Rozwiązany problem z dyskiem wirtualnym i iSCSI

Dyskusja w 'iSCSI - Obiekty docelowe oraz dyski wirtualne' rozpoczęta przez użytkownika infor946, 30 Wrzesień 2009.

Ładowanie...
  1. infor946
    Offline

    infor946 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Kilka dni temu kupiłem TS-419P. Wsadziłem narazie do niego 2 dyski seagate 1,5TB zainstalowałem ext4 na RAID1.
    Następnie wydzieliłem sobie z utworzonego dysku połowe na dysk wirtualny, utworzylem obiekt iSCSI, i podłączyłem sie do niego z win xp
    W menedzerze urzadzen w xp zainstalował sie ten dysk jako dynamiczny, sformatowałem go na NTFS. w iSCSI w xp ustawiłem aby łączył sie automatycznie z nim przy kazdym starcie. Wszystko pięknie działało przez 2 dni, jak restartowałem xp to uruchomieniu systemu dysk sie podłączał, cud miód. Wrzuciłem tam przez te 2 dni dość dużo danych (około 100GB).
    Dzisiaj musialem zmienic fizycznie miejsce QNAPa, a wiec musiałem go wyłączyć i ponownie właczyć. Zanim wyłączyłem nic na połaczeniu iSCSI sie nie działo, tzn nic nie zapisywałem. Po uruchomieniu ponownie, co mnie zaskoczylo dysk S (literka przypisana do dysku wirtualnego iSCSI) zniknęła, a wiec wykonałem cała procedure uruchomienia iSCSI ponownie, dalej w menedzerze zarzadzania dyskami xp dysk ten oznaczony był jako nieaktyny i chory - uaktywniłem go polecenim - pokazał sie jako zdrowy - literka dysku S pojawiła sie ponownie. Ale.... no własnie stało sie coś strasznego, otóz dane miałem w folderach (około 30 folderów) - teraz udaje mi sie wejść wyłącznie w 4 foldery i odczytac dane, gdy próbuje wejsc w pozostałe foldery dostaje komunikat "plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny" i oczywiscie wyglada jakbym dane stracił. Podobnie jest podczas próby odstania sie tam z poziomu qnapa. i k...a paradoksem jest to ze kupilem to gówno zeby zabezpieczyc sie przed ewentualna utrata danych (po to zreszta uzyłem raid 1- czyli mirroringu). We własciwościach dysku jest napisane że dysk ten ma wolną przestrzen taka jak cała ilosc - te 100GB - a wiec gdzies te dane na dysku są - tylko czy da sie je odzyskac - czy nie są uszkodzone

    prosze o pomoc

    jarek
     
  2. Patryk_IC
    Offline

    Patryk_IC Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam podobny problem, z tym, że u mnie przeznaczona przestrzeń dla LUN1 w zarządzaniu dyskami ISCSI w QNAP z 2TB zrobiło się 0MB :/ Dodatkowo problem powstał w momencie, gdy coś było kopiowane na ten dysk i nagle zabrakło prądu :/
     
  3. Patryk_IC
    Offline

    Patryk_IC Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Problem został rozwiązany :) tutaj link https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=180&t=19112 przy pomocy, którego zmieniłem wpis dot. LUN1 (w moim przypadku) w iscsi.conf i zresetowałem iscsi. Target pojawił się ponownie w nienaruszonym stanie <jupi> Pozdrawiam i mam nadzieje, że Tobie również on pomoże.
     
  4. arcadoius
    Offline

    arcadoius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Październik 2012
    Wiadomości:
    2
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P 1 GbE
    Witam, mam podobny problem i iscsi. Wyświetla komunikat że plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny. Niestety nie mam tyle pojęcia o linuxie jak kolega powyżej. Czy można dostać się do zawartości dysku iscsi od strony qnapa? Przegram wszystko co ważne i utworzę nowy.

    QNAP 219P
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Do zawartości dysku iSCSI nie można dostać się w żadnym wypadku możesz. Możesz jedynie odszukać istniejący obraz lun. W tym celu zainstaluj program WinSCP.
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Sorki że się wtrącę i może ktoś poczuć się urażony ale ludzie czy wy na własne życzenie lubicie sobie stwarzać problemy?? Po co tworzycie LUN-y i podpinacie się przez ISCSI skoro kopiujecie tam pliki i foldery?? Nie starcza wam udział sieciowy i mapowanie dysków?? Przecież wiadomo że jak dane są normalnie składowane na dyskach to w razie problemów łatwiej jest je odzyskać a ISCSI to kolejne oczko w zagadce odzyskiwania danych, a myślę że orłami nie jesteście. Inna sprawa że technologię ISCSI raczej wykorzystuje się do trochę innych celów niż magazynowanie filmów tudzież innych mp-trójek
     
    Last edited by a moderator: 17 Kwiecień 2014
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja jedynie moge zacytowac:

    ai60.tinypic.com_spdbp0.
    zrodelko: CDRLab.pl
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    a to już jest chyba lekka nieprawda bo jakby tak było to cała idea HA w wirtualizacji pada
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 320
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +991 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    HA i wirtualizacja idą często w parze ;)
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Prawda jeden target jeden klient.
     
  11. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    06:18
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No to ja nie wiem to albo ja jestem aż tak chory albo u mnie jakoś inaczej to działa bo u mnie z jednego lun-a korzystają dwa serwerki i właśnie po to żeby maszyny wirtualne mogły migrować pomiędzy fizycznymi serwerami
     
    Last edited by a moderator: 17 Kwiecień 2014
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ja też chory jestem albo mój NAS. Popyla szybciej niż jak młody twierdzi jego fizyczny dysk w kompie.
     
  13. arcadoius
    Offline

    arcadoius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Październik 2012
    Wiadomości:
    2
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P 1 GbE
    Badam dalej temat. To już nie chodzi w tym przypadku o dane, ale o rozwiązanie problemu. Może to się kiedyś przydać gdy dane będą na wagę złota. Nie znając wcześniej tego rozwiązania trzymałem tam pliki tymczasowe na, których pracowałem. Pliki właściwe mam zawsze na dysku i pendrive. Także wielkiej straty nie ma. Niestety posiadam w laptopie dysk SSD o pojemności 120GB. Te dodatkowe 256GB dało mi pewną swobodę i faktycznie jak kolega napisał znacznie szybciej miała miejsce wymiana danych niż na lokalizacji udostępnionej. (Prawdopodobnie rozbija się o buforowanie w trakcie zapisu. Stąd może awaria gdy w podczas kopiowania padł prąd), ale do rzeczy.


    W moim pliku iscsi.conf jest tylko sam początek. Czyli:

    [iSCSISetting]
    Enable = FALSE
    iSCSIPort = 3260

    Jak porównuję zawartość pliku konfiguracyjnego z linku, który podał Patryk_IC : https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=180&t=19112
    to widzę, że brakuje całej masy ważnych informacji. Pokusiłbym się o uzupełnienie tych informacji jednakże brakuje mi danych i wiedzy.

    Wymyśliłem więc:

    Przegrywam z katalogu .iscsi.img plik iSCSI-lun...... (w tym przypadku zaledwie 256GB), usuwam konfigurację iscsi z panelu qnap i tworzę nową o tej samej pojemności, nazwach i parametrach. Potem spróbuję podmienić plik. Chwilę to potrwa, poinformuję o efektach. Choć sam uważam, że to byłoby zbyt łatwe aby mogło być możliwe.

    P.S. Wielkie podziękowania dla "Silas Mariusz" za programik.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:18
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale tak się własnie przywraca. Podmienia się obraz :)
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap iscsi

    ,
  2. mapowanie dysku sieciowego vs iSCSI