stworzyłem na stronce www.dyndns.org odpowiedni adres na przekierowanie
    ale nie wiem gdzie i jak to zrobić, nie wiem jak przekierować porty. Chcialbym odpalić Joomle na serwerze.
    Mam też domenę zaparkowaną na serwerach nazwa.pl, na którą chciałbym przekierować stworzoną stronę www.
    Niech mi ktoś pomoże jeśli umie,
    Z góry dziękuję.
    Mariusz
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Po pierwsze jest to forum o QNAPach a nie o routerach a więc pytanie nie na miescu, lecz był on nie raz poruszany na tym forum(poszukaj).
    Wpierw poczytaj sobie o ddns, jak co utworzyc. Do połowy masz to opisane oraz końcówka o ddns routery:
    http://www.dipol.com.pl/do_czego_sluzy_ ... _bib93.htm
    następnie opis pod twój router jak przekierować porty: http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=10711
    oraz
    hhttp://nazwa.pl/pomoc-jak-przekierowac ... l-www.html podając utworzony adres ddns.

    Jeżeli chcesz aby dostęp z internetu do twojego QNAPa był na poziomie tylko strony WWW czyli w twoim przypadku Joomla to przekieruj port 80.
    Pozdrawiam.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dziękuję za odpowiedz i proszę jeszcze o pomoc.
    Sprawa ma się tak.
    Po wpisaniu mojadres.pl pojawia mi się strona konfiguracji rutera///
    W ruterze wyłączone DHCP przydzielone kompom i qnapkowi stałe adresy
    gdy próbuje przekierwoc port 80 pojawia się komunikat""""""
    "Since port 80 is used, the DSL ruter Web Server port will be moved to 8080"""
    Gdy przekieruję port lub wrzucę adres Qnapa do strefy zdemilitaryzowanej wtedy
    nie wyświetla się nawet strona dlinka na mojadres.pl
    Nie wiem jak to dalej ugryzc, Joomla już odpalona, ale jw. napisałem się
    nie wyświetla.
    Może ktoś pomoże.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:02
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a w tym routerze mzoesz zmienic port na ktorym dziala WebGUI - panel administracyjny?
     
  5. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kiedy zmieniam port tzn, 192.168.1.1 na np.192.168.1.100 to brama domyślna też zmienia się na 192.168.1.100 i pozostaje bez zmian.
    sam nie wiem gdzie szukać przyczyny i czego jeszcze spróbować/
    jakieś propozycje? :-(
     
  6. brelo
    Offline

    brelo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zmieniasz IP a nie port

    Wejdz sobie w panelu konfiguracyjnym qnapa na web serw ,zobacz czy jest ustawiony port 80
    Jezeli jest 80 to wejdz w przegladarke internetowa i sprobuj wejsc na niego wpisujac IP QNAPa z :80
    gdy IP QNAPa 192.168.1.1 to wpisz:
    192.168.1.1:80

    Powinien pokazac sie opis zaczynajacy sie tak:
    Set up your own website.
    You can set up your own website by just uploading your web pages to the share folder Qweb.
    The web server supports PHP4 and SQLite, and you may also upload your php files through the method 1. NAS described below.
    You can upload your web pages to the network share Qweb by the following methods:

    Jezeli to zobaczysz to sprobuj wejsc na niego przez router czyli podajac IP od Twojego dostawcy internetowego :80
    Jezeli masz dobrze przekierowane porty w routerze to wejdziesz w to samo miejsce co przedtem.Jezeli nie wejdziesz znaczyło to bedzie ,ze masz zle skonfigurowany router.
     
  7. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  8. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0

    Nie wiem jak zmienić domyślny GUI jest 192.168.1.1 ktoś podpowie, nawet nie wiem czy taka możliwość jest.
    Ok.pierwsza część działa.wsystko się otwiera.
    Ale kiedy podam ip dostawcy i :80 nie dzieje się nic
    Kiedy przekieruję port 80 to nawet pod adresem mojadres.pl nie wyświetla się strona startowa routera. Kiedy usunę przekierowanie z portu 80 to moja strona
    mojadres.pl ładuje się i pojawia się panel routera dlink.
    Niedużo już mi brakuje aby tą urządzenie schować do szafy.
    Może to ten router jest jakiś trefny albo ja :-(

    Wygląda więc, że cos nie tak z przekierowaniem portów jest, a może cos z ip numerami/
    Mam dhcp na routerze włączone od 192.168.1.2 do 192.168.1.50....
    Qnap'a poza dhcp 192.168.1.55
    sam już nie wiem czego szukać...
     
  9. brelo
    Offline

    brelo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Cwiczyłem temat samotnie i musze Ci powiedziec ,ze jest w necie duzo napisane na ten temat.
    Wystarczy poczytac i troche pogłówkować a sukces gwarantowany.
    Musisz działac po kolei.
    Ustawienia:
    WAN - LAN - QNAP i reszta.
    WAN
    TWOJE IP OD USŁUGODAWCY XX.XXX.YYY.225
    MASKA 255.255.255.128
    BRAMA XX.XXX.YYY.129
    DNS ZZZ.ZZZ.ZZZ

    LAN
    Router IP 192.168.1.10
    Subnet Mask 255.255.255.128
    DHCP ZZZ.ZZZ.ZZZ

    PRZEKIEROWANIE port 80 na IP QNAPa 192.168.1.55
    W QNAPie ustawiasz:
    IP 192.168.1.55
    brama 192.168.1.10

    Wpisujac w wyszukiwarce XX.XXX.YYY.225:80 jezeli bedziesz miał wszystko dobrze wejdziesz na strone QNAPA na ktora wchodzisz po wpisaniu 192.168.1.55:80

    To moja strona zbudowana i postawiona na QNAPIE od poczatku do konca przezemnie:
    www.elektromagik.pl
    nie jest jeszcze skonczona,ale juz niedługo ;)
    U góry zrobiłem dodatkowo przekierowanie na serwer FTP
    Pozdrawiam i zycze miłej zabawy.
     
  10. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Od długiego czasu nie robię nic tylko kombinuję, naprawdę różne ustawienia.
    Nie wiem dlaczego ale maska podsieci połączenia WAN (225 )nie zgadza się z maską
    podsieci LAN ( 0).
    Po dopisaniu do adresu IP usługodawcy :80 nie działa przekierowanie.
    Nie wiem do kogo się zwrócić żeby pomógł.
    Problem pewnie jest nieduży, ale sam go nie wychwycę pomocy
     
  11. brelo
    Offline

    brelo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Marzec 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  12. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nadal nie dostałem odpowiedzi czy maska podsieci w LAN i WAN powinna mieć wartość końcową taką samą?
    JA mam w WAN-ie 225, a w LAN-ie 0, czy to w czymś przeszkadza?
    Jeśli port 80 nie jest przekierowany to po adresie IP usługodawcy wyświetla się panel DLink-a, jeśli
    zrobię przekierowanie to nie działa w ogóle.
    Kupiłem serwer aby udostępniać stronę a trzeci tydzień łamie sobie głowę gdzie jest błąd.
    Z chęcią przyjmę pomoc, bo jak na razie to i pomocnej dłoni ze świecą szukać pomocy
    pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy pomocy
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 012
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:02
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    maska podsieci okresla liczbe adresow IP w danej klasie zarezerwowanych dla danej sieci
    wiem ze to jest niezrozumiale

    ale wyobraz sobie...

    Bramka - czyli urzadzenie po ktorym wychodzisz na swiat do internetu
    Twoj adres IP w sieci lokalnej: 192.168.1.20
    Adres Twojego kolegi w sieci lokalnej: 192.168.1.30

    Jesli ty wpiszesz adres IP swojego kolegi w przegladarce i bedziesz chcial sie polaczyc, to skad Twoj system ma wiedziec ze ma Cie laczyc z kolega ktory jest w Twojej sieci a nie z internetem za posrednictwem bramki ?

    Wlasnie po to jest maska podsieci... okresla ona liczbe adresów IP danej klasy dla Twojej sieci - tez malo zrozumiale
    jesli maska podsieci to: 255.255.255.0
    bedzie oznaczac ze adresy 192.168.1.1 do 192.168.1.255 sa zarezerwowane dla Twojej sieci a wszystkie inne maja leciec przez Bramke wyjściowa na swiat :)

    A wiec operator moze nadac Ci inna brame podsieci pod swoje ustawienia
     
  14. bmwm3
    Offline

    bmwm3 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Luty 2009
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No więc na wstępie wielkie dzięki dla kolegi SiLAS, po krótkich oględzinach okazało się że to wina routera.
    Otóż dostęp z sieci wewnętrznej przez domenę(hosting na nazwa.pl, przekierowanie w dyndns.org, zmienne IP
    Netii, przekierowany port 80) jest niemożliwy, nie pojawia się nic. Z zewnątrz po wpisaniu adresu wszystko ok,
    strona się otwiera bez problemu.
    Takie tam cuda. Dziwne ale prawdziwe. Otóż router firmy D-Link 2640b firmware 4_00 powoduje taki problem.
    Może ktoś podpowie jakiego sam używa router'a i najlepiej z odkręcaną antenką :)
    Tak więc czas stronę www zacząć budować ....
    Raz jeszcze dziękuję za pomoc SiLAS'owi i Grzegorzowi z qnap.pl////pzdr.
     

Poleć tę stronę