Help Problem z QVPN (OpenVPN)

mackowiakp

Entry Technician
Q Associate
Jun 5, 2015
84
6
8
Gdynia
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Połączenie Android 14 - QVPN po OpenVPN. NAS ma wyłączone pozostałe typy VPN.
NAS ma 7 kontenerów, wszystkie łącznie z NAS są w tej samej sieci 192.168.0.xxx i jest to też sieć lokalna.
Adres główny NAS to 192.168.0.7
Sieć dla OpenVPN zmieniona na 10.7.0.xxx tak aby nie koliowała z serwerem OpenVPN w routerze.
Router ma dodany routing statyczny na sieć 10.7.0.xxx poprzez bramkę 192.168.0.7 (adres główny NAS)
Jeden z kontenerów NAS to DNSMasq zawierająca nazwy dla nodów w sieci lokalnej. Adres kontenera 192.168.0.202
Jest to też główny DNS dla całego NAS i GUI QVPN widzi go poprawnie jako DNS dla OpenVPN.
Wszystkie nody w sieci lokalnej (w tym NAS) mają jako domyślną bramę adres routera 192.168.0.1.
Tablet łączy się z NAS, widać połączenie w GUI QVPN.
Mogę zrobić ping z konsoli CLI NAS na adres tableta. W tym przypadku jest to 10.7.0.6

Niestety nie mogę nawet ping po IP adresie z tabletu do żadnego z kontenerów NAS ani do żadnego z nodów w sieci.
Oczywiście korzystanie z nazwy zamiast adresu IP też nie jest możliwe skoro nie ma kontaktu z kontenerem w którym jest DNS po adresie IP.
Ze zdziwieniem stwierdziłem że NAS nie ma routingu na własną sieć lokalną czyli 192.168.0.xxx. Nie jest ona widoczna ani w GUI ani w CLI:

Code:
[~] # route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         router          0.0.0.0         UG    100    0        0 qvs0
10.0.3.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 lxcbr0
10.0.5.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 docker0
10.0.7.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 lxdbr0
10.7.0.0        10.7.0.2        255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
10.7.0.2        *               255.255.255.255 UH    0      0        0 tun0
127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
172.29.0.0      *               255.255.252.0   U     0      0        0 br-a77e8f1c160c
172.29.4.0      *               255.255.252.0   U     0      0        0 br-3170cda50054
172.29.8.0      *               255.255.252.0   U     0      0        0 br-5dac382a76a1

Nie wiem czy to jest przyczyną niedziałania poprawnego QVPN czy też szukać gdzie indziej.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
 

Users search this thread by keywords

  1. openvpn
  2. qvpn