Help Ponowne podlaczenie dysku po odlaczeniu i dostep do danych.

havko56

Nowy użytkownik
Noobie
May 2, 2019
2
0
1
QNAP
TVS-x73
Ethernet
100 Mbps
Proszę o poradę w sprawie podłączenia dysku twardego i dostępu do danych na nim zapisanych.

Jakiś czas temu miejsce na moich dyskach QNAP w NAS473e zaczęło się zapełniać. Podłączyłem pusty dysk twardy do wolnej zatoki. Nie podłączałem dysku do macierzy RAID z innymi dyskami. Został podłączony jako oddzielny dysk. Przeniosłem starsze filmy i duże pliki na ten dysk. Już od dłuższego czasu nie potrzebowałem dostępu do tych plików. Aby zapobiec niepotrzebnemu obracaniu się dysku, kliknąłem „Odłącz” w raporcie „Pamięć masowa i migawki” z dobrej woli.
Założyłem, że to bezpieczny sposób odłączenia dysku. Po pewnym czasie będę musiał ponownie podłączyć ten dysk i odzyskać z niego jakieś dane. Założyłem, że po włożeniu tego dysku do komputera QNAP, system automatycznie go rozpozna i wyświetli pliki.
Po włożeniu dysku do QNAP, system nie wyświetla żadnych danych na dysku. Nie wykonywałem żadnych operacji na połączeniu, aby nie usunąć całkowicie danych poprzez „przygotowanie” połączenia.
Pytanie: Co powinienem zrobić, aby poprawnie połączyć dysk w QNAP i móc zobaczyć dane na dysku?
Czy dane te zostały już usunięte podczas poprzedniego rozłączenia?
Dziękuję za radę.