Udzielamy pomocy Prośba o doradzenie konfiguracji backup-u

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by KowalPLK, Jun 13, 2019.

Loading...
  1. KowalPLK
    Offline

    KowalPLK Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 28, 2019
    Messages:
    9
    Local Time:
    7:49 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Witam.
    Posiadam 2 QNAP-y w każdym po 2 4TB dyski ustawione w RAID1. Pierwszy qnap pełni funkcję maszyny na której ciągle się pracuje na udostępnionych zasobach. Drugi QNAP ma pełnić rolę kopi bezpieczeństwa. Doradźcie mi jakie są najlepsze praktyki w tej materii. Głownie chodzi mi o zabezpieczenie przed wirusami szyfrującymi bo zasoby są udostępnione pracownikom i to różnie może być.

    Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    7:49 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a awarie dysków twardych bierzesz pod uwagę ?

    moja sugestia to wersje na nas 2

    upload_2019-6-13_11-37-21.


    upload_2019-6-13_11-37-45.

    upload_2019-6-13_11-38-6.

    Polecam przejrzec opcje przez zapuszczeniem backupu !

    No i nie zapomnij go zweryfikować raz na jakiś czas.
     
  3. KowalPLK
    Offline

    KowalPLK Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 28, 2019
    Messages:
    9
    Local Time:
    7:49 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    OK tylko jak Hybrid robi te wersje bo na produkcyjnym QNAP-ie jest 3,5 TB danych to się w kilku wersjach kopii nie zmieści.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,231
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    7:49 AM
    Ratings:
    +1,235 / 33 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    sprawdź sobie ... kopiowane są tylko zmiany.
     
  5. zeusrulez
    Offline

    zeusrulez Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 6, 2016
    Messages:
    76
    Location:
    Dublin
    Local Time:
    6:49 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Drugi nas i kolejna kopia. Na płytach czy w chmurze. Grunt że nie w tym samym miejscu/lokalizacji

    Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka