Udzielamy pomocy port sieciowy qnap- nie gada z powerlink-iem

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika doc_pb, 11 Luty 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,
    Postanowiłem przestawić Qnap-a w inne miejsce i żeby nie ciągnąć kabli po domu chciałem użyć powerlink-a (lea). Sygnał po domu rozsyła się bez problemu i np. komputer czy drugi router widzą sie przez sieć energetyczną z routerem 'centralnym', a qnap nawet diodek w gnieździe nie zapali już nie mówiąc o komunikacji. Jak podłączę do powerlink-a router (jako AP) i do niego qnap, to gra i buczy, a bezpośrednio do powerlink-a nie chce gadać. Czy ktoś miał podobny problem ?
    Pozdrawiam,

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435
    Model serwera: QNAP TS-251+ 8GB
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak za powerlinkiem dasz switcha to działa ?
    --- Połączono posty, 12 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 12 Luty 2018 ---
    zapodaj dokładny model ten adaptera .. bo generalnie one działają z urządzeniami sieciowymi bez problemu
     
  3. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  4. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
  5. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ... wygląda niemal identycznie, ale zachowuje się jak napisałem, zastanawiam się, dlaczego komputer/router widzi wszystko co trzeba, a qnap nie widzi urządzenia na końcu druta ?
     
  6. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Nie mam pojęcia - może chodzi o kabel z przeplotem?
    --- Połączono posty, 12 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 12 Luty 2018 ---
    te adaptery są gigabitowe - wszystkie żyły muszą być sprawne. A router podłączasz też w gigabicie?
     
  7. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    z tym gigabitem to bym nie przesadzał, dają czasem trochę ponad 200, ale jak dla mnie to ok, kabelki używałem różne, ale i te fabryczne od nich też, to chyba nie o to chodzi, podłączyłem do wdr4300 tp-linka dla ścisłości, ale ze starym belkinem i black-boxem też tak jest, że działa, a to żadne giga
     
  8. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    tak, ale sam adapter ma fizycznie łącze giga, qnap też - więc może chcą się dogadac po giga (jako sam link). Przełącz w qnapie gniazdo lan na 100. Może coś to zmieni.
     
  9. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    nie do końca znajduję w tym logikę, ale ok, błogosławieni ci co nie rozumieją, a uwierzyli ...
    to gdzie w tym qnapie się to zmienia ?
     
  10. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Panel sterowania; usługi sieci i plików; sieć i przełącznik wirtualny.
    Interfejsy; konfiguruj; szybkość sieci
     
  11. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    mam tam 'autonegocjacje', to nie oznacza, że powinien popróbować i tak i tak ?
     
  12. zgoneq
    Offline

    zgoneq System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Powinien, ale przełącz na 100 i zobacz czy link zaświeci.
     
  13. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    22:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ok, jak dojadę do domu, to sprawdzę, bo teraz biedak odcięty jest od świata :)
    --- Połączono posty, 20 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 12 Luty 2018 ---
    problem się rozwiązał po zresetowaniu systemu, w switchu było ustawione rzeczywiście sztywno na gb i pewnie to to
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.