[PROBLEM] Adapter WiFi - podłączenie

Dyskusja w 'Network Media Player (NMP)' rozpoczęta przez użytkownika vivix, 23 Styczeń 2010.

Ładowanie...
  1. vivix
    Offline

    vivix Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Niedawno zakupiłem QNAPa NMP-1000. Skonfigurowałem go i zaktualizowałem firmware na wersje 1.1.4 PAL. Wszystko ładnie śmiga.
    Problem się pojawił jak próbowałem podłączyć adapter Wifi zakupiony specjalnie do niego -> TP-Link TL-WN821N. Nie jest on wykrywany przez mojego QNAPa :-( (niestety wcześniej przeglądając informacje o tym odtwarzaczu nie znalazłem listy kompatybilnych adapterów :| )

    Moje pytanie, czy adaptery te trzeba w jakiś sposób specjalnie konfigurować, żeby działały one z odtwarzaczem? Czy po prostu skoro go nie widzi to już nic nie da się zrobić i oznacza to, że jest on niekompatybilny? (próbowałem go podłączyć zarówno przed aktualizacją firmware'u jak i po z podobnym skutkiem)

    Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
     
  2. Klaciak
    Offline

    Klaciak Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Moim skromnym zdaniem QNAP będzie współpracował tylko z kartami USB znajdującymi się na liście kompatybilnosci http://qnap.com/pro_compatibility_Wireless.asp i to tylko z tymi, które w kolumnie Supported posiadają YES. Dlatego też specjalnie zakupiłem sobie Edimax'a i musiałem zaktualizowac firmware do wersji 1.1.4 bo w 1.1.3 nie chodził.
     
  3. vivix
    Offline

    vivix Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki za odpowiedź.

    Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa. Czy w przypadku swojego adaptera musiałeś coś instalować/konfigurować, czy był on od razu widoczny?
     
  4. Klaciak
    Offline

    Klaciak Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tylko zmiana firmwareu na 1.1.4 i konfiguracja sieci, z którą miałem niewielki kłopot, ale już jest po: https://forum.qnap.net.pl/threads/1019
    Po włożeniu karty i ustawieniu typu sieci na bezprzewodową urządzenie przejdzie automatycznie do trybu wyszukiwania sieci wifi.
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  5. vivix
    Offline

    vivix Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki. Okazało się, że rzeczywiście moja karta nie jest obsługiwana. Po wymianie na D-Linka DWA-140 WiFi działa.
     
  6. Tomi_Li
    Offline

    Tomi_Li Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Luty 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    20:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A ja mam inny problem. Mam adapter Dlink DWA-140 i przy wyłączonyc zabezpieczeniach nie ma problemu Qnap łączy się z siecią. Natomiast kiedy sieć jest zabezpieczona, Qnap ją znajduje, ja wpisuje hasło ale później nic się nie dzieje. Jest ekran z wykrywaniem SSID, IP itp. ale połączenia brak.

    Jakaś podpowiedź?
     
  7. sprytek
    Offline

    sprytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Luty 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    20:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  8. sprytek
    Offline

    sprytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Luty 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    20:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam prośbę. Możecie napisać jakie otrzymujecie transfery gdy przesyłacie plik z kompa do qnapa po wi-fi. Mój ruter działa w standarcie n a do qnapa mam wpiętą kartę D-LINK DWA-140. Transfery jakie osiągam to max. 1.5 Mb/s. Podejrzewam, że moja karta nie za dobrze współpracuje z qnapem albo nie korzysta z n tylko np. b/g. W jednym pokoju jest ruter a w drugim qnap, pomiędzy nimi łazienka ( w lini prostej ok. 6m ). W qnapie w ustawieniach sieci pokazuje mi tylko 2 czerwone kreski zasięgu ( przecież n ma niby zwiększać zasięg ).
     
  9. Tomi_Li
    Offline

    Tomi_Li Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Luty 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    20:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    NIestety nie zadziałało. Dalej tylko wyszukuje sieć, ale po wpisaniu hasła nic się nie dzieje. Jakiś inny pomysł co to może być??
     
    Last edited by a moderator: 22 Wrzesień 2013
  10. sprytek
    Offline

    sprytek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Luty 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    20:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A zabezpiecz sieć przez WEP. Zobacz czy wtedy będzie działać.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. wifi do qnap

    ,
  2. qnap ts-251 podłaczenie przez wifi