Udzielamy pomocy Problem z uruchomieniem HD Station

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika prot, 20 Kwiecień 2018.

Ładowanie...
  1. prot
    Offline

    prot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    10:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Po pełnym przeinstalowaniu QNAPa TVS471 (zmiana trybu z RAID 5 na proste woluminy) mam problem z uruchomieniem aplikacji HybridDesk Station. Na ekranie podłączonym przez HDMI (monitor PC lub TV) pojawia się tylko czarne tło i szybko migający kursor - brak innych alarmów czy też logów w "powiadomieniach o zdarzeniach" . Jeśli uruchamiam Ubuntu Station podłączone do tego samego HDMI działa poprawnie - czyli raczej to nie problem monitora/kabla.

    Wracałem już z wersją oprogramowania QNAP do poprzedniej, reinstalowałem aplikację HDStation – efekt taki sam, czarny ekran.

    Czy ktoś może ma pomysł co może być przyczyną i jak to naprawić?

    HDStation wersja 3.2.4

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0551
    Model serwera: QNAP TVS-471
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    10:18
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Usun całkowicie HD statio oraz Linux station. Restart serwera i zainstaluj HD station ponownie.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. prot
    Offline

    prot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    10:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuję za odpowiedź.

    Linux Station udało się normalnie usunąć z QTS.
    W zakładce HD Station jest funkcja USUN jednak chyba usuwa tylko aplikacje działające pod HDStation a nie samo HDStation.
    Czy jest jakaś opcja usunięcia HD Station?

    Spróbowałem pobrać HD Station ze strony wsparcia Qnap i zainstalować niestety pojawia się błąd:

    "Następujące pozycje nie mogły być zainstalowane. Aby uzyskać więcej informacji zobacz logi systemowe - HD_Station_3.2.4_x86_64_20170213.qpg"

    a w logach jest tylko informacja, że jest problem z plikiem "HD_Station 3.2.4 installation failed. Data file error"

    Pobrałem plik 2 razy, rozpakowałem zip za każdym razem wyskakuje ten sam błąd.

    Na wyjściu HDMI nie mam już tego szybko migającego kursora ale normalne okno tekstowe logowania do telneta.
     
  4. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    10:18
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jeśli odinstalowałeś HDStation i przy instalacji dostajesz ten błąd to wejdź poprzez konsole do /share/[nazwa twojego udziału]/.qpkg/ i zmień nazwę folderu HDStation na cokolwiek innego (nie będziesz go mógł w tym momencie usunąć ale nazwę da się zmienić). Potem zainstaluj nowe HDS i jak to będzie zrobione będziesz mógł usunąć stary folder.
     
  5. prot
    Offline

    prot Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    10:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Panowie jesteście wielcy! Dziękuję za tak szybką i skuteczną pomoc!.

    W sumie podjąłem ciut inne kroki:
    Po powyższym błędzie jaki opisałem, jeszcze raz zrestartowałem całą maszynę. Po restarcie pojawiła się kolorowa plansza graficzna coś w rodzaju "Zainstaluj HD Station...". Tym razem nie wskazałem pobranego ręcznie pliku qpkg ale wybrałem opcję "Uruchom". Qnap sam pobrał właściwy plik qpkg i zainstalował. HD station ruszyło.

    Pewnie pomysł pawurb1978 - zadziałałby dokładnie tak samo.

    Raz jeszcze bardzo dziękuję! Problem rozwiązaliście a ja wracam do instalacji Linux, Kodi i co tam jeszcze :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1